Blinden

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Verslag door een scholier
  • 1e klas mbo | 680 woorden
  • 18 januari 2015
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
6 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Gezondheid:

Blindheid heeft geen invloed op de gezondheid van een persoon, behalve als diegene er medicijnen voor gebruikt kan het wel invloed hebben. Wel is het zo dat blinden mensen niet op de voedingsstoffen op producten letten omdat ze dit niet kunnen lezen, daardoor zijn er veel blinden of slechtzienden die ongezond eten en veel daarvan lijden aan Obesitas. Doordat blinden het lastig vinden om te koken hebben ze vaak een kant-en-klare maaltijd waar ook veel calorieën inzitten.

Handicap:

Blindheid noemen ze ook wel een visuele handicap, ook zijn er visueel gehandicapten die last hebben van kleurenblindheid. Of problemen hebben met licht en donker. Dit noem je ook wel lichtschuw of nachtblind.

Zelfredzaamheid:

Er bestaan speciale brillen voor blinden of slechtziende die een GPS, spraakherkenning, bewegingssensoren en oogbewegingsregistratie bevatten wat de zelfredzaamheid voor blinden stimuleert. Ook zijn er bepaalde hulpmiddelen voor blinden of slechtziende als ze op pad gaan zoals een taststok, blindengeleidehond en navigatiesystemen. Ook zijn er speciale verkeersregels dat bestuurders blinden voor moeten laten gaan, en zijn er ook steeds meer geribbelde stoeptegels.

Andere hulpmiddelen zijn bijvoorbeeld de zwartdruk voorlees scanners waarbij je een bladzijde op een scanner kan leggen en het wordt voorgelezen en de daisyspeler die voorleesboek kan laten afspelen.

Medische behandeling:

Er bestaat sinds kort een chip die een blinde weer kan laten zien, het is nu bij drie blinden gelukt en kunnen door de chip weer zien. Er kan bij een bepaalde blindheid waarbij de ooglens troebel is de lens worden verwijderd en vervangen worden door een kunstlens waardoor blinden weer kunnen zien. Zo kan er ook een hoornnetvliestransplantatie of een laserbehandeling voorkomen waarbij het zicht alleen verslechtering kan voorkomen. Voor blinden waarbij de blindheid niet genezen kan worden zijn er wel medicijnen die de druk op het oog verminderen.

Sport:

De meeste blinden bewegen te weinig, vooral kinderen worden vaak te beschermend opgevoed en mogen vaak niet op een sport of buiten spelen van hun ouders of voogd. Juist blinden of slechtziende mensen zouden eigenlijk moeten sporten want hierdoor groeit hun motorische vaardigheden wat ze nodig hebben in het dagelijks leven. Wel zijn er genoeg sporten die speciaal voor blinden zijn, zoals goalbal de meest gespeelde sport voor blinde. Bij deze sport is het de bedoeling dat ze bij elkaar in het doel scoren met de bal, in de bal zitten belletjes zodat ze kunnen horen waar de bal zich bevind. Op de lijnen in de zaal in een touw geplakt zodat ze weten wanneer ze buiten het veld staan. Ook de sport torbal word veel gespeeld, hierbij word een bal met belletjes door drie koorden gegooid zonder dat de bal de koorden mag raken. Net als de bal bevinden zich belletjes op de koorden. Er bestaat ook een soort tafeltennis, maar dan zit er een gat in de tafel, de tegenstanden moet proberen het balletje met een bat in het gaat te slaan. Er zijn ook veel blinde die aan atletiek doen, alleen kunnen ze niet alle onderdelen beoefenen. Met langeafstandslopen en sprinten is er een begeleider die hem de weg wijst, ze zitten aan elkaar vast met een breed elastiek. Bij het hoogspringen mag er ook een begeleider aanwezig zijn die hem aanwijzingen geeft. De sporten skiën, zwemmen, paardrijden, schietsport, judo en wielrennen kunnen blinde mensen ook uitoefenen.

Voeding:

Dit wil je ook lezen:

Een van de gevolgen van blindheid is een ongezonde voeding. Bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap, door ongezond te eten tijdens je zwangerschap kan het voorkomen dat je kind blind of slechtziend wordt. Maar ook zijn er geruchten dat voeding blindheid voorkomt. Door speciale eieren te eten zou het zijn dat dat blindheid tegengaat.

Dag-/nachtritme:

Bij ziende mensen is het zo dat wanneer het donker is ze via de hersens door krijgen dat het tijd is om te gaan slapen. Bij blinde mensen is dit anders, zij zien niet het verschil tussen dag en nacht en krijgen daardoor dit signaal ook niet van hun hersens. Hierdoor komt het vaak voor dat blinden een verstoord slaapritme hebben en dus ook vaak moe zijn. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.