Amsterdam

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 5e klas havo | 595 woorden
  • 4 mei 2002
  • 119 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
119 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Sporen uit het verleden.

Pakhuizen Pakhuizen zijn belangrijke bedrijfsmonumenten. Er is geen stad in Europa met zo'n groot bezit aan dergelijke monumenten als Amsterdam. De oorzaak hiervan is dat Amsterdam in de 17de eeuw de stapelmarkt van de wereld was: bijna alle goederen die in de wereld werden verhandeld, werden in Amsterdamse pakhuizen opgeslagen. Tot ongeveer ±1600 werden de goederen opgeslagen in het woonhuis van de koopman, op pakzolders. Naarmate de handel belangrijker werd, nam de behoefte aan opslagruimte toe. In het begin van de 17de eeuw werden op grote schaal pakhuizen gebouwd. Deze pakhuizen zijn net als koopmanshuizen smal, diep en hoog. Nieuwe Kerk (vanaf einde 14de eeuw) en de Dam
De dam is een groot plein in het midden van Amsterdam. De dam werd gelegd in het jaar 1200 om het achterland tegen overstromingen te beschermen.

De Grachten Van Amsterdam Iedereen die in Amsterdam woonde, wilde bij het water wonen. maar op een gegeven moment was er geen plek meer. Dus zijn ze in het jaar 1613 grachten gaan graven. De eerste gracht die gegraven werd heet de singel. andere grachten zijn b.v. de herengracht, de prinsengracht en de keizersgracht. Deze grachten worden de grachtengordel van Amsterdam genoemd. Langs de grachten staan nu lange smalle huizen zodat er meer mensen kunnen wonen.

Dienstverlenende functies

Hieronder staan drie dienstverlenende functies: 1 Restaurantjes/cafeetjes
2 Musea
3 Souvenirshops/winkeltjes
Alledrie deze voorbeelden zijn gericht op het vermaken van de toeristen die Amsterdam bezoeken, het is een belangrijke bron van inkomsten.

Inwoners Amsterdam heeft zeer veel verschillende inwoners. Het is een stad vol van culturen. Er zijn veel verschillende niveaus te vinden in inkomen, opleiding en in bijvoorbeeld leeftijd van de inwoners.

Centrum In de herenhuizen, maar ook andere huizen, wonen nu vooral mensen met een hoog inkomen, deze mensen moeten wel een hoog inkomen hebben, want de huizen zijn erg duur en dit moet natuurlijk afbetaald worden. De mensen hebben hier vooral een hoge opleiding, want met een hoge opleiding heb je de meeste kans op een goed betaalde baan. In de deze wijken wonen vooral jonge mensen.

De buitenwijken De buitenwijken hebben meestal inwoners met een laag inkomen, het zijn dan ook meestal mensen met een laag inkomen. De wijken worden vooral bewoond door allochtonen, bijvoorbeeld de Bijlmer. In de wijken is een grotere criminaliteit. De leeftijd van de bewoners is zeer verschillend. Ook de Jordaan is een buitenwijk, hier wonen vooral oudere mensen met een lagere opleiding en een lager inkomen.

Toeristenstad Amsterdam is een aantrekkelijke stad voor toeristen, omdat het bekend staat als een stad waar alles kan en waar alles mag, ook is de stad bekend om zijn geschiedenis, de grachten en zijn historische gebouwen. Amsterdams drugsbeleid is bijzonder en daarom komen daar toeristen erop af. Ook de walletjes zijn bijzonder omdat bijna nergens ter wereld prostitutie legaal is. Er is ook een keerzijde aan de aantrekkelijkheid van Amsterdam, de buitenwijken zijn bijvoorbeeld verpauperd en er heerst grote criminaliteit.

Randstedelijke ontwikkeling Eeuwen geleden was Amsterdam een grote handelsplaats. Kooplieden kwamen naar Amsterdam om hier handel te drijven, je kunt nog steeds zien dat dit heeft plaatsgevonden , want de pakhuizen die in Amsterdam staan zijn uit die tijd. Er trokken dus heel veel mensen naar Amsterdam om hier te werken. Door de jaren heen groeide Amsterdam erg hard. Amsterdam breidde zich steeds meer en meer uit. Landbouwgrond werd bebouwd en mensen gingen daar wonen, een voorbeeld hiervan is de Jordaan. Amsterdam groeide en groeide en zelfs nu groeit Amsterdam nog. In de randstad zijn ook steeds meer mensen gaan wonen omdat zij in Amsterdam hun werk hebben.

REACTIES

M.

M.

bedankt he!!! das mie ff handig zet er nog ma meer op!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.