Files

Beoordeling 4.1
Foto van een scholier
 • Verslag door een scholier
 • 4e klas vmbo | 2541 woorden
 • 5 maart 2015
 • 17 keer beoordeeld
Cijfer 4.1
17 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Voorwoord

Zit je wel een in de file! Het is ook vervelende om in een file te zitten, en ik hoor mensen er altijd over klagen ik zelf vind het ook niet leuk, ik heb zelf ook een paar ''oplossingen'' bedacht voor files. Na mijn onderzoeken ben in erachter gekomen dat files veel meer kosten dan de meeste mensen denken. Mijn onderzoeksvraag is : Als er gratis openbaar vervoer is in de spits stoppen de files dan? Ik heb het aangepakt door mensen die op verschillende plekken werkten te vragen of ze liever met gratis met het openbaarvervoer zouden willen rijzen of met een auto. Het antwoord hierop verbaasde me echt veel mensen die willen liever met de auto. ook mensen die met de trein gaan willen liever met de auto.

Hoe ben ik te werk gegaan, ik ben voor elk hoofdstukje anders te werk gegaan voor hoofdstuk 1 heb ik veel opgezocht op internet over hoe files ontstaan ook ik heb een poll gehouden onder verschillende mensen.

Deelvragen

Hoe ontstaat een file?

Wat zijn de gezondheidsproblemen?

Hoeveel uitstoot geven de auto’s in een file?

Hoeveel kosten files?

Wat zijn de nadelen van files ?

 Hoofdvraag

Waarom zijn er files? En hoe kan je ze oplossen.

Hoe ontstaat een file

Er zijn 2 soorten files, er zijn spitsfiles. die is er 2x per dag als mensen naar werk gaan en van werk komen.

Ook heb je files doordat een rijstrook dicht is dat kan door werkzaamheden of door dat er iemand is aangereden. Je heb ook files die ontstaan door middel van slecht weer dat je dan 80 moet rijden op een snel weg. Natuurlijk zijn er ook files na gevolg van een auto ongeluk die duren vaak het langst omdat er dan politie en ambulance moet komen en dam mogen de auto’s niet verplaats worden.

Figuur 1

Wat kan je er zelf aan doen?

Je kan er meer aan doen dan je denkt je kan in plaats van met de auto met de trein gaan of et de bus als het niet zo ver is. nu is de vraag waarom willen mensen met de auto. Het antwoord daarop is simpel het is van jou. Jij bepaald waar je naartoe gaat hoe je gaat rijden en of je onderweg wilt stoppen. Ook is het zo dat de bereikbaarheid via openbaar vervoer niet zo goed is, dus duurt het langer om ergens te komen. Ook is het zo dat er met bijvoorbeeld de trein veel vertragingen zijn . En er rijden niet altijd treinen. soms rijden treinen helemaal niet.

Wat kan de overheid eraan doen?

Er zijn veel speculaties dat als er niet betaald hoeft te worden voor openbaar vervoer dat het dan beter zou zijn voor het milieu. Wat er vervolgens gaat gebeuren is dat mensen dan bijna alleen maar met het openbaar vervoer gaan dus naar school met de bus en als je ergens heen wilt ga je dan met de auto Ik den als wij gratis openbaar vervoer in de spitsen invoeren het wel degelijk kan werken.

Verklaring voor de files?

Er zijn verschillende verklaringen voor files ik heb ze even op een rijtje gezet

 1. Er zijn teveel auto’s op de weg door de welvaart.

 2. Er zijn een heleboel punten waar de toevoer van kleine naar grootte snelwegen niet goed is .

 3. De begin en eindtijden van mensen op het werk is ongeveer hetzelfde iedereen is rond dezelfde tijd klaar.

 4. Veel mensen wonen ver van hun werk waardoor ze lange afstanden moet leggen over de snelweg.

 5. Er zijn veel ongelukken op de weg.

 6. Er zijn ook vaak weg werkzaamheden (die worden tegenwoordig vaak laat in de avond gedaan).

 7. Het vracht- en werkverkeer, die langzamer rijden en elkaar vaak inhalen terwijl dat bij wet verboden is.

 8. Er is veel werk in de randstad en op andere plekken is bijna geen werk.

Kan het file probleem worden opgelost?

