De aanslag door Harry Mulisch

Beoordeling 4.6
Foto van een scholier
Boekcover De aanslag
Shadow
 • Verslag door een scholier
 • 4e klas vwo | 3574 woorden
 • 13 juni 2016
 • 28 keer beoordeeld
Cijfer 4.6
28 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1982
Pagina's
236
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Verfilmd als

Boekcover De aanslag
Shadow

Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van politie, berucht om zijn wreedheid, fietst tijdens zijn spertijd door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Door de winterse avond klinken plotseling zes scherpe knallen. Ploeg ligt dood op de stoep voor een rijtje van vier huizen, waarvan er een door de familie Steenwijk wordt bewoond. De verschrikkelijke gevolgen van de…

Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van politie, berucht om zijn wreedheid, fietst tijdens zijn spertijd door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Door de winterse avond kl…

Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van politie, berucht om zijn wreedheid, fietst tijdens zijn spertijd door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Door de winterse avond klinken plotseling zes scherpe knallen. Ploeg ligt dood op de stoep voor een rijtje van vier huizen, waarvan er een door de familie Steenwijk wordt bewoond. De verschrikkelijke gevolgen van deze gebeurtenis zullen de dan twaalfjarige Anton Steenwijk zijn hele leven lang blijven achtervolgen.

De aanslag door Harry Mulisch
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

De aanslag

Harry Mulisch

 
   


 

Werkstuk Nederlands

Boek film vergelijking

Laura Rutgrink

Caila Oostdam

Jenny Beckman

Jesper Alders

Jasper Weijers

4VA

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 1. Leesverslag
  • Inhoud van het verhaal
  • Titelverklaring
  • Personages
  • Motieven
  • Thema
  • Beoordeling
 1. Discussie-opdracht
 1. Verwerkingsopdracht
 1. Terugblik op de presentatie
 1. Slotwoord

Inleiding

De schrijver van het boek is Harry Mulisch, misschien wel de bekendste schrijver van Nederland. Hij was geboren op 29 juli 1927, in de stad Haarlem en de schrijver is overleden op 30 oktober 2010 in  Amsterdam.

Hij haalde zijn inspiratie voor zijn boeken vooral uit zijn jeugd, omdat hij als zoon van een Oostenrijks-Hongaarse collaborator en een Duitse Jodin opgroeide tijdens de Tweede Wereldoorlog, heeft hij veel meegemaakt.

 In september 1982 is de eerste druk van het boek De Aanslag gepubliceerd door de uitgever ‘De Bezige Bij’. Dit boek heeft 254 bladzijden En de 29e druk kwam al in 1995 uit.

Dit boek vertelt het leven van Anton die een aanslag voor zijn deur heeft meegemaakt in zijn jeugd, waardoor hij en zijn familie zijn opgepakt en hij van zijn familie is weggehaald, deze gebeurtenis heeft veel invloed op zijn verdere leven. Tijdens het verdere leven van Anton krijgt de lezer verschillende perspectieven op de aanslag te zien. Zo wordt duidelijk dat objectieve schuld niet bestaat, maar afhankelijk is van hoe je in de situatie staat. Van De aanslag werden al gauw 500.000 exemplaren verkocht en het boek maakte Mulisch razendsnel bekend bij het grote publiek.

Het genre van dit boek is een psychologische roman en een ander genre is oorlogsroman. Het is een psychologische roman omdat de aanslag bij de ontwikkeling van Anton Steenwijk een grote rol speelt en veel invloed heeft op de rest van zijn leven. Anton herinnert zijn ouders slecht en kent ze nog nauwelijks. Het is een oorlogsroman omdat de eerste episode over de tijd in de oorlog gaat.

