De schaduw van Leonardo

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
  • Verslag door een scholier
  • 3e klas havo | 2211 woorden
  • 25 maart 2013
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
22 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

De schaduw van Leonardo

Christopher Grey

Praktische gegevens

Dit boek gaat over een jongen, Giacomo, de knecht van Leonardo Da Vinci. Leonardo is heel erg beroemd in Milaan, vanwege zijn grote kunstwerken, maar ook vanwegen zijn hoge schulden. Giacomo staat in de schaduw van Leonardo. Als mensen aan hem vroegen ‘Wie ben jij?’ wisten ze pas wie hij was nadat hij de naam ‘Leonardo Da Vinci’ had genoemd, hij werd ook overal naartoe genomen door Leonardo. Zo iemand word ook wel ‘de schaduw’ van een persoon genoemd. Vandaar dat de titel zo heet, en goed bij het boek past.

Samenvatting

Hoofdstuk 1

Giacomo rent weg voor een menigte, die denken dat hij iets gestolen heeft. Als hij nergens meer heen kan dan een kathedraal stormt hij daar naar binnen en rent naar het hoogste puntje van de toren, en springt naar beneden.

Hoofdstuk 2

Giacomo word wakker in het huis van Leonardo da Vinci. Hij neemt de voogdij over Giacomo omdat hij niets meer heeft, vanwege de hoge koorts, toen hij van de kerktoren afsprong weet hij niets meer. Giacomo krijgt de keus om als knecht te werken voor Leonardo. Na lang denken neemt Giacomo het aanbod aan. Hij moet nog veel leren.

Hoofdstuk 3

Tijdens het feest van Sint Michaël houden de knechten en de leerjongens een knokpartij, ieder jaar weer, om te laten zien wie de beste zijn. Dit jaar vecht ook Giacomo mee. de vechtpartij is net op het hoogtepunt als de bewakers eraan komen. Iedereen vlucht weg. Als Giacomo en zijn vrienden zijn ontsnapt gaan ze de kroeg in om nog een glas wijn te drinken.

Hoofdstuk 4

Giacomo wil later een kunstenaar worden net als zijn meester Leonardo da Vinci. Hij moet helpen bij de tekenlessen die Leonardo aan de zoons van rijke families in Milaan geeft. Hij let goed op om na de lessen zelf te kunnen oefenen. Hij droomt ervan om eens op een dag zelf les te krijgen van zijn meester. Giacomo word gepest door de leerlingen van zijn meester als hij er niet is.

Hoofdstuk 5

Giacomo en Caterina, de huishoudster van Leonardo da Vinci, zijn samen op de markt als ze twee hoge heren horen roddelen over Leonardo da Vinci. Giacomo neemt het voor zijn meester op, maar ter vergeefs moeten ze wegrennen om niet gearresteerd te worden. Als de stadswachter hen te pakken heeft, verteld hij dat hij aan hun kant staat en hun laat gaan. Net daarna ziet Giacomo een koets voorbij rijden met een vogel op de deur. Dezelfde afbeelding als op zijn penning die hij al vanaf begin af aan heeft.

Hoofdstuk 6

Dit wil je ook lezen:

Als er aan de deur word geklopt staat Vader Vicenzo, een prior van het klooster Santa Maria delle Grazie, waar Leonardo da Vinci werkt aan het ‘laatste avondmaal’. Hij wil weten wanneer het schilderij ‘het laatste avondmaal’ af is. Tot ruzie aan toe.

Hoofdstuk 7

Giacomo gaat na wat zijn meester in de afgelopen twee jaar heeft gedaan aan het schilderij ‘het laatste avondmaal’. Hij komt erachter dat hij bijna niks heeft gedaan en dus snel moet opschieten.

Hoofdstuk 8

Giacomo gaat naar de apotheker Tombi, waar hij verfstoffen moet halen voor zijn meester. Als hij Tombi zijn penning laat zien, verteld Tombi hem dat die penning tot de broederschap van Alchemisten behoord. Zou hij een Alchemist zijn? En hoe komt hij aan die penning?