Ja dit kan ik heb de volgende oplossingen bedacht. Dit zijn teven oplossingen op de problemen hier boven.

 1. Ik dacht aan de regel 2 auto’s maximaal per gezin tenzij het echt niet anders kan.

 2. Een langere rijstrook om van en op de snelweg te komen.

 3. Mensen meer proberen op verschillende tijden te laten werken.

 4. Mensen een gratis ov kaart geven zodat ze met de trein naar hun werk gaan.

 5. Hier valt niet veel aan te doen je kan hoogstens een alcohol slot op een auto zetten waardoor mensen niet onder invloed van alcohol kunnen rijden.

 6. De wegen in de spits zo veel mogelijk open laten.

 7. Een aparte baan maken voor het vracht verkeer.

 8. Meer kantoren op plekken buiten de randstad plaatsen.

 1. Hoeveel uitstoot geven de auto's in de file

er zitten per dag 33 000 mensen in de file. De uitstoot van 1 auto is gemiddeld 119 g koolstof /km.

33000 X 119=3927000. Uitstoot per gemiddelde file. En dat is nog x2 per dag want er zijn standaard 2 grote files en dat zijn de spits files.

dat is gemiddeld minder dan Europa. Europa heeft 127g/km gemiddeld.

Ieder jaar groeien de files met 8% dat betekend dat als dit zo doorgaat dan kan Nederlands zich nooit aan het Kyoto project houden, het Kyoto project is een regeling van de VN waarin staat hoeveel uitstoot we mogen hebben. De richtlijn is dat er in 2020 30% minder uitstoot is. Gelukkig worden er strengere regels ingevoerd over het gebruik van co2 uitstoot.

Figuur 2

Maatregelen tegen uitstoot

Het is overal bekend dat oude auto’s meer uitstoot geven dan nieuwe auto’s dat komt doordat er de laatste 15 jaar zijn er veer strengere regels gekomen over hoeveel uitstoot een auto mag hebben. Daardoor heeft gemeente Utrecht besloten om geen auto’s ouder dan 15 jaar toe te laten in hun stad. Want die geven volgens de Telegraaf 73% meer uitstoot dan nieuwe auto’s

Ook moet je voor een nieuwe auto  die zuinig is veel minder betalen voor een nieuwe auto die minder zuinig is. Daarbij komt ook dat er steeds meer elektrische auto’s  waarvoor je geen belasting hoeft te betalen, dus al met al is een elektrische auto veel handiger dan een andere.

Ook is bekend uit cijfers sar al het luchtverkeer uitstoot gelijk is aan 25% het vervuiling van benzine auto’s

 Wat zijn de gezondheid en overlast problemen ?

Gezondheid

De gezondheidsrisico's voor mensen die vlak naast een snelweg wonen is minder dan ik dacht. Want de Nederlandse auto's hebben maar 119g/km CO2 dat is in landen als Duitsland en Italië veel groter. Gemiddeld in Europa is het CO2 verbruik 127g/km. Niet alleen vervuiling maar ook hebben mensen die naast een snelweg wonen te maken met geluidsoverlast. Als je  vlak bij een snelweg de lucht inademt dan is dat gelijk aan het ‘’me-roken’’ van 17 sigaretten.

Overlast

Daarom heeft Rijksoverheid de 80km/h

Figuur 3

80 km zone 1

 zones op verschillende plaatsen in Nederland ingevoerd. Ook zijn er overal geluidsschermen/ isolatie geplaatst.

Figuur 4

Voordurend geluidsoverlast is slecht voor je gezondheid. Je kan hierdoor slecht slapen (slaapverstroing). Ook kan de herrie invloed hebben op je humeur want als je niet uit kan rusten na een dag werken dan raak je geiriteerd, met stress en concentratie problemen als gevolg. Daarom zijn er weinig snelwegen vