Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Antartica

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 751 woorden
  • 4 februari 2016
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
5 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode

Flora en fauna op antartica

Antarctica is een enorm groot, bevroren continent. Het is de koudste plek op aarde. Op de pool kan het tot –80°c vriezen. Terwijl het bij ons winter is, is het aan de zuidpool zomer. Maar zelfs in de zomer, wanneer de zon maandenlang niet ondergaat, is de gemiddelde temperatuur 0°c aan de kust en –35°c in het binnenland.Soms is er wel windkracht tot 300 km per uur.

Zo’n 70 miljoen jaar terug was antarctica bedekt met uitgestrekte naaldbomen.Pas 45 miljoen jaar later werd het bedekt met ijs.

Veel mensen denken dat de zuidpool en de noordpool er ongeveer gelijk uitzien. Dat is fout. Het enige wat ze gemeen hebben zijn de lage temperaturen waardoor er ijs gevormd wordt.Het grote verschil is echter dat de noordpool in de zee ligt en de zuidpool op het land. Dat maakt veel uit. IJs op zee wordt nooit dikker dan 2 of 3 m, want in het water smelt het aan de onderkant weer af. Op het land kan een ijslaag wel 3 of 4 km dik worden. Er is dus veel meer ijs aan de zuidpool dan aan de noordpool.

Ruw geschat vind je op Antarctica zo’n 30 miljoen km3 ijs. Daarmee heeft de zuidpool de grootste voorraad zoet water van de wereld.Als al het zuidpoolijs zou smelten, zou de zeespiegel met meer dan 60 m stijgen(voorbeeld geven). Heel Vlaanderen zou dan diep onder water staan en Wallonie zou aan de kust liggen.

Je vindt aan de zuidpool maar weinig planten. De groepen die het best vertegenwoordigd zijn, zijn de mossen en korstmossen. Die zijn redelijk goed bestand tegen koude en droogte. Ze groeien meestal op rotsen en keien. ‘s Winters gaan ze in een soort winterslaap en sommige vriezen zelfs droog. Al meer dan 350 verschillende soorten mossen en korstmossen zijn bekend op Antarctica. Sommigen zijn al meer dan 2000 jaar oud. Slechts 2 kruidachtige planten kunnen in het zuidpoolgebied groeien:Antarctische smele (een gras) en antarctisch parelkruid.

Niet alle pinguins leven aan de zuidpool. Sommige komen zelfs in de tropen Albatrossen lijken op grote meeuwen, ze worden heel oud, zelfs meer dan 80 jaar. Hun lange, smalle vleugels hebben meer veren dan die van andere vogels. Hierdoor kunnen ze heel handig gebruik maken van opstijgende warme lucht.Soms blijven ze dagen aan een stuk in de lucht zweven.Af en toe duiken ze naar beneden om vis te pakken.voor . Van de in totaal 18 soorten leven er slechts 7 van op het antarctisch ijs.De bekendste zuidpoolpinguins zijn de keizerpinguin en de koningspinguin.Je herkent ze allebei aan de mooie goudgele gloed rond hun halsband, maar natuurlijk is de keizer nog groter dan de koning. De meeste pinguins op Antarctica zijn adéliepinguins.de overige 4 soorten luisteren naar de namen:macaronipinguin, rotsspringer, kinbandpinguin en ezelspinguin. Alleen de keizer – en adéliepinguin broeden op de kusten van het vasteland. De andere soorten komen niet verder dan het Antarctisch schiereiland en een paar eilanden.pinguins gedragen zich als een kudde schapen als er één springt springen ze allemaal. De pinguin eet krill(ga ik nog uitleggen) en nog veel andere waterbeestjes(zie kerstboek p41).

Ook de reuzestormvogels(toon),de skua’s(toon),de antarctische aalscholvers(toon),de ijshoenen(toon) en de zuidpoolkippen(toon) zij geen koukleumen.

Op Antarctica leven verschillende soorten robben.De weddelzeehond(toon) zwemt het liefst van al onder het ijs.In de lente kruipen de drachtige wijfjes op een ijsschots in de buurt van een ademgat.De gevaarlijkste is de zeeluipaard(toon)atijd rondzwerft in de buurt van pinguinkolonies.Verder zijn er ook nog de antarctische pelsrobben(toon)krabbeneters(toon)en de zeeolifanten (toon).

Behalve robben vind je aan de zuidpool nog een 2de groep zoogdieren:de walvissen. In de zeeën rond antarctica zwemmen zowel baleinwalvissen(zoals de blauwe vinvis,de gewone vinvis,de noordse vinvis, de bultrug,de zuidkaper en de dwergvinvis) als tandwalvissen(zoals de potvis ,de butskop en de orka).

Natuurlijk leven aan de zuidpool tal van 1-celligen,maar je vindt er ook spinachtigen,kreeftachtigen en andere ongewervelde dieren. Op de bodem van de poolzeeën leven sponzen,koralen, weekdieren, slakken, zeesterren en anemonen.Een heel bijzonder diertje dat rondzwemt in het koude water is het krillkreeftje.Het vormt het belangrijkste voedsel voor baleinwalvissen, maar ook voor robben,vissen en vogels.In de oceanen rond antarctica zwemmen zo’n 600 000 miljard krillkreeftjes rond. Samen wegen ze meer dan alle mensen van de wereld!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.