 
   

Leesverslag

Inhoud van het verhaal

 1. Eigenlijk snapte iedereen in ons groepje het verhaal wel. Er zijn sommige stukken, zoals het gesprek met Fake Ploeg jr. tijdens de Rellen in Amsterdam. Op dat moment wordt er onduidelijk en met soms wat lastige woorden geschreven. Ook is het boek wat langdradig, waardoor het soms lastig is om geconcentreerd te blijven.
 1. Het boek loopt af met Anton die met zijn tweede zoon in een vredesdemonstratie in Amsterdam loopt. Anton raakt Peter kwijt en kom Karin Korteweg tegen, de buurvrouw van vroeg. Zij verklaart hem dat Antons broer Peter de nacht van de aanslag bij hen in huis was gevlucht en een pistool op hen richtte, maar dat hij zelf met tientallen kogels werd neergeschoten van buiten. Ook legt ze hem uit waarom haar vader en zij het lijk van Ploeg voor hun deur hadden gelegd. Dit was voor meneer Korteweg zijn hagedissen, maar ook wist meneer Korteweg dat er bij de buren aan de andere kant Joden zaten ondergedoken. Alles wordt duidelijk voor Anton. Hij neemt verward afscheid van Karin, die hij hulpeloos achterlaat. Dan vindt hij Peter en loopt met hem hand in hand weer verder. Zo eindigt het boek.
  Wij vinden dat het boek op een goede manier wordt beëindigt. Het wordt voor de lezer namelijk ook duidelijk, dat is best fijn, want je zit toch tijdens dat je het boek leest wel na te denken over wat er nou precies gebeurt is.
 1. De allerbelangrijkste gebeurtenis is uiteraard de aanslag op Fake Ploeg. Hieromheen wordt het hele boek geschreven met allerlei andere belangrijke gebeurtenissen. Gedurende het hele verhaal wordt er ‘teruggespoeld’ op de aanslag, eerst komt hij in de gevangenis bij een lieve vrouw. Daarna krijgt Anton te horen dat zijn ouders diezelfde avond van de aanslag zijn geliquideerd. Vervolgens in het boek gaat hij naar een feest in Haarlem, waar hij zich niet fijn voelt. Hij gaat naar waar eerst zijn huis stond. Dit was nu een groot gat tussen de andere 3 huizen op de kade, begroeid met hoog onkruid. Dan wordt hij binnengeroepen door mevrouw Beumer. Daarna gaat hij naar het monument waar zij hem over verteld, hier ziet hij ook de namen van zijn ouders staan. Dit is een wat minder belangrijke gebeurtenis.
  De volgende belangrijke gebeurtenis is het heftige gesprek met Fake Ploeg jr. tijdens de rellen in Amsterdam. Hij heeft een kei in zijn hand. Hierbij verdedigde Fake zijn vader vurig. De dood van de ouders van Anton en zijn eigen vader was allemaal de schuld van de communisten. Anton probeert hem te overtuigen dat zijn vader fout zat, maar dat Fake ondanks dat nog wel van hem kon houden. Fake wordt woedend en gooit met de kei de spiegel kapot. Hierdoor ontploft ook de kachel (dit lijkt een soort herhaling van hoe de Duitsers bij de aanslag de ruiten in zijn huis insloegen en vervolgens het pand in de brand staken).


