Baudet, de nieuwe profeet
Thierry Baudet, de nieuwe politicus die beweerde dat vrouwen minderwaardig zijn, heeft binnen een jaar de top van de parlement bereikt. Natuurlijk heeft hij op zijn politieke overwinning een speech geleverd. Maar zien we ook dat Baudet naast zijn overwinning met behulp van zijn politieke kwaliteiten ook de kunst van het spreken beheerst? Of roept hij maar opwekkende dingen op om onder de aandacht te komen. De hoofdvraag luidt dan ook als volgt: Beheerst Thierry Baudet de vijf taken van de redenaar?
Onze redder, onze profeet
"De uil van Minerva spreidt zijn vleugels bij het vallen van de avond”
Volgens Frits Boterman positioneert Baudet zich schijnbaar als een profeet die kennelijk de wijsheid die Minerva in de klassieke oudheid had bezit.
“Want op deze dag, nu we in deze crisis verkeren, deze schemer, deze zonsondergang, op deze dag is de uil van Minerva dan toch opgestegen’’
Hier doet baudet zich voor als de redder van de Nederlandse samenleving die net op tijd is opgekomen, net “Te elfder ure’’
Ook kijkt Baudet tijdens zijn speech meerdere malen omhoog alsof hij hulp van boven krijgt, van een bovennatuurlijke, van iemand die ons uit deze cruciale moment komt redden.
Door deze manier van verwoorden, uitvoeren en zichzelf opstellen laat Baudet zich zien als iemand van heel hoog niveau die hulp krijgt van het metafysische en die gestuurd is om ons Nederland te redden. Maar klaarblijkelijk spreekt dat ook aan.
De taal van oorlog geeft moed aan ons kikkerlandje
“We zijn naar het front geroepen, omdat het moet. Omdat het land ons nodig
heeft.”
Het is zeer wonderbaarlijk hoe Thierry Baudet ons kleine kikkerlandje hoop en moed kan geven met zulke grote woorden, maar weet Baudet wel waar hij mee bezig is?
Volgens Marc Chavannes draait het allemaal om inhoud. “Een goed politicus woont in zijn eigen gelijk en legt graag zijn programma uit”.
Baudet heeft daarentegen geen programma en dus geen inhoud, maar drie meningen: “Weg met immigratie”, “Weg met de EU” en “Het klimaatprobleem bestaat niet”.
Baudet heeft geen inhoud, maar op een of andere manier trekt hij de aandacht van het publiek enorm. Dit doet hij door agressieve metaforen en lastige taalgebruik te benutten. Hieraan zien wij dat Baudet de derde taak van de redenaar beheerst, namelijk: De elocutio.
Hij dekt dus zijn inhoudsloze speeches als het ware met zijn goede keuzes in taalgebruik en daaraan heeft hij zijn succes te danken.
Religieuze taalgebruik zorgt voor persoonlijke opvatting
Baudet is een slimme man als het gaat om taalgebruik, dit hebben wij al eerder gezien,
maar persoonlijker dan dit kan men het niet maken.
Baudet maakt net als vele andere populisten in het buitenland gebruik van religieuze woorden, begrippen en beelden die hij overhevelt naar de politieke context.
’De afgod heet transitie’ gebruikte Baudet in zijn overwinningsspeech.
Vele mensen in Nederland zijn Christelijk en hebben dus een persoonlijke relatie met god, en als iemand het goddelijke in zijn speeches gebruikt zal dit gegarandeerd voor aandacht zorgen. Mensen zullen zich persoonlijk aangesproken voelen en weten dat Baudet precies hen nodig heeft.
Dit doet Thierry Baudet zeer slim, hij creëert een krachtige “Jij en ik” gevoel.
Hieraan zien wij dat Baudet de eerste taak van de redenaar op zekere maten beheerst, de inventio.
Baudet beheerst wellicht de taken van de redenaar.
Baudet laat wel degelijk zien dat hij bewust is van zijn retorische vaardigheden,
want hij overlapt zijn gebrek aan inhoud op gebied van argumenten door agressieve metaforen te maken en goddelijke uitspraken te doen. Hierdoor compenseren zijn verwoordingen zijn gebrek aan diepgang in de inhoud, daarnaast schetst hij een duidelijk beeld van zichzelf als de redder van de Nederlandse samenleving, maar om nu een conclusie te trekken of hij alle vijf de taken van de redenaar beheerst is niet mogelijk. Naar onze verwachtingen had hij al deze taken kunnen gebruiken, alleen heeft hij dat niet gedaan, misschien werd het anders wel teveel voor het volk. Daarom beheerst hij wellicht de taken van de redenaar.
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden