If I stay door Gayle Forman

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover If I stay
Shadow
  • Verslag door een scholier
  • 2e klas vmbo | 1679 woorden
  • 13 april 2016
  • 96 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
96 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Als ik blijf
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2009
Pagina's
224

Boekcover If I stay
Shadow
If I stay door Gayle Forman
Shadow
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Primaire gegevens

Auteur

Gayle Forman

Titel

Als ik blijf

Oorspronkelijke titel

If I stay

Vertaald door

Willeke Lempens

Uitgever

The house of books

Oorspronkelijke uitgever

Dutton books (onderdeel van Penguin Group, USA)

Jaar van uitgave

2009

Ondertitel

Wat zou jij doen als je kon kiezen ?

Opbouw

Het boek heeft in het totaal 223 bladzijdes zonder de epiloog is het 220 bladzijdes. De hoofdstukken zijn niet genummerd in de gewoontelijke volgorde van een boek. In het begin dacht ik dat de cijfers maanden en dagen waren, maar nee 15.47 kan geen maand en dag zijn. Er is op het einde een dankbetuiging, bedankje voor de mensen die de schrijfster veel hulp heeft gebracht waaronder haar uitgever en haar familie. De kaft van het boek is erg simpel je ziet Mia als het waren liggen je ziet alleen haar nek en hoofd. Haar haar valt naar beneden waar bloemvormige tekens zijn getekend met één vlinder. Ik heb dit boek rond de 3 weken uit kunnen lezen 31-01-2016 tot en met 15-02-2016

Samen Vatting

Het boek gaat over Mia, Mia is een meisje van 17 jaar dat cello speelt. Zij wil later graag op het conservatorium gaan studeren. Haar vriend Adam speelt in een rockband die bijna een doorbraak krijgt ze hebben nu al één hit gescoord. Maar als Mia op een dag met haar ouders en haar broertje een dag uit gaat, omdat de scholen ijsvrij hebben gegeven,  gebeurt er een ongeluk door de gladheid op de weg. Een vrachtwagen glibbert van de weg waarmee hij de auto van Mia raakt. Haar ouders zijn op slag dood door de heeftige inpakt van de vrachtwagen en haar broertje Teddy heeft ernstige verwondingen waaraan hij later in het ziekenhuis overlijdt. Mia denkt eerst dat er niks aan de hand is want ze staat aan de rand van de weg en hoort nog steeds de muziek van Beethoven die ze aan hadden staan in de auto totdat ze haar ouders een eindje verderop dood ziet liggen. Ze schreeuwd voor hulp en  als ze naar beneden kijkt ziet ze haar eigen lichaam en beseft ze dat ze een soort geest is of zoiets. Mia wordt daarna naar een ziekenhuis gebracht waar haar  familie zit te wachten. Intussen zoekt ze Teddy maar ze kan hem nergens vinden ze haar familie hoort praten over het feit dat zij de enige is die nog zou kunnen leven. Terwijl ze in coma ligt denkt ze aan herinneringen van haar ouders en haar broertje zo komt ze er ook achter wat haar familie eigenlijk betekende voor haar. Inmiddels proberen haar vriendin Kim en Adam bij haar te komen maar van de verpleegsters mogen ze dat niet. Zij proberen voor afleiding te zorgen door Adams rockband er bij te halen en een beroemde rockster maar toch lukt het ze niet om naar binnen te komen op de kamer bij Mia. Dan weet Mia wat ze wilt Ze wilt blijven leven. Maar hoe komt ze weer terug? Als Adam eindelijk op de kamer mag komen gaat hij naast haar zitten en houdt haar hand vast. Heel langzaam voelt zij dat hij haar hand vasthoudt en dan begint hij te huilen. Als zij zichzelf compleet aanspant om zij hand ook vast te pakken voelt ze zijn hand en als hij haar naam zegt heeft ze voor het eerst het idee dat ze weer echt kan horen en dan is ze weer in haar eigen lichaam.

Verdieping

Titelverklaring

De titel vind ik spannend. Je denkt meteen dat het over leven en dood gaat. Het boek heeft deze titel, omdat het ook over leven en dood gaat en Mia daar ook tussen twijfelt. Hoe zou het zijn als ik blijf? dat vraagt Mia haarzelf constant af.

Motto

Live for Love. Deze quote komt regelmatig terug in het boek en refereert naar de uiteindelijke keuze die Mia maakt om te blijven leven voor de liefde van haar familie, vrienden en vriendje Adam. En ze weet dat als haar ouders er nog geweest waren zij ook hadden gewild dat Mia bleef leven.

Thema

Het terugkerend patroon in het boek is een levensdilemma.  Mia weet niet of ze moet kiezen tussen leven of dood. Dat is de hoofdzaak en het onderwerp in het hele boek. Het probleem is dat Mia niet weet of ze moet kiezen tussen leven of dood en als ze dat moet doen, heel erg twijfelt tussen beide mogelijkheden.. Als Mia aan het einde van het boek haar ogen opent en weer wakker word in haar eigen lichaam heeft ze besloten om te blijven leven.  Het verhaal gaat ook over de band tussen familie en vrienden.