  Dan rent Fake weg maar komt terug om te zegen dat hij nooit zou vergeten dat Anton hem op school een keer geholpen had. (Fake was toen in uniform; de onderwijzer wilde daarom geen les geven en hield iedereen buiten de klas, maar Anton glipte onder zijn arm door en brak het verzet.).
  Dan komen de gebeurtenissen als het trouwen met Saskia en de geboorte van Sandra, hun dochter. Deze gebeurtenissen zijn natuurlijk belangrijk in Antons leven maar niet per se in dit boek.
  Maar dan gaan ze naar een begrafenis waar Anton de man ontmoet die Ploeg heeft neergeschoten, Cor Takes, zij hebben dan een emotioneel gesprek waarbij Anton er ook achter komt dat Takes’ vriendin, Truus Coster, de vrouw was met wie hij een nacht in die cel had doorgebracht. De dag erna gaat hij naar Takes en ziet hij eindelijk een foto van de vrouw.
  Later scheid Anton met Saskia en trouwt hij met Liesbeth, zij krijgen een zoon, Peter. Als Sandra zestien jaar is neem Anton haar mee naar de plek van de aanslag en naar het monument op de kade. Op de plek waar het gat was van zijn huis stond nu een bungalow. Ook gaan zij naar het graf van Truus Coster. Door alle emoties herinnert Anton zich weer dat Truus hem had verteld dat ze van Takes hield.
  Anton komt daarna ook in een soort traumatische crisis die op een gegeven moment tot een uitbarsting leidt.
  In november 1981 kreeg Anton erge kiespijn. Hij belde de tandarts, die hem alleen wilde helpen als hij mee zou lopen in de vredesdemonstratie. Tegen zijn wil deed Anton dat; zijn zoontje Peter uit zijn tweede huwelijk ging mee. De demonstratie viel mee, Anton voelde zich verbonden met de mensen. Daar komt hij Karin Korteweg tegen zoals eerder beschreven hierboven.
 1. Er zijn meerdere verhaallijnen, want je hebt de oorlog en wat erna gebeurt. Er zijn meerdere gebeurtenissen die je van elkaar kunt onderscheiden. De Tweede Wereldoorlog bijvoorbeeld of het trouwen met Saskia en later nog een keer met Liesbeth. Er zijn nog 3 andere gebeurtenissen: de vredesdemonstratie, de oorlog van Korea en de oorlog van Vietnam.
  Wij vinden de meest centrale verhalen het meest interessant. Je geleidelijk steeds meer te weten over de avond van de aanslag, wie de vrouw was in de gevangenis bij Anton die nacht, wie Ploeg neerschoot, etc. etc.

Titelverklaring

Dit wil je ook lezen:

De naam De Aanslag is afgeleid van de belangrijkste gebeurtenis in Anton Steenwijks leven. Het huis van Anton en zijn familie wordt in 1945 afgebrand door Duitsers omdat ze onterecht verdacht worden op de moord van een belangrijke NSB’er. Beide ouders en Antons broer komen hier om, zijn ouders doordat zij geliquideerd worden en zijn broer wordt ter plekke neergeschoten. De rest van het boek laat zien hoe deze gebeurtenis Anton zijn leven beïnvloedde.

Personages

 1. De meeste personages in dit verhaal zijn flat characters. Anton zijn ouders, zijn broer peter, zijn eerste vrouw Saskia, Liesbeth. Van al die personen kom je weinig te weten hoe zij zich voelen, wat ze denken etc. Je komt wel ongeveer te weten wat voor types het zijn. Antons vader lijkt erg in zichzelf getrokken en stil te zijn maar ook wijs. Antons moeder is heel nuchter en typisch, als je kiespijn hebt zei oma dat je er een kruidnagel in moet stoppen. Peter, Antons broer, geeft een indruk van duidelijke verveling van het de hele tijd binnen moeten zitten met zijn ouders en zijn jongere broertje, hij geeft soms ook een soort arrogantie en verontwaardigheid af. De buurvrouw mevrouw Beumer lijkt eenzaam, zeker als je haar voor de tweede keer ‘tegenkomt’ in het boek wanneer meneer Beumer zijn gezondheid achteruit is gegaan. Karin Korteweg is in het begin van het boek vrij vrolijk en opgewekt, verder kom je niet veel over haar te weten. Als laatste heb je Antons eerste vrouw Saskia, zij is vrolijk en eigenwijs.
  Anton daarentegen is wel zeker een round character. Je weet waar hij over nadenkt, je weet wat hij doet en waarom hij dat doet, je weet hoe hij zich voelt, waardoor je goed met hem mee kan leven, en bijna ook in paniek zou schieten als hij zijn paniekaanval krijgt dichtbij het einde van het boek.
 1. De ontwikkeling van hoofdpersoon Anton is goed te merken. Hij lijkt na de aanslag constant in een soort shock. Maar daardoor leek het alsof hij alles over hem heen liet lopen, alsof het hem niet zoveel deed. Later merk je dat heel veel dingen hem aan vroeger en de oorlog doen denken.
 1. Wij vinden het doen en laten van de hoofdpersoon erg begrijpelijk. Hij is natuurlijk zwaar aangetast door alles wat hij heeft meegemaakt en dus is het logisch hoe hij zich gedraagt en reageert op wat er om hem heen gebeurt.
 1. Er is in dit boek geen sprake van een driehoeksverhouding.

