7.5 Over Hercules en de leeuw van Nemea

Beoordeling 8
Foto van M.
  • Vertaling door M.
  • 1e klas aso | 252 woorden
  • 27 april 2015
  • 51 keer beoordeeld
Cijfer 8
51 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode

De onoverwinnelijke leeuw

In Griekenland, dichtbij de stad Nemea, leeft een reusachtige leeuw, door wie het vee op wrede wijze wordt geroofd, de paarden ernstig worden verwond, de jongens en de meisjes, de mannen en de vrouwen bang worden gemaakt. Noch door pijlen, noch door stenen, noch door een zwaard kan zijn huid doorboord worden. Daarom beveelt Eurystheus, de koning van de streek, Hercules de leeuw te doden.

De voorbereiding tot het gevecht

Hercules vlucht niet voor het werk, want hij draagt vijf geschenken van de goden bij zich: een zwaard van Mercurius, een boog en pijlen van Apollo, een gouden harnas van Vulcanus, paarden van Neptunus en een schild van ivoor van Jupiter. Hij maakt ook zelf een knuppel en draagt die in zijn rechterhand.

Een ongelijk gevecht

Plotseling springt de leeuw uit het bos tevoorschijn. Eerst schiet Hercules rustig de pijlen van Apollo, maar de pijlen doorboren de harde huid van de leeuw niet. Daarna probeert hij de huid te doorboren met het zwaard van Mercurius, maar het zwaard buigt zoals een zwaard van was. Ten slotte slingert hij hevig zijn knuppel: de leeuw schudt alleen maar het hoofd.

Wie wordt de winnaar?

Omdat wapens niet nuttig zijn, probeert Hercules uiteindelijk om het wilde dier te overwinnen met de blote handen. De leeuw bijt een vinger van Hercules af. Toch grijpt Hercules de leeuw vast en wurgt hem. Daarna stroopt hij de huid van het beest af en keert terug naar koning Eurystheus, bekleed met de huid van de leeuw.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door M.