Maak een lijstje met de belangrijkste gebeurtenissen uit dit verhaal. Werk dit lijstje uit tot een duidelijke samenvatting van dit boek. Het moet een goedlopend verhaal zijn en geen puntsgewijze notitie.

Belangrijkste gebeurtenissen:

  • Jeanne ontvoert Isabelle
  • Isabelle komt erachter dat Jeanne schilderijen maakt van aftakelprocessen
  • Isabelle wordt uitgehongerd en Jeanne maakt schilderijen van dit proces
  • Isabelle vertelt leugens over haar leven om Jeannes sympathie te winnen
  • Jeanne begint Isabelle als vriendin te zien
  • Jeanne komt erachter dat Isabelle loog
  • Bernard vindt Isabelle en brengt haar terug naar het dorp
  • Jeanne loopt weg en verdwijnt

Samenvatting:

Op een dag wordt er in het Franse plaatsje Auvergne de beeldschone filmster Isabelle Amable ontvoerd. Isabelle hield vakantie, met haar ouders.  Na haar dagelijkse wandeling in de bergen wordt zij plots vermist. De politie organiseert zoekacties, maar Isabelle wordt niet gevonden. Alleen het hoofd van de dorpsschool, Bernard Buffon, kan Isabelle niet vergeten. Hij adoreert haar al sinds zijn jeugd.  De zeer lelijke Jeanne Bitor wordt ondervraagd maar zonder resultaat. Zij woont in een boerderij aan de rand van de bergen en houdt van schilderen. Ze heeft al meerdere keren aftakelprocessen van dieren vastgelegd in haar schilderijen. Ze beweert Isabelle op de dag van de vermissing niet gezien te hebben. Het tegendeel is waar; Jeanne heeft Isabelle ontvoerd.

Jeanne kan niet tegen haar eigen lelijkheid en wil de mooie Isabelle zien ‘wegrotten.’ Tijdens de ontvoering krijgt Isabelle nauwelijks voedsel en ze vermagert. Iedere dag schildert Jeanne de steeds lelijker en dunner wordende Isabelle. Na verloop van tijd raken Isabelle en haar ontvoerder aan de praat. Isabelle probeert sympathie van Jeanne te winnen door leugens te vertellen over haar verleden. Jeanne vertelt over haar leven als lelijke vrouw, en over hoe naar het is, terwijl Isabelle vertelt dat mooi zijn ook zijn nadelen heeft. Jeanne gaat die avond naar haar werk en spreekt bij toeval Bernard Buffon. Zo komt ze er achter dat Isabelle gelogen heeft over haar leven. Jeanne gaat naar huis en wordt erg boos op Isabelle. De volgende ochtend doet Isabelle alsof ze zichzelf ophangt, en door de schrik rent Jeanne weg. Isabelle’s truc gaat echter mis, en haar leven is in gevaar. Maar Bernard vond dat Jeanne zich de vorige avond vreemd gedroeg, en daarom gaat hij polshoogte nemen. Hij vind Isabelle en brengt haar terug naar het dorp. Jeanne verdwijnt en Bernard Buffon blijft haar weer eindeloos zoeken, net zoals hij eerst bij Isabelle deed.

Welke beelden heeft Isabelle van schoonheid en lelijkheid?

Isabelle vindt dat schoonheid niet het belangrijkste is. Volgens haar zit schoonheid vooral van binnen, en hoeft het niet de loop van je leven te bepalen. Ook vindt ze dat mooi zijn niet altijd fijn is. Zo zijn er mensen in haar leven die alleen met haar omgaan om haar uiterlijk, en niet om haar persoonlijkheid. Ze realiseert zich echter ook dat schoonheid haar een hoop heeft gegeven, bijvoorbeeld haar filmcarrière.

Welke beelden heeft Jeanne van schoonheid en lelijkheid?

Als je lelijk bent kun je volgens haar niets bereiken in je leven. Als je mooi bent kun je alles. Jeanne denkt dat mensen alleen tegen je willen praten als je mooi bent, en dat dat niets met je persoonlijkheid te maken heeft.

Welke beelden heeft Bernard van schoonheid en lelijkheid?

Aan het begin van het boek is Bernard bijna geobsedeerd met Isabelle, vanwege haar schoonheid. Hij adoreert haar omdat ze zo mooi is, zonder erg veel over haar persoonlijkheid te weten. Verder in het boek realiseert hij zich dat Jeanne ook een mooi mens is, maar dan vanbinnen. Zijn beelden van schoonheid en lelijkheid veranderen dus in de loop van het boek.

Zijn opvattingen zoals deze gebaseerd op biologie of zijn ze aangeleerd (‘cultureel bepaald’)?