Motieven

 1. De tweede wereldoorlog is het belangrijkste onderdeel van het verhaal, de oorzaak van De Aanslag is de tweede wereldoorlog.
  Haat is een gevoel waar Anton veel mee te maken heeft in het boek, bijvoorbeeld tegenover de oorlog en degene die voor veel verlies zorgden in de oorlog.
 2. Ja, een dobbelsteen. Deze komt twee keer voor op belangrijke momenten in Anton zijn leven. Tijdens De Aanslag, en in zijn huis in Toscane, waar hij ontdekt waarom Fake Ploeg vermoord is. Deze dobbelsteen staat voor toeval, hiermee wordt duidelijk gemaakt dat De Aanslag per toeval voor zijn huis is gebeurd.


Thema

Schuld is het thema van dit boek. We waren het hier allemaal snel over eens omdat alles terug komt op dit onderwerp. Het is de schuld van de aanslag dat Antons ouders en zijn broer dood zijn, de aanslag is de schuld van Cor Takes etc.

Beoordeling

Onze mening over dit boek is dat het een mooi en goed boek is. Het was niet moeilijk geschreven en het was niet een te lang verhaal dus het was goed om doorheen te komen. We waren bijvoorbeeld allemaal erg benieuwd naar wie Fake Ploeg had vermoord en wie de vrouw in de cel bij Anton was, wij denken dat door deze vragen die je tijdens het begin van het boek krijgt je je aandacht goed bij het boek kon houden.

Boek specifieke discussie

De discussie was bij ons niet echt een discussie aangezien we het over alle punten eens waren. “Het boek en de film zijn heel verschillend en toch ook heel erg hetzelfde.” Dat is de conclusie waar wij opkwamen nadat we hadden gediscussieerd over het boek en de film De Aanslag. We vonden dat bijna alle gebeurtenissen die in het boek gebeuren ook in de film gebeuren maar dat bijna al die gebeurtenissen met minder emotionele belading waren vertolkt op het witte doek. Het is een goed boek maar naar onze mening een minder goede film, het leek als of de film alles wilde doen wat het boek ook deed maar dat resulteert in een vreselijk langdradige film. Dingen hadden niet zo’n impact in de film als diezelfde dingen in het boek. De film vonden wij, doordat alles wat in het boek gebeurt ook in de film gebeurt, erg langdradig en we raakte daardoor snel de aandacht kwijt. Het boek vonden we allemaal wel aardig goed maar niet geweldig, dit kwam voornamelijk doordat niemand van ons van dit soort boeken houd. Samen gevat hebben we er dus niet echt een discussie over gehad aangezien we het over alles eens waren.

