Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

1.6 De Paris iudicio

Beoordeling 8.4
Foto van een scholier
  • Vertaling door een scholier
  • 8e klas havo | 230 woorden
  • 2 december 2020
  • 34 keer beoordeeld
Cijfer 8.4
34 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode

1.6 De Paridis iudicio

Een groots huwelijk

Terwijl Pelaus en Thetis het huwelijk organiseerde, riep Iupiter alle goden en godinnen samen naar een feestmaal. Maar Ruzie is niet uitgenodigd. Hoewel ze niet tot bij het feestmaal teogelaten wordt, werp ze vanaan de deur een goude appel in het midden. ' de mooiste', zegt ze, 'moet slecht de appel oprapen.' 

Een kibbelpartij

Al dadelijk eisen Iuno, Minerva en Venus de schoonheid voor zichzelf op. Zo wordt er geroepen en gevochten tussen hun. Het oordeel van Iupiter wordt gevraagd. Maar vader wil noch niet zijn machtige echtgenote, noch niet zijn verstandige dochter en noch niet de mooie godin van de liefde beledigen. Daarom beveelt hij aan Mercurius: ' Breng hun weg naar de berg Ida waar de jongeman Paris over de schoonheid van de godinnen zal oordelen. 

Miss Olympus verkiezing 

Iuno prijst als eerste haar schoonheid: ' Als je mij als mooiste beoordeelt, zal je heersen over alle landen en zal je schatrijk zijn.' Daarna zegt Minerva: 'Als ik al winnares wegga,' zegt ze, ' Zal jij de dapperste tussen alle ervaren stervelingen zijn.' Ten slotte wilt Venus aan hem Helena, de mooiste van alle vrouwen ten huwelijk geven. Paris kiest het geschenk van Venus uit. Daarom zijn Iuno en Minerva vijandig. Paris spoort met Venus aan en neemt Helena van Menelaus mee naar Troje. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.