Wiskunde en architectuur

Een heel belangrijk voorbeeld van wiskunde is de architectuur.

Architecten moeten heel veel berekeningen maken voor verschillende dingen. Ze moeten natuurlijk van het gebouw dat ze hebben ontworpen afstanden berekenen, uitmeten en tekenen.

Ook gebruiken architecten wiskunde als ze bijvoorbeeld moeten uitzoeken hoeveel kracht er op welke muur komt te staan en hoe sterk alle materialen moeten zijn.

Uiteindelijk maken ze soms ook nog berekeningen hoe veel het ontwerp gaat kosten. Als de architecten hun ontwerpen aan het tekenen zijn, komt wiskunde niet alleen voor door te rekenen. Bij vele wordt het ook gebruikt als een inspiratiebron. Zo gebruiken architecten veel meetkundige figuren in hun ontwerpen.

Bij volgende foto’s waren een driehoek en vierkant een bron van inspiratie.

 

De berekeningen van krachten en kosten gaan vaak samen. Je kan bijvoorbeeld een heel huis van staal maken waardoor het wel stevig wordt, maar het wordt daardoor heel erg duur. Een kartonnen huis is dan wel weer heel goedkoop alleen helemaal niet stevig. De architect gebruikt dus ook wiskunde om te kijken welke materialen hij kan gebruiken, en of het dan niet te duur wordt.

Ook insecten gebruiken wiskunde bij hun nesten. Het bekendste voorbeeld is die van bijen die gebruik maken van de honingraatstructuur. De honingraatstructuur is zo bijzonder omdat alle zeshoeken gelijk zijn.


 

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.