Contes et Nouvelles - Guy Maupassant

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Vertaling door een scholier
  • Klas onbekend | 1227 woorden
  • 31 mei 2001
  • 324 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
324 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Contes et Nouvelles

Le vieux (p7-16)

- Maître Chicot; âgé de quarante ans peut-être, mais qui semblait vieux.
- Klompen vol stro, hond; Finot.
- Madame Chicot (Phémie); maigre, lagre et plat sous une bluse de laine qui serrait la poitrine.
- Algemeen; de vader van Madame Chicot ligt op sterven. Ze besluiten om de mensen uit te nodigen op de begraving op zaterdag. De vrouw maakt intussen 48 appeltaarten. Wanneer de mensen toekomen is haar vader nog altijd niet dood. Ze beginnen allemaal te eten en opeens zegt iemand dat hij overleden is.

Saint Antoine (p17-27)

- Antoine est un grand paysan normand. Il mange en bois beaucoup et il est 60 ans. Il a une bonne, deux domestiques et deux fils et trois filles.
- Algemeen; in 1870 komen de Duitsers binnenvallen in een café en Antoine slaat hen neer. Op een ochtend staat de burgemeester met een soldaat bij Antoine. Hij zal bij hem logeren. Hij mag hem niet mis doen of anders zullen heel het dorp doodschieten. Hij noemt de soldaat het zwijn en mishandeld hem wel een beetje door hem dronken te voeren en heel veel eten te geven. Wanneer ze allebei dronken zijn beginnen ze te vechten. Hij denkt dat hij de soldaat vermoordt heeft en verstopt hem onder de mest. Hij wordt heel zenuwachtig en zijn hond blaf voortdurend. De hond blijft stilstaan bij het lichaam en Antoine ziet dat de soldaat toch niet dood is. Hij wordt tenslotte dan toch niet gedood en gaat op café met de Duitsers.

Aux champs (p28-35)

- Algemeen; er wonen twee families op het platteland: les Tuvache et les Vallin. Op een dag komt een meneer en een mevrouw (d’Hubières). Ze vragen aan de Tuvaches of ze Charlot niet mogen kopen. De ouders worden woedend, wanner de vrouw en man voortgaan loopt er op het hof een kind van de Vallins rond. De Vallins moeten van niets weten maar als ze over het geld beginnen zijn ze toch akkoord. Na zoveel jaren komt Jean terug naar zijn huis om zijn ouders op te zoeken. Wanneer Charlot dit ziet is ze heel boos op haar ouders en gaat weg terwijl de Vallins aan het feesten zijn.

L’aventure de Walter Schnaffs (p36-44)

- Algemeen; Walter Schnaffs is een soldaat van het Duitse leger. Hij is bang en denkt aan zijn kinderen die alleen zijn. Hij wil zich overgeven maar doet dat dan toch niet. Wanneer hij in de verte een dorpje ziet gaat hij daar naartoe en eet in keuken van een kasteel en in daar zijn buikje rond. Maar hij wordt opgepakt en opgesloten in de gevangenis.

La question du latin (p 45-57)

- Algemeen; Dit verhaal wordt verteld door Raoul. De privé-school Robineau heeft een goede naam en komt door studiemeester Piquedent. Raoul werd van zijn vader naar die school gestuurd en kreeg nog bijles van vader Piquedent. Hij had sinds 10 of 15 jaar tegen niemand meer gepraat. Hij had niets. Door Raoul ontmoet hij dan de wasvrouw. Ze varen tesamen naar een eiland. Ze besluiten om te trouwen een winkel open te houden. Raoul maakt zijn studies af in school Ribaudet. Hij is geslaagd en studeert verder in recht. Intussen maak Piquedent veel winst.

Le retour (p58-65)

- Algemeen: Mevrouw Martin en Meneer Lévesque zijn getrouwd en hebben 5 kinderen. Martin is hertrouwd omdat haar man Martin verdwenen is met zijn schip Deux-Soeurs. Ze had 2 kinderen met die man. Op een dag zit er een zwerver voor de deur maar Martin trekt haar daar niet van aan want haar man is niet thuis. Als haar man thuis is gaat hij met de zwerver praten en uiteindelijk blijkt dat het haar 1ste man is.