Ja, ze zijn zeker aangeleerd. De media concentreert zich volledig op ‘perfecte lichamen’. Dit zijn dus erg dunne of gespierde lichamen. Ook zul je nooit een model zien met acne, of een grote neus. De media heeft een bepaald beeld van schoonheid gecreëerd, wat bijna iedereen overneemt. Uiteraard zijn er ook wat mensen die binnen hun familie hebben aangeleerd dat schoonheid van binnen zit, en niet van buiten. Het ligt dus aan de cultuur, maar het stereotype van ‘perfectie’ geldt voor bijna iedereen.

Kan een mens zich onttrekken aan de beelden die anderen van hem / haar hebben? Waarom wel/niet?

Het hangt van de persoon zel f af. Uiteraard kunnen mensen zich onttrekken aan de meningen van anderen, maar daar heb je heel veel zelfvertrouwen voor nodig en daar moet je erg sterk voor zijn. Er zijn veel mensen die hun zelfbeeld laten bepalen door de meningen van anderen.

Had Isabelle anders kunnen verlopen? Waarom (niet)?

Isabelle had zeker anders kunnen verlopen. Een paar voordehand liggende scenario’s zijn dat Jeannes plan had uitgewerkt kunnen worden, of Jeanne had kunnen zien dat Isabelle die zichzelf had opgehangen een list was, en haar uit woede kunnen vermoorden. Ook had gekund dat Bernard Isabelle niet had kunnen vinden, en dat zij stierf. Er zijn veel alternatieve eindes te bedenken voor dit boek.

Hoe brengt Tessa de Loo spanning in dit boek?

Het boek is niet erg logisch opgebouwd, waardoor het erg spannend is. Steeds kom je een beetje meer te weten over de situatie, en uiteindelijk, wanneer je alles begrijpt, kom je bij een logischere opbouw. Het einde is gewoon aan één stuk doorgeschreven, waardoor je er helemaal in zit. De spanning wordt aan het eind van het boek extra goed opgebouwd, waardoor je bijna niet meer kunt stoppen met lezen.

Welke twee fragmenten raad jij je docent aan? Geef een korte samenvatting van deze fragmenten, en waarom zouden ze leeftijdsgenoten aanspreken?

Hoofdstuk 4
Terwijl Isabelle aan het eten was houdt Jeanne haar in de gaten. Isabelle moet meekomen naar een kamer waar een ezel staat. Isabelle moet model staan voor Jeanne, terwijl de honden haar in de gaten houden. Jeanne merkt dat het schilderen nu moeilijker wordt omdat het verval van Isabelle beter zichtbaar wordt. Voor Jeanne is Isabelle alles wat zij zelf niet is. Ze was haar gevolgd tijdens haar wandelingen in de bergen, waar ze ook merkte dat Peyrol Isabelle in de gaten hield. Ze dacht terug aan hoe makkelijk de ontvoering gegaan was. Eenmaal bij haar huis aangekomen vertelde Jeanne dat ze model moest staan en ze legde ook uit waarom ze haar met dwang meegenomen had, ze moest namelijk maanden model staan. Isabelle protesteerde maar ze kon niet veel beginnen tegen Jeanne en haar honden en legde zich er maar bij neer.

 

Hoofdstuk 9
Jeanne besloot dat ze die dag niet zouden gaan schilderen. Ze ging samen met Isabelle in de tuin zitten onder de appelboom en het leek net alsof ze beste vriendinnen waren. Ze praatten over mannen in hun leven en hoe die zich gedroegen. Jeanne zei dat mannen met haar omgingen vanwege haar kennis van wetenschap en filosofie. Isabelle zei dat haar stiefvader haar misbruikt had sinds ze 12 was. Jeanne zei vervolgens dat haar broers ooit eens tegen een vriend hadden gezegd dat hij Jeanne wel mee kon nemen naar een feest, toen verslikte de vriend zich zo dat hij bijna stikte. Voor Jeanne voelde het net alsof ze een echte vriendin had. ’s Avonds moest ze werken en onderweg naar het café ging ze naar de dorpskerk en bad ze en vroeg ze of Isabelle uit vrije wil bij haar zou mogen blijven. 

Ik heb deze twee fragmenten gekozen omdat je goed het verschil kan zien van Jeannes gedrag. In het eerste fragment was ze heel erg cru tegen Isabelle, in het tweede waren ze bijna vrienden. Leeftijdsgenoten willen waarschijnlijk weten hoe er zo’n groot verschil in Jeannes gedrag heeft kunnen ontstaan, en om dat te begrijpen moeten ze de rest van het boek lezen. 

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.