Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Tekst 167 (Rue du bac)

Beoordeling 4
Foto van een scholier
  • Vertaling door een scholier
  • 5e klas vwo | 437 woorden
  • 29 november 2004
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 4
4 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Tekst 167 Beroep onderzoek naar trends (tendensen) Om op tijd het model uit te leveren dat de jongeren willen hebben, hebben de fabrikanten van kleding een beroep gedaan op vreemde onderzoekers: de onderzoeken naar trends. Grunge, straatkleding, techno De kleding mode volgt elkaar op of stapelen zich voortdurend op. Met verbeeldingskracht en vaak stelen, storten de jongeren zich op het mengen van erg persoonlijke stijlen, materialen en kleuren, die van deze tijd lijken. Resultaat: de mode komt minder uit de ateliers van de ontwerpers dan……van de straat. Een fenomeen dat het werk van fabrikanten bemoeilijkt, waren gedwongen in de strijd te blijven onder straf van het verdwijnen. (anders verdwijnen ze van de markt) Aan het eind van de jaren 70, hebben de stylistes (de tekenaars van de mode) het tij zien keren in deze richting. Zij zijn toen tegen de sociologen aangelopen om de ontwikkeling van de maatschappij proberen te voorzien. Vele agenten, gesticht in dit tijdperk, geven tot vandaag nog raad aan een aantal grote fabriekanten. Maar hebben de jonge en nog meer de avant-garde merken willen, in het begin van de jaren 90, een andere stap proberen. Over het model dat al in de VS en Japan gebeurt, zijn zij begonnen dit te besteden aan ‘onderzoekers naar trends’. Hun profiel: De jongeren jonger dan 30 jaar, slim en stoutmoedig. Hun missie: zich vasthouden aan de stroom van de mode, van Frankrijk en de grote vreemde hoofdsteden. s’Avonds bezoeken ze vaak trouw discotheken, ravenparty’s en feest avonden. Op de dag bezoeken zij de kleding winkeltjes en speciaal zaken, gelegen in de chique wijken en de buitenwijken. Voorzien van fototoestel, fotograferen zij alles wat een nieuw karakter vertegenwoordigd. Terug van hun omzeilingen, leveren zij hun indrukken aan het merk dat ze gebruikt. Het kleinste goede idee, dat men opmerkt, dat steelt men, verklaart Michel Rubira. Lange tijd was de verkoper van oude kleding op de markten van Zuid-West, deze jonge man is onderzoeker naar trends geworden voor een hollands jeans merk, dat verlangt zich te vestigen in Frankrijk. Hij leeft nog altijd in Carcassonne, een vredig klein dorpje. Maar hij kiest in vervolg de plaatsen en de mensen die hij dikwijls bezoekt in functie over hun betrokkenheid met de mode: De steenrijke mensen en alternatievelingen. (mensen die hij alleen bezoekt als het iets met mode te maken heeft) Michel registreert ieder opvallend detail wat kleding betreft: misschien deze strakke pantalon met een lage taille is de clou van de komende zomer collectie? Een echte spion van de commerciële oorlog die de kleding fabriekanten leveren, hij laat niets aan het toeval over: de concurrentie tussen ‘onderzoekers’ is moordend.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.