Aardbevingen

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1541 woorden
  • 31 december 2001
  • 489 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
489 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Inhoudsopgave

Inleiding Wat is een aardbeving
Hoe onstaat een aardbeving
Voorzorgsmaatregelingen voor aardbevingen. Waarom zijn er in het ene land meer aardbevingen voor als in het ander? Wat kan je het best doen als er een aardbeving is? Hoe meet je een aardbeving. Wat is de schaal van Richter? Wat is de schaal van Mercalli? Een aantal plaatsen waar (veel) aardbevingen voorkomen. Wat zijn de gevolgen van een aardbeving? Bronnen Slot Inleiding

Wij doen ons werkstuk over aardbevingen omdat het ons leuk onderwerp lijkt. We hebben zelf nooit last gehad van een aardbeving, maar willen er graag toch wel eens wat meer over weten. We horen vaak op het nieuws dat er weer een aardbeving is geweest en dat er veel slachtoffers zijn gevallen, en nou willen we wel eens weten hoe dat kan ontstaan en waar ze vaak voorkomen. We willen ook graag weten wat ze kunnen aanrichten.

Wat is een aardbeving?

Aardbeving is een trilling van de aarde. Per jaar komen gemiddeld tien zware bevingen voor en 100.000 zwakke aardschokken. Totaal aantal aardbevingen per jaar ongeveer ½ miljoen

Hoe onstaat een Aardbeving?

Aardbevingen kunnen veroorzaakt worden door vulkaanuitbarstingen, meteorietinslagen, (kern)explosies en door het in storten van mijnen. Maar vaak is dit niet het geval. Meestal wordt een aardbeving veroorzaakt door verschuiven van de aard korst. De aarde bestaat uit schollen die kunnen bewegen hoe een aardbeving ontstaat kun je hier onder zien:

De schollen liggen hier bewegensloos naast elkaar.

Als er spanning ontstaat, komt dat doordat de schollen bewegen en toch nog aan elkaar zitten. Als de spanning groter wordt vervormen de schollen.

Als de spanning echt heel hoog wordt, schieten de schollen van elkaar en ontstaat er een aardbeving.

Na een aardbeving is alles weer stil en liggen de schollen weer naast elkaar.

Voorzorgsmaatregelingen voor aardbevingen

Onder de gebouwen zit er rubber of veren en als er een aardbeving is, dan schommelen de gebouwen niet teveel. Dat is vooral veilig voor zo’n grote gebouwen. Als dat niet zo is, dan zakken ze schuin of gaan ze kapot door teveel te bewegen.

Waarom zijn er in het ene land meer aardbevingen als in andere landen?

Op de aarde zijn er grote platen en die drijven weg uit elkaar. Ze liggen nooit stil. Nu en dan gebeurt het wel eens dat die platen tegen elkaar duwen en dan is er een aardbeving. Maar nu is de vraag: Waarom zijn er in sommige landen meer aardbevingen dan in andere landen? België ligt in het midden van zo’n plaat en daarom zijn er hier veel minder aardbevingen dan in andere landen. De landen waar er veel aardbevingen zijn, liggen op de plaats waar er twee platen samen komen.

Dit wil je ook lezen:

Wat kan je het beste doen als er een aardbeving is?

Als je in huis bent, ga dan meteen onder een bed of een zware tafel liggen. Of ga in een deuropening of in een hoek van de kamer staan. Als de aardbeving na ongeveer een minuut gedaan is, dan ren je zo snel mogelijk naar buiten en weg van de huizen. Dan zoek je een open plek.

Hoe meet je een aardbeving

Hiervoor wordt de seismograaf gebruikt. Aan dit apparaat zit een pen die op een rol papier schrijft. Een hangend gewicht houdt de pen stil. Als er een aardbeving is begint het gewicht te trillen, de pen trilt dan ook. Als er geen aardbeving is staat er een rechte lijn op papier maar trilt hij dan komen er grote uithalen op het papier te staan. Dat is de plaats waar de aardbeving het sterkst was.

Wat is de schaal van Richter?

Mensen die aardbevingen meten worden seismologen genoemd. De Amerikaanse seismoloog Charles Richter is bekend geworden omdat hij een schaal heeft bedacht om de kracht van een aardbeving aan te geven, in 1935. Als er op de schaal van Richter nul, een of twee staat voel je niets maar als er 5 staat dan is er veel schade aan gebouwen. Er heerst dan veel paniek. Er kan dan een gaslek komen en dan kunnen er explosies of branden ontstaan. Bij 8 vergaan hele steden. De weg scheurt en het landschap verandert.