Le vagabond (p66-78)

- Een zwerver zwerft de hele tijd rond tot hij opgepakt wordt door de politie. Hij denkt dat hij eindelijk eten zal hebben en onderdak maar uiteindelijk wordt hij toch weer op straat gezet. Even later vindt hij wil een huis waar er heel veel lekker eten in huis is. Hij had nog één broer en twee zusters.

Toine (p79-91)

- Algemeen; Toine heeft verschillende namen en is vooral bekend om zijn natuurlijke alcohol. Hij ligt dikwijls in ruzie met zijn vrouw. Hij heeft een café dat "Au rendez-vous des Amis" heet. Hij kan heel veel eten en drinken. Op een dag heeft hij een aanval en is verlamd. Elke dag komen er mensen op bezoek met wie hij dan kaart. Hij kreeg van zijn vrouw 10 eieren op warm te houden en uit te broeden. Hij had er 5 gebroken. Hij heeft de andere dan toch nog uitgebroed.

La bête de monsieur Belhomme (p92-101)

- Algemeen; Césaire Horlaville vertrekt met de grote koets vol passagiers naar Le Havre. Meneer Belhomme heeft de hele tijd pijn in zijn oor en vertelt aan de anderen dat er een beest in zijn oor zit. De anderen verzinnen er natuurlijk op los en zeggen dat het een spin, worm of een rups is. Men reinigt het oor met water maar zonder succes. Plotseling voelt hij niets meer en men denkt dat alles in orde is, maar een beetje later voelt hij het beest terug. Men stelt voor op te stoppen en het met wijn te doen. Er stelt iemand voor op water met alcohol te mengen maar de pastoor verkiest azijn. Men ziet dat er een vlo uitkomt en beginnen allemaal hard te lachen. Meneer Belhomme wil terug maar wil niet betalen maar betaalt dan toch.

Le petit fût (p102-109)

- Algemeen; Op een dag stopt meneer Chicot voor de boerderij van Magloire. Hij doet haar een voorstel op de boerderij te kopen en maandelijks het bedrag zelf te komen overhandigen. Ze zegt dat hij later moet terugkomen omdat ze er wil over nadenken. Ze gaat naar de notaris om raad te vragen. Wanneer Chicot terugkomt zegt Magloire dat ze het niet doet ofwel meer moet hebben. Uiteindelijk geeft Chicot toe. Hij stelt voor aan Magloire voor om eens te komen eten naar zijn café. Als geschenk krijgt ze nog een vat natuurlijke alcohol mee naar huis en overlijdt dan omdat ze teveel dronk.

Clochette (p110-115)

- Algemeen; Een persoon vertelt dit verhaal. Mevrouw Clochette kwam altijd op bezoek bij haar ouders. Ze was naaister. De persoon is de mevrouw eens gaan opzoeken nadat hij appels had geplukt met de knecht en vond haar dood aan. I.p.v. de mevrouw is er een knappe jongen gekomen; Sigisbert. Alle meisjes waren verliefd op hen. Hij gaat met Hortense naar de zolder van de school. De directeur van de school is daar ook en vraagt hem wat hij daar doet. Hij zegt tegen Hortense dat ze haar moet verstoppen. Uiteindelijk springt ze uit het raam en breekt haar been op 3 plaatsen.

Le parapluie (p116-127)

- Algemeen; Madame Oreille is zeer gierig. Haar man werkt op het ministerie en ze lachen hem uit omdat hij een oude paraplu heeft. Hij koopt dan toch een nieuwe maar er is een gat in door een sigaret. Zijn vrouw is zeer boos. Een paar dagen later zijn er heel veel gaatjes in door de assen van een pijp. Ze besluit om naar de verzekeringen (door hun vriend) te gaan om haar geld terug te krijgen. Uiteindelijk lukt het haar.

REACTIES

K.

K.

hey tim! keigoeie samenvatting, mercices xxxxx

21 jaar geleden

N.

N.

Goed verslag, hier in Asten moeten wij dat boekje per bladzijde samenvatten :S

19 jaar geleden

B.

B.

knap werk!

18 jaar geleden

I.

I.

geweldige samenvatting nu weet ik tenminste iets van wat ik aan het lezen ben. ik lees het boekje nog wel maar dit helpt heel veel.

12 jaar geleden

I.

I.

Héhé, het staat wel niet in de volgorde van in mijn boekje, maar het helpt me wel, anders snap ik soms echt niet wat ik aan het lezen ben! Dikke merci aan degene die dit samenvatte :) xx

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.