Personages

De Hoofdpersoon is de 16 jarige Mia (omdat het verhaal vanuit haar ogen word geschreven). Ze heeft donker bruin, lang haar en heeft een klein en dun figuur. Ze omschrijft zichzelf als een nerd. Mia kan goed leren en doet goed haar best op school. Ze kleed zich simpel omdat ze niet te veel wil opvallen. Ze is verlegen en onzeker over zichzelf. Cello spelen is haar leven. Ze oefent minimaal drie uur per dag. Daarnaast probeert ze veel tijd in Adam haar vriendje te steken.

Dit wil je ook lezen:

Belangrijke bijfiguren

Adam :  is 17 en speelt in een rockbandje. Hij heeft zwart krullend haar en donkere ogen. Verder ziet hij er uit als een echte rocker. Hij komt zelfverzekerd en stoer over, maar heeft ook een lieve en gevoelige kant. Hij laat Mia op romantische manieren weten dat hij om haar geeft.

Mia haar moeder : Ze is nog steeds heel erg verliefd op haar man en houd erg veel van haar kinderen. Ze laat Mia haar eigen gang gaan en is zelf erg slim. haar naam en leeftijd werden niet echt in het boek genoemd.

Mia haar vader : Is een grootte man met een baard. Hij speelde vroeger in een rockband en droeg toen leren broeken en rocktshirts, maar heeft die jaren geleden verruild voor bloesjes en vlinderstrikjes toen hij besloot om een goede huisvader te worden. Hij is heel zorgzaam maar ook wat anders dan de andere vaders. Zijn naam en leeftijd werden niet echt in het boek genoemd. Hij en Mia’s moeder waren jong toen ze Mia kregen.

Teddy : is het jongere broertje van Mia. Hij is acht jaar oud en zit volgens Mia in een fase waarin hij  alles grappig vind.  Hij houd erg veel van Mia en heeft het gevoel dat hij bij haar veilig is. Mia en Teddy hebben een hele hechte band.

Kim : draagt haar haar altijd in een vlecht en is een erg slim meisje en de beste vriendin van Mia. Verder kan ze niet echt goed opschieten met Adam.

Tijd en ruimte

De tijd wordt in het verhaal niet-chronologisch gebruikt omdat er door het hele verhaal heen herinneringen worden vertelt. Je gaat dus alsmaar heen en terug in de tijd. Daardoor vond ik het boek op sommige plekken moeilijk te begrijpen. De tijd waarin het afspeelt zou kunnen zijn in 2011. Dat merk je doordat ze gebruiken mobieltjes en computers.

Vertelperspectief

Het boek is geschreven in de ik-persoon. Het voorbeeld uit mijn boek komt van pagina 220 in de eerste alinea.

Ik verzamel alle adem die mam, pap en Teddy – als ze dat nog konden – in me zouden blazen. Ik verzamel al mijn eigen kracht en concentreer deze als een laserstraal op de en vingers en palm van mijn rechterhand. Ik stel me voor hoe die hand Teddy’s haar streelt; hoe hij de strijkstok boven mijn cello vasthoudt; hoe hij vervlochten is met die van Adam. En dan… knijp ik.

Dit voorbeeld is wanneer Mia probeert te knijpen in de hand van Adam. Ik heb dit stukje als voorbeeld gekozen omdat het het einde van het boek is en je hierin volgens mij duidelijk kan merken dat het verhaal geschreven is in de ik-persoon.

Eigen oordeel over het boek

Ik vond het een erg origineel, interessant en leuk boek. Je kwam door de herinneringen veel meer te weten over de persoonlijkheid van de personages. Vooral over haar familie omdat de meeste herinneringen daar over gaan, maar het was geloofwaardig. Omdat er niet werd overdreven en je je goed kunt verplaatsen in de personen uit het boek vond ik het boek heel spannend en wel leuk om te lezen. Op sommige stukken vond ik het wel verwarrend wat de herinnering was of wat er echt gebeurde op het moment daarom vond ik het op sommige stukken moeilijk, omdat het soms met de flashback en de normale kloktijd een beetje door elkaar heen ging en ik wist eerst niet hoe het inelkaar zat dus af en toe heb ik bladzijdes dubbel gelezen omdat ik het anders niet snapte.

Brief (keuzen opdracht)

Beste Mia,

Ten eerste gecondoleerd met je verlies het is zeer spijtig wat er met je gebeurt is, maar je bent een echte bikkel je hebt gewoon de dood overleefd wat zal jou familie trost zijn! Hoe ben je eigelijk met je verlies omgegaan? Ik zou het erg lastig gevonden te hebben om mijn ouders en broertje te verliezen. In iedergeval zou je vast wel genoeg steun gehad. Maar ik zou nooit hebben gereist met de auto of met ieder vervoer eigelijk als er 3 cm sneeuw lag. Ik zou te bang zijn om te reizen in verband met ongelukken wat dus bij jou is gebeurt. Ik hoop dat je verder gaat met je muziek carrierre, want ik heb gehoord dat je prachtig kon spelen zelf kan ik piano spelen.  Waar woon je eigelijk ik woon in Tilburg in Nederland de omgeving van Tilburg is best druk maar sommige plekken kan het rustig zijn.

Groetjes Amber Kolen

Bronvermelding

https://www.google.nl/search?q=if+i+stay+quotes&rlz=1C1KMZB_enNL561NL561&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjfvZe_wP7JAhVCXw8KHWpWC88Q_AUIBygB&biw=1280&bih=642

https://en.wikipedia.org/wiki/Gayle_Forman

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "If I stay door Gayle Forman"