Film-deel

 1. Verfilming van personages uit boek
  sfeer
  beschrijvingen in boek
 2. Nadat wij het boek hadden gelezen hebben we de film gezien. We verwachtte dat de film de spanning nog beter zou kunnen vertalen aangezien alles ook met beeld wordt verteld. In het boek staat vaak duidelijk vermeld hoe Anton zich voelt en wij hadden dus ook verwacht dat de film dit ook duidelijk zou laten merken. In het boek zijn een paar belangrijke punten zoals uiteraard de aanslag, maar bijvoorbeeld ook de dood van de officier wanneer zij worden aangevallen door Engelse vliegtuigen. Uiteindelijk het punt waar het voor Anton allemaal samenkomt, wij verwachtte dus ook dat dit een belangrijke gebeurtenis in de film zou zijn. Aangezien wij het een goed en spannend boek vonden verwachtte wij hetzelfde van de film.
 3. De verfilming van de personages uit het boek is goed gedaan. Je ziet hoe Anton zich voelt en waarom hij dingen doet. Door de soms aanvullende stem op de achtergrond weet je dit nog beter. Ook zie je hoe Anton tijdens de aanslag en het afbranden van zijn huis in een soort shock beland (net zoals in het boek) en alles maar ziet gebeuren. Later speelt Derek de Lint (Anton) ook zeer goed de wat stille, licht getraumatiseerde Anton Steenwijk.
  Antons vader is, al zie je hem maar een klein deel van de film, ook goed verfilmd. Hij is het zat om zo lang binnen te zitten en is erg stil en in zichzelf getrokken. Hij zegt niet meer dan nodig is en als de aanslag gebeurt, lijkt het eigenlijk alsof het hem helemaal niks meer uitmaakt. Hij laat het gebeuren en pas als Antons moeder wanhopig gilt dat hij Peter, die Ploeg zijn lijk wilt terugleggen, moet tegenhouden.
  Antons moeder is ook zo goed als hetzelfde in de film als in het boek. Ze is nuchter en typisch, weet dat ze het niet fijn hebben in de oorlog maar wilt goed voor haar gezin zorgen en vooral het gezin bij elkaar houden. Zo zie je bijvoorbeeld voorstelt om een spelletje te spelen voor spertijd. Waarna dan helaas de aanslag plaatsvind.
  Ook broer Peter is goed weergegeven. Je ziet de arrogantie die je in het boek ook merkt. Je ziet dat hij het zo zat is om in zijn huis maar te zitten en daarom is hij op de een of andere manier een soort extra opgewonden en ‘blij’ dat er eíndelijk wat gebeurt. Alhoewel hij wel boos en verontwaardigt is natuurlijk als hij er achter komt wat er allemaal precies gebeurt en als hij ziet wat Korteweg en zijn dochter hem flikken door het lijk te verplaatsen voor zijn deur. Door alle opgedrongen verveling en opwinding flipt hij en probeert hij het lijk terug te leggen, maar dan komen de Duitsers al en wordt hij een paar minuten later neergeschoten in het huis van Korteweg waar hij naartoe gevlucht was.
  Mevrouw Beumer is goed weergegeven als in het boek, een typische oude dame die, als Anton en Karin Korteweg naar de gaarkeuken gaan, mee wilt omdat ze anders bang is om te worden overvallen.


  Ook is ze, als ze de volwassen Anton weer ziet, eenzaam en een beetje wanhopig omdat meneer Beumers’ gezondheid erg achteruit gaat. De wanhoop valt niet heel erg op in boek en film, maar dit leek ons logisch. Maar je merkt het omdat ze eigenlijk niet wilt dat Anton Haarlem weer verlaat en met hem wilt blijven praten over vroeger, maar Anton heeft hier geen behoefte aan.
  Karin Korteweg is net zoals in het boek een opvallend vrolijke meid/dame. Die heus wel weet dat Anton haar mooi vind, en hem hier soms plaagt, zoals aan het begin van het boek en de film te lezen/zien is. Als zij haar schoenen vetert en Anton het einde van haar kousen ziet en zij hem ondeugend aankijkt.
  De zoon van de vermoorde Ploeg, Fake Ploeg jr. is zeer goed weergegeven. Vervelend, koppig. Hij wilt bijvoorbeeld niet toegeven dat zijn vader zeer verkeerd zat, en wordt ook zeer driftig als dit hem wordt toegezegd door Anton. Zo zie dat hij de kei in zijn hand hard tegen de spiegel smijt.
  Ook Saskia is goed weergegeven. Vrolijk, eigenwijs, een typische moeder en soms verveeld/geïrriteerd door Anton zijn bezigheden.

  Wij vinden dat de sfeer in het boek goed is weergegeven. De ‘gewone’ sfeer aan het begin als alles merendeels rustig is en alles kalm verloopt. Mensen gaan gewoon naar de gaarkeuken omdat het nu eenmaal zo moet. Later ook de verveling van Peter, en dan de spanning als ze de schoten horen en de paniek als het lijk voor de deur wordt gelegd en Peter het terug wilt leggen.
  Ook gedurende de film in het leven van Anton wordt alles eigenlijk precies weergegeven als in het boek. Je ervaart bijna precies hetzelfde als wanneer je het boek leest.

