Proefje 1.7

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
 • Verslag door een scholier
 • 3e klas havo | 740 woorden
 • 27 september 2014
 • 17 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
17 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Waar komt het zand dat we onderzoeken vandaan, uit Zandvoort of  uit Apeldoorn ?

 1. Inleiding

Bij deze proef hebben wij zand onderzocht. We moesten antwoordt proberen te geven op de onderzoeksvraag: “Waar komt dit zand vandaan, uit Zandvoort of uit Apeldoorn ?”. Wij hadden vóór dat we het proefje hadden gedaan daar totaal geen idee van. Dat kwam omdat wij het verschil tussen het strand van Apeldoorn en Zandvoort niet wisten.

Nadat we het boek hadden bekeken en de tekst door hadden gelezen wisten wij het verschil tussen Apeldoorn en Zandvoort nu wel. Aan de hand daarvan hebben wij een hypothese op proberen te stellen. Namelijk: “Wij denken dat het zand uit Zandvoort komt omdat wij denken dat het dicht bij zee heeft gelegen en aangezien Apeldoorn niet aan zee ligt komt het volgens ons uit Zandvoort”.

 1. Werkwijze
 • Eerst hebben wij onze benodigdheden bij elkaar gepakt:
 • Indampschaaltje
 • Lucifers
 • Spuitfles met gedestilleerd water
 • Reageerbuis(houder)
 • Driepoot
 • Gaasje
 • Gasbrander
 • Zand
 • Beschermplaat
 • Trechter
 • Papiertje (voor in de trechter)

Daarna hebben we alles klaargemaakt voor gebruik; de brander aangesloten op de gaskraan, het papiertje tot een papierentrechter gevouwen voor in de trechter van plastic en het  papiertje natgemaakt zodat het beter bleef zitten.

 • Extraheren met warm water (uit een spuitfles)

Bij het zand wat we in een reageerbuis gedaan hadden deden we een beetje water en gingen dat verwarmen boven de ruisende vlam. Het zout lost in het water op.

 • Filtreren

Vervolgens goten we het water uit de reageerbuis in de trechter met het papiertje erin. Het water wat vanuit de trechter in de reageerbuis. Als er zout in het zand zit komt dit nu dus door het filter heen in de reageerbuis. Vervolgens goten wij dat water in een indampingsschaaltje.

 • Indampen

Ten slotte zette wij het indampschaaltje op het gaasje die op de driepoot vast zit zodat het kon verwarmen boven de ruisende vlam. Omdat water een lager kookpunt heeft dan zout verdween het water opgegeven moment en bleven er alleen nog zoutkorreltjes in het indampingsschaaltje over.

 1. Resultaten

voor de resultaten van ons onderzoek hebben we de tekst doorgelezen. Nadat we dat gedaan hadden wisten we dat het zand op het strand in Zandvoort veel zout bevat en het zand uit Apeldoorn geen tot weinig zout.  Daardoor wisten wij waar we op moesten letten (de hoeveelheid zout).

Dit wil je ook lezen:

Na het indampen van het overgebleven zout en water in het indampingsschaaltje was er alleen nog zout over. Door de uitslag konden wij zo snel een conclusie trekken over waar het zand vandaan kwam.

Wij hebben de resultaten/reacties in deze tabel gezet:

Handeling

Resultaat

Extraheren

Hierbij loste het zout op in het verwarmde water.

Filtreren

Het verwarmde water (met het zout) ging door de papieren –en de van plastic gemaakte trechter in een reageerbuis.

indampen

Het water verdampt en het zout blijft over in het schaaltje.

 1. Conclusie

Na dat we de 3 stappen Extraheren, Filtreren en Indampen uitgevoerd hadden we alleen nog zout over. Met de hoeveelheid van zout die overgebleven was konden wij antwoordt geven op onze onderzoeksvraag : “Waar Komt dit zand vandaan,  uit Apeldoorn of uit Zandvoort ?”. Ons antwoord daarop is dat het zand uit Zandvoort komt.

We konden dit concluderen uit de hoeveelheid zout die er overbleef na het indampen. In Apeldoorn lag weinig zout en in Zandvoort veel, dus als het zand uit Apeldoorn geweest was zou er weinig tot geen zout op het schaaltje moeten liggen terwijl er nu juist veel zout op lag vergeleken met de hoeveelheid zand die wij gebruikten voor het proefje.

 1. Nawoord

Ons onderzoek is eigenlijk wel goed gegaan, we hebben samen het proefje uitgevoerd en dat ging allemaal goed. We hadden de taken daarbij goed verdeeld en waren eigenlijk best snel klaar.

Het verslag hebben we ook samen uitgewerkt want wij wonen dicht bij elkaar dus hebben dit samen gemaakt en zijn er eigenlijk wel tevreden over.

Wij vonden het deze keer goed gaan dus eigenlijk vinden wij dat we de volgende keer niks anders hoeven te doen.

 1. Bronvermelding

Wij hebben onze informatie uit het o.a. het lesboek gehaald maar ook uit de ervaring die we met het proefje zelf opgedaan hebben. Zoals bij de uitleg van de werkwijze. Daar hebben wij de volgorde van de stappen uit het boek gehaald maar de verdere reacties zij door ons zelf waargenomen.

REACTIES

R.

R.

Heel erg bedankt! Wij moesten dit zonder boek doen...

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.