Wat is de schaal van Mercalli?

De schaal van Mercallie meet de gevolgen van een aardbeving. Hij is gemaakt door de Italiaan Mercalli in 1902. De Mercalli- schaal is ingedeeld in 12 stukken. Deze worden aangegeven met een Romeins cijfer.

Nummer Gebeurtenis

I Alleen door seismografen geregistreerd. I Zeer licht; slechts onder gunstige omstandigheden gevoeld. III Licht; door enkele personen gevoeld; trilling als van voorbijgaand verkeer. IV Matig; door velen gevoeld; trilling als zwaar verkeer (vrachtwagens); rammelen van ramen en deuren. V Vrij sterk; algemeen gevoeld; opgehangen voorwerpen slingeren; klokken blijven stilstaan. VI Sterk; schrikreacties; voorwerpen in huis vallen om; bomen bewegen; weinig solide huizen worden beschadigd. VII Zeer sterk; schade aan vele gebouwen; schoorstenen breken af; golven in vijvers; kerkklokken geven geluid. VIII Vernielend; paniek; algemene schade aan gebouwen; zwakke bouwwerken gedeeltelijk vernield. IX Verwoestend; vele gebouwen zwaar beschadigd; schade aan funderingen; ondergrondse pijpleidingen breken. X Vernietigend; verwoesting van vele gebouwen; grondverplaatsingen en scheuren in de aarde; schade aan dammen en dijken. XI Katastrofaal; algemene verwoesting van gebouwen; rails worden verbogen; ondergrondse leidingen vernield. XII Buitengewoon katastrofaal; algemene verwoesting; scheuren in rotsen; veranderingen in landschap; talloze aardverschuivingen. Een aantal plaatsen waar (veel) aardbevingen voorgekomen zijn

Japan

In het geheel zijn er in Japan meer dat 240 vulkanen, waarbij 37 werkzaam. In verband met de tektonische en de vulkanische verhouding zijn er in Japan talloze aardbevingen en in de diepe zeetroggen aan de zuidoostzijde, ook vele zeebevingen die geweldige, vloedgolven veroorzaken.

Roermond

In de vroege ochtend van 13 april 1992 werden om 03:20 uur veel Nederlanders opgeschrikt door een krachtige aardbeving. Het epicentrum lag enige kilometers ten zuidwesten van Roermond. De aardbeving had een sterkte van 5,8 op de Schaal van Richter. De aardbeving werd gevoeld tot in Tsjechi, Zwitserland, Frankrijk en Engeland en is zover bekend de sterkste die ooit in Nederland is waargenomen. In het gebied tussen Roermond, Maaseik en Heinsberg is aangezienlijke schade aangericht met een intensiteit van ruim VII op de 12-delige Mercalli-schaal. In het landschap traden landafschuivingen, oeververzakkingen en zandfonteinen op. Dergelijke verschijnselen ontstaan door het trillen van de met water verzadige bodem. De schade bleef beperkt omdat de aardbeving ongeveer 17 kilometer diep was. De totale schade wordt geschat op 275 miljoen gulden waarvan 170 miljoen in Nederland.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

In de vroege ochtend van 13 april 1992 werden om 03:20 uur veel Nederlanders opgeschrikt door een krachtige aardbeving. Het epicentrum lag enige kilometers ten zuidwesten van Roermond. De aardbeving had een sterkte van 5,8 op de Schaal van Richter. De aardbeving werd gevoeld tot in Tsjechi, Zwitserland, Frankrijk en Engeland en is zover bekend de sterkste die ooit in Nederland is waargenomen. In het gebied tussen Roermond, Maaseik en Heinsberg is aangezienlijke schade aangericht met een intensiteit van ruim VII op de 12-delige Mercalli-schaal. In het landschap traden landafschuivingen, oeververzakkingen en zandfonteinen op. Dergelijke verschijnselen ontstaan door het trillen van de met water verzadige bodem. De schade bleef beperkt omdat de aardbeving ongeveer 17 kilometer diep was. De totale schade wordt geschat op 275 miljoen gulden waarvan 170 miljoen in Nederland.

Los Angeles

Bij een aardbeving in januari 1994 kwamen 57 mensen om en werden duizenden gebouwen vernield of zwaar beschadigd.

Mexico

Na de aardbeving in Mexico-Stad, op 19 sept. 1985, waarbij zeker 20.000 mensen omkwamen en een schade werd aangericht van een schatting $ 3,5 milard.

Peru

De zwaarste aardbeving sinds eeuwen heeft zich op 31 mei 1970 voorgedaan in Midden-Peru, waarbij grote werwoestingen werden aangericht in het dal van de Ro Santa (Huaylasvallei) en de steden Huarz en Yungay van de aardbodem werden weggejaagd.

San Francisco

Op 18 april 1906 werd de stad getroffen door een ernstige aardbeviging, die ruim 500 slachtoffers eiste en een groot deel van de stad veroestte. In 1989 werd de stad opnieuw door een aardbeving getroffen (60 slachtoffers).

Wat zijn de gevolgen van een aardbeving?

Tijdens een aardbeving vallen gebouwen in puin en worden wegen en bruggen verwoest. De kracht van een aardbeving is voor ons niet voor te stellen. In enkele seconden kan een heel landschap veranderen. De schade van aardbevingen is het ergst in steden. Er kunnen branden ontstaan door gaslekken. Na een aardbeving zijn de mensen vaak nog bang voor naschokken, dat zijn trillingen die veroorzaakt worden door gesteenten die nog in hun goede positie moeten komen. Door naschokken kunnen gebouwen die nog overeind staan alsnog instorten. De meeste mensen blijven liever buiten tot het gevaar van naschokken voorbij is. Na een grote aardbeving roept de regering de noodtoestand uit. Ze sturen reddingswerkers naar het rampgebied. De mensen zijn alles kwijt. Ze hebben bijna geen schoon water en hygiëne, daardoor kunnen er ziektes uitbreken. Door een aardbeving op de zeebodem, ontstaan er enorme vloedgolven. Op zee worden er veel schepen verwoest. Op het land is er ook schade doordat de vloedgolven met grote kracht op het land terecht komen. Als de troep terug spoelt naar zee wordt er nog meer vernield.

Bronnen

Internet
http://home2.pi.be/ragsna/projecten/aardvul/aard1.htm
http://www.knmi.nl/onderzk/seismo/home_n/educational/ http://members.home.nl/markjansen/aard-2htm
http://artis.nl/modules/e_aardbevingen_01.html/ http://www.aardbevingen.nl
http://www.nrc.nl

Boeken
Aardbevingen-Paul van bennet

Slot

We vonden dit een leuk werkstuk om aan te werken. We hebben veel informatie kunnen vinden, meer dan dat we verwacht hadden. Toch was het af en toe wel lastig; bronnen zeiden steeds andere dingen, dus we wisten niet zo goed wat we moesten geloven en wat we daarvan moest gebruiken. Maar volgens ons is het uiteindelijk wel redelijk gelukt. We vonden het een leuk onderwerp. Vooral het stukje over de verschillende plaatsen vonden we leuk om te schrijven. Want we vonden het wel interessant om te lezen hoeveel slachtoffers er zijn gevallen en hoeveel schade er was. Wat je moet doen bij een aardbeving vonden we ook een leuk om te doen. Dat hadden we namelijk niet verwacht dat je dat moet doen. We hebben best veel van deze opdracht geleerd, want we zijn dingen over aardbevingen te weten gekomen die we nog niet wisten.

REACTIES

F.

F.

Ik vond het echt heel fijn dat ik deze site heb gevonden anders moest ik alles nog in mijn eigen woorden schrijven.Ik heb ook bijna alle tekst gebruikt.
BEDANKT!

12 jaar geleden

A.

A.

wat een goed verhaal het laat mij trekken en de woorden die je gebruikt nou echt zinvol hoe jij het kan ongelooflijk ik ben zeer te vreden anoniem nou zet hem op

12 jaar geleden

L.

L.

het is goed hoor vind ik

10 jaar geleden

L.

L.

dank je :)

8 jaar geleden

K.

K.

bijna heb ik niets meer geschreven , alles wat ik nodig had heb ik van hier kunnen vinden lief he , bij deze heb ik een 8,5 behaald many thanks xxxxx

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.