  De beschrijvingen in het boek zijn zo mogelijk precies zo weergegeven als in het boek. De kamers, hoe de personen eruit zien, de steden etc. Het is net alsof ze het hebben getekend en zo van het tekenblad in de werkelijkheid hebben getrokken.
  De woonkamer klopt, de olielamp, de tuindeur, de tuin, hoe de huizen staan. Alles. Ook het bureau waar Anton naartoe gebracht wordt is exact weergegeven, zelfs de deur waar Anton een glimp opvangt van meneer Kortweg. Alles is bijna exact zoals in het boek
 1. De film en het boek gaan over hetzelfde maar verschillen toch in bijna alles. Wat in het boek gebeurde werd op een andere manier verteld in de film. De duur van de film is twee en een half uur, dit is lang voor een film, en dat resulteerde dus in het feit dat bijna niemand de aandacht erbij kon houden. De film was zolang doordat de film bijna één op één is met het boek en dat is waar het volgens ons mis is gegaan. Een boek mag heel lang duren als de schrijver dat wil maar een film mag vaak niet veel langer dan twee uur duren zodat het publiek de aandacht vast kan houden. Om de film korter te maken hadden de mensen die aan de film hebben gewerkt dus moeten nadenken over wat ze in de film wilde stoppen en wat ze er uit hadden moeten laten. Op die manier zijn wij tot de conclusie gekomen dat het boek een stuk beter is dan de film.
 1. Er is een belangrijk moment in het boek: het moment dat hem word verteld wie Fake Ploeg heeft vermoord. Hier gaat hij ook in gesprek met Cor Takes en komt hij erachter wie Truus Coster is. In het boek is dit een groot moment omdat je ook leest hoe Anton deze gebeurtenis beleeft waardoor je uitstekend met hem mee kunt leven. In de film lijkt het alsof dit niet zo’n belangrijk moment is en er komt ook niet echt veel drama bij. Wij zouden de film korter hebben gemaakt omdat hij heel langdradig werd, zo kun je je aandacht erbij houden. Ook zouden we de karakters iets meer diepte hebben gegeven. Als de karakters niet zo oppervlakkig zouden zijn, de film wat korter zou zijn en er bij dit moment wat meer was komen kijken dan zou deze film bijna net zo goed zijn als het boek.

Dit wordt hierboven al beschreven
 

Slotwoord

Wij hebben De Aanslag ervaren als een mooie klassieker van de Nederlandse literatuur. Wij zijn niet zo van de oorlogsromans, maar dit vonden we soms wel interessant, daarom is dit boek volgens ons geen doorsnee oorlogsroman. Het focust op de Tweede Wereldoorlog, maar op een bepaalde manier toch ook weer niet.

Wij kregen als lezer een goed beeld van hoe het in 1945 ging met de bevolking van Nederland, de normale burger en de mensen die een misdaad hadden gepleegd, maar ook van het leven in de jaren na de oorlog. De schrijfstijl is in sommige beschrijvingen wat langdradig, maar niet zozeer dat we de neiging kregen om het boek weg te leggen en niet meer op te pakken.

Er zat wel wat actie/spanning in de film, wat het aantrekkelijk voor ons maakte, daardoor werden wij wel enorm geboeid door zijn persoonlijke zoektocht.

Net als Anton wilden wij dolgraag weten wie Fake Ploeg vermoordde, wie de vrouw in zijn cel was en waarom het lichaam in hemelsnaam bij hen voor de deur werd gelegd. Het uiteindelijke antwoord op die laatste vraag lag behoorlijk voor de hand, maar het deed ons goed om er achter te komen, dat maakte het een mooie afsluiter van het boek.

 
 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De aanslag door Harry Mulisch"