Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Cicero

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
  • Vertaling door een scholier
  • 6e klas aso | 422 woorden
  • 1 februari 2005
  • 33 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.6
  • 33 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
Cicero, Pro Archias : 30, Peroratio (31, 32)

30: Schijnen wij allen kleingeestig, die zich toeleggen op de staat en vertoeven in deze gevaren en karweien van het leven, dat, wanneer wij helemaal tot de uiterste rit [van ons leven] geen rust en geestelijke vrije tijd hebben gehad, wij geloven dat alle dingen tegelijk met ons zullen sterven? Moeten wij niet, wanneer zeer aanzienlijke mannen ijverig beelden en geruchten, geen beelden van de geest maar van de lichamen, hebben achtergelaten, veel liever willen dat een voorstelling van onze plannen en deugd achterblijft? Ik meende echter dat –bezig zijnde- ik dan die dingen die ik deed, verspreidde en uitstrooide over de wereld voor de eeuwige herinnering. Hetzij werkelijk dit voor mij na de dood afwezig is door waarneming, hetzij –zoals zeer wijze mannen meenden- het zich uitstrekt tot één of ander deel van mij, word ik nu wel behaagd door zo’n zekere gedachte en hoop.

31: En bewaar daarom, rechters, een man met zo’n achtbaarheid die –zoals jullie zien- wordt goedgekeurd door de waardigheid en meer nog door de lange duur van de vriendschappen, en vooral door zo’n grote geest, wanneer het past dit hoog te achten, dat –zoals jullie zien- hij is opgezocht voor de rechtzaken van zeer befaamde mensen, zijn recht is werkelijk van een grootte die wordt goedgekeurd door de weldaad van het recht, door het gezag van de bondgenotenstad, door de getuigenis van Lucullus en de door de documenten van Metellus. Wanneer die dingen zo zijn, vragen wij jullie, rechters, als het niet alleen een menselijke maar zelfs een goddelijke aanbeveling moet zijn in zo’n grote talenten, dat deze die jullie, die jullie generaals, die altijd de gebeurde zaken van het Romeinse volk eert, die zelfs in deze recente binnenlandse problemen voor ons en voor jullie openbaar verkondigt een eeuwig testament van lof te zullen geven, en die uit deze groep [van dichters] is die altijd bij allen als heilig zijn gehouden en zo genoemd, zo nemen jullie hen op in jullie bescherming dat het schijnt dat hij is verlicht door jullie menselijkheid liever dan gekrenkt door jullie harvochtigheid.


32: De dingen die ik over de zaak –volgens mijn gewoonte- kort en simpel heb gezegd, rechters, vertrouw ik dat die worden goedgekeurd door allen; de dingen die ik heb gezegd –vreemd aan het forum en de gerechterlijke gewoonte- én over het talent van de man en gemeenschappelijk (?) over precies mijn ijver, deze dingen, rechters, hoop ik zijn door jullie in goede orde ontvangen, ik weet zeker bij deze die het recht uitoefent.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.