Hoofdstuk 9

Als Giacomo thuis komt ontdekt hij een nare stilte. Als hij naar boven loopt ziet hij dieven, die opzoek zijn naar iets. Hij roept zijn meester en samen vluchten ze weg, met de dieven achter hun aan. Ze verslaan de dieven en lopen terug richting huis. Maar waar zochten die dieven naar? Als ze thuis komen zien ze dat Caterina is neergeslagen. Voor de komende dagen moet zij in bed blijven.

Hoofdstuk 10

Giacomo word door zijn meester beschuldigt van diefstal dat Giacomo niet heeft gedaan. Hij krijgt ruzie en loopt weg naar de tuin van het klooster Santa Maria delle Grazie. Daar gaat hij tekenen om tot rust te komen. Vader Vicenzo is ook in de tuin en doet hem een aanbod om voor hem te werken en schilderslessen te krijgen. Maar Giacomo weigert en gaat terug naar huis.

Hoofdstuk 11

Leonardo da Vinci moet naar de hertog in het kasteel, hij neemt Giacomo mee. Maar daarvoor heeft hij fatsoenlijke kleren nodig. Daarom gaan ze naar de kleermaker voor nieuwe kleren voor Giacomo

Hoofdstuk 12

Giacomo en Leonardo gaan naar het kasteel. Giacomo beschrijft helemaal hoe het kasteel eruit ziet. En Leonardo krijgt de opdracht een schilderij voor de maîtresse van de hertog te maken en het laatste avondmaal af te maken.

Hoofdstuk 13

Iedereen is naar de eetzaal toe behalve Giacomo en zijn meester. Leonardo laat Giacomo stiekem de hertog zijn minimuseum zien, waar al zijn schilderijen hangen. en verlaten dan het kasteel.

Hoofdstuk 14

Leonardo da Vinci heeft het schilderij voor Lucrezia, de maîtresse van de hertog af. Giacomo moet het naar de hertog brengen. Maar per ongelijk neemt Giacomo het verkeerde schilderij mee, een medusa. Giacomo valt flauw vanwege een harde klap op zijn hoofd, net nadat de hertog het medusa schilderij geopend had.

Hoofdstuk 15

Giacomo word wakker op de sofa van de hertog. De hertog hangt het schilderij op in zijn minimuseum en geeft Giacomo de opdracht erachter te komen waar Leonardo stiekem mee bezig is, een geheim project, want anders..

Het verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Hoofdstuk 16

Giacomo krijgt lessen over kleuren van Tombi, en vind een brief van Cecilla Callerani, de vorige maîtresse van de hertog. Waar zijn meester goed bevriend mee is. In de brief staat ‘onze’ Giacomo. Zou hij de zoon van Cecilla Callerani en Leonardo da Vinci zijn?

Hoofstuk 17

Giacomo komt erachter waar zijn meester mee bezig is in het geheim. Hij bouwt samen met de timmerman Maggio een vliegmachine.

Hoofstuk 18

Giacomo word in elkaar geslagen als de meester weg is, tijdens een van zijn tekenlessen. Maar gelukkig komt net op tijd Caterina eraan, die de boosdoener neerslaat met een enorme pan. De leerlingen worden weggestuurd en Caterina zakt uitgeput in haar stoel bij de haard.

Hoofdstuk 19

Als Giacomo wacht op zijn vriend Renzo om te gaan oefenen met zwaardgooien, komt hij maar niet opdagen. Hij gaat naar het Lazaretto toe en ontdekt de vliegmachine van zijn meester en Maggio. Hij mag meehelpen met het verder werken. Maar ontdekt dat ze worden bespiet.

Hoofdstuk 20

Leonardo da Vinci is zonder iets te zeggen weg gegaan, en heeft Giacomo en Caterina alleen zonder geld achtergelaten. In het Lazaretto is de vliegmachine ook verdwenen. Als hij weer terug thuis is komt de vader van Leonardo langs en verteld schokkend nieuws

Hoofdstuk 21

Giacomo en caterina hebben geld nodig. Giacomo besluit wat geld te lenen, en heeft het perfechte onderpand, denkt hij. Het is een ring die hij al zo lang heeft als hij maar weet. Als hij hem wil inruilen voor geld, ontdekken de geldwisselaars dat de ring van de hertog is. Hij word beschuldigt als dief. Giacomo grijpt de ring en springt uit het raam en rent naar huis.

Hoofdstuk 22

Maggio komt langs bij Giacomo en Caterina en verteld dat de meester gauw weer thuis komt, en dat de vliegmachine in het kasteel staat.

Hoofdstuk 23

Het is kerst. De meester is nog steeds niet terug. Veel gebeurd er niet. Giacomo tekent, eet en leest caterina voor uit de bijbel. Hij heeft een plan bedacht om hun schulden kwijt te schelden. Door de kooplieden als modellen voor Jezus’ discipelen te gebruiken in het laatste avondmaal.

Hoofdstuk 24

Hij maakt meteen gebruik van zijn plan en gaat naar Benedetti’s, de papierhandelaar. Hij maakt de deal voor  het kwijtschelden van de schulden en wat extra geld, om te overleven. Want de meester is nog steeds niet terug.

Hoofdstuk 25

Het is oud en nieuw. Giacomo gaat feesten met zijn vrienden maar krijgt dan bericht van Tombi, de apotheker dat hij om middernacht naar zijn winkel moet komen. Als Giacomo daar is, ontmoet hij een belangrijke Alchemist, Ottavio Assanti. Hij wil in ruil voor een ontmoeting met de paus, die Giacomo moet regelen, Giacomo een groot geheim vertellen.

Hoofdstuk 26

Giacomo verteld de meester over zijn plan, om de kooplieden als modellen te gebruiken voor de discipelen in het laatste avond maal. Hij vind het een vreselijk idee.

Hoofdstuk 27

Leonardo legt Giacomo uit waarom het zo lang duurd voordat het schilderij af is. De andere kooplieden hebben van Benedetti gehoord dat hij op het schilderij komt. Zij willen het ook. Maar eerst moet Giacomo de meester nog overhalen.

Hoofdstuk 28

Giacomo gaat weer naar benedetti hij heeft emilie, de dochter van benedetti, waar Giacomo verliefd op is , nagetekend. Die hij aan haar geeft.

En de meester geeft toe aan Giacomo’s idee. Hij maakt een lijstje welke kooplieden in het schilderij mogen komen, en wat ze ervoor moeten geven.

Hoofdstuk 29

Caterina ligt op sterven, van ouderdom, en verteld Giacomo een schokkend geheim, over de geboorte van Cecilia’s zoon, met Leonardo aan haar zijde. Nu denkt hij al helemaal dat hij de zoon is van Leonardo da Vinci. Caterina sterft.

Hoofdstuk 30

Giacomo spreekt af met de kooplieden voor de veiling voor plaatsen in het laatste avondmaal. Uiteindelijk na veel boden, komen ze eruit.

Hoofdstuk 31

Leonardo da Vinci gaat fanatiek bezig met het schilderij en geeft Giacomo de opdracht om het echte schilderij van Lucrezia de volgende dag aan de hertog te geven.

Hoofdstuk 32

Giacomo brengt het schilderij naar de hertog en moet het in het minimuseum neerleggen. Daar waar het schilderij van Cecilia hangt. In de brief die Leonardo kreeg van haar stond dat ze haar schilderij terug wou. Ipv de medusa mee te nemen neemt hij het portret van Cecilia mee. Niemand heeft wat door.

Hoofdstuk 33

’s Nachts verschijnt de Alchemist aan Giacomo. Hij wou zijn afspraak om een ontmoeting te regelen met de paus (dat kan omdat de paus het laatste avondmaal wil zien) afblazen. De alchemist bedreigt Giacomo, en hij heeft nu geen keus meer.

Hoofdstuk 34

Giacomo mag zijn meester helpen met het laatste avondmaal af te maken, en krijgt te horen dat de penning van Giacomo, dat hij die van Leonardo heeft gekregen.

Hoofdstuk 35

Als Giacomo ’s avonds gaat wandelen, word hij overvallen door de leerlingen van de meester, die wraak willen. Giacomo word bijna vermoord tot Renzo na een hele lange tijd weer terug is en hem helpt. Hij verteld hem dat hij erin is geluisd en nu een spion is voor de hertog. Hij moest erachter komen wat Leonardo aan het maken was.

Als Giacomo ’s avonds gaat wandelen, word hij overvallen door de leerlingen van de meester, die wraak willen. Giacomo word bijna vermoord tot Renzo na een hele lange tijd weer terug is en hem helpt. Hij verteld hem dat hij erin is geluisd en nu een spion is voor de hertog. Hij moest erachter komen wat Leonardo aan het maken was.

Hoofstuk 36

Het laatste avondmaal is af!

Hoofdstuk 37

Giacomo oefent om de vliegmachine te besturen. En Leonardo legt Giacomo uit waar de vader van Leonardo het over had.

Hoofdstuk 38

Cecilia is er. Hij confronteerd Leonardo en Cecilia met dat hij hun kind is. Hij komt erachter dat dat helemaal niet waar is.

Hoofdstuk 39

Mensen komen langs om het laatste avondmaal te zien.

Hoofdstuk 40

De alchemist is bij het laatste avondmaal als de paus er ook is. Voordat de paus binnenkwam hadden Leonarde en de alchemist een gevecht. De alchemist probeerde de paus te doden, ipv praten. De alchemist lukt het niet om de paus te doden en ontsnapt.

Hoofdstuk 41

Giacomo gaat de vliegmachine demonstreren. Als de paus op het kasteel komt verteld hij kwaad dat het duivels is en dat het moet worden vernietigd.

Hoofdstuk 42

Leonardo da Vinci heeft alweer een nieuwe grote klus, waar Giacomo hem mag mee helpen. En zijn kunstlessen krijgt hij, van de grote schilder Leonardo da Vinci.

Bouw en structuur

Het is vooral een avonturen verhaal

Het verhaal word door Giacomo, de hoofdpersoon verteld.

Plaats en tijd

Het verhaal speelt zich af aan het eind van de 15e eeuw.

Vanaf het begin tot het eind is er ongeveer 6 jaar verstreken.

Personages

Hoofdfiguur is Giacomo. Hij is 15 jaar, brutaal en kan moeilijk zijn mond houden. En heeft altijd een weerwoord. Hij heeft blonde haren en is mooi om te zien.

Ik zou Emilie wel willen zijn. Zij is de dochter van de papierhandelaar benedetti. Ze werkt maar heeft een mooi leven.

Ik had een hekel aan Vader Vicenzo. Hij bleef maar doorzeuren dat als je je zonden niet opbiecht dat je dan rechtstreeks naar de hel gaat. Wat heel erg mee valt.

Persoonlijk oordeel

Het begin vond ik  het leukst. Daar is spannende actie en toen zat ik echt helemaal in het boek. Toen ik las dat hij van de kerktoren wou springen dacht ik echt zo van ‘nee! Nee! Niet doen!’. Zo diep zat ik in het boek.

Het slechts vond ik h et eind. Daar gebeurde niks meer, dus dat vond ik niets meer aan om te lezen. Dat heb ik dus globaal gelezen, omdat ik het dus niets aan vond.

Het einde vond ik slecht. Het werd allemaal heel kortaf verteld, en er gebeurde niets meer. Het zou misschien moeten eindigen met dat hij zijn ouders weer terug vond, of dat hij ging trouwen met Emilie, want nadat hij haar een tekening had gegeven, lees je niets meer over haar terug.

Er stonden geen foto’s in het boek.

En ik zou het zeker aanraden aan mijn medeleerlingen. Het is een prachtig broek, ik zou het boek een 9 geven.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.