Erwin Olaf

Beoordeling 0
Foto van Ilse
  • Verslag door Ilse
  • 5e klas vwo | 531 woorden
  • 15 juni 2022
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Check check, dubbelcheck!

Heb jij tweestapsverificatie al ingesteld op je accounts? Tweestapsverificatie is jouw tweede slot op de deur šŸ”. Met tweestapsverificatie heb je 99,9 procent minder kans dat je account gehackt wordt. Check hoe jij je accounts beter kunt beveiligen!

Meer informatie

Biografie

Erwin Olaf Springveld is geboren op 2 Juli 1959 in Hilversum. Hij volgde in Utrecht de school voor de Journalistiek. Daar leerde hij fotojournalistiek kennen. Na zijn stage bij fotograaf André Ruigrok in 1982 begon hij gelijk zijn eigen foto’s te maken. Hij kreeg opdrachten en bleef ook zijn eigen foto’s maken. Hij kreeg onder andere opdrachten van bekende bedrijven zoals Levi’s, Microsoft en Nokia.

Daarnaast maakt hij ook zijn eigen series met foto’s: Blacks (1990), Mind of their Own (1995) , Patrick Bateman girls (1959), Mature (1999), Fashion Victims (2000) en Royal Blood (2000).Tadzio (1991) . In 2001 Paradise the Club en in 2002 Separation. Na seperation kregen zijn foto’s een upgrade. Ze werden beter en mooier. Daaruit volgde nog vele series waardonder: Rain (2004), Grief (2007), Dusk (2009), Dawn (2010), Hotel (2010), April Fool (2020) en nog veel meer.  Deze series hadden andere thema’s met diepere betekenissen. Veel van zijn foto’s zijn gedurft en hij maakt ook vaak foto’s van (bijna) naakte mensen. Hij  probeert mensen die het gevoel hebben dat zee er niet bij horen en die door andere mensen niet als “normaal” zouden worden gezien, centraal te zetten in zijn foto’s.  Hij heeft veel prijzen gewonnen en meerdere exhibities wereldwijd gehouden.

Dit komt omdat hij foto’s maakt die je niet snel tegen komt. Alle foto’s hebben een eigen gevoel en betekenis en iedere foto is uniek.


Een paar kunstwerken

Dit is een van de meest actuele kunstwerken van Erwin Olaf en komt uit de serie April Fool. Deze foto gaat over de coronacrisis. Hij heeft een foto van zichzelf gemaakt in een supermarkt waar bijna lees op is doordat iedereen gehamsterd heeft. Hij probeert het gevoel van eenzaamheid en bangheid over te laten komen door middel van de zwart witte kleding , het wit geverfde gezicht en de donkere tonen.


Erwin maakt vaak foto’s  van de koninklijke familie. Hij heeft er al veel gemaakt en dit is er een van. Dit is een foto van onze koningin Maxima. Maxima is zelfs langs geweest bij de tentoonstellingen.


Deze foto hoort bij de serie ‘Chessmen’, in deze serie worden mensen afgebeeld als schaakstukken. Je ziet hier een baby die afgebeeld wordt als een koning. Dit wordt op twee manieren gedaan. De eerste manier is de kroon en de manier waarop de baby gedragen wordt. De tweede manier is het feit dat de baby nog heel fragiel is. Net als de koning in een schaak spel. Hij is heel kwetsbaar maar wel belangrijk.

 De foto's die hierboven genoemd worden kun je gewoon op google opzoeken :)

Manier van maken

Erwin Olaf maakt geënsceneerde foto’s. Dit betekend dat hij net als een reggiseur een scene opzet en zijn modellen aanwijzing geeft. Zo wordt de  foto precies wat hij wil en heeft hij de touwtjes in handen. Erwin drukt de foto’s direct af op fotopapier. Met hier en daar een uitzondering waarbij hij de foto’s eerst nog bewerkt en daarna print. Hij stuurt de modellen zo, dat de choreografie die ze doen, past bij de emoties die hij over wil laten komen. Treurige bewegingen zien er bijvoorbeeld heel anders uit dat vrolijke bewegingen. Op die manier probeert hij de emoties over te brengen aan het publiek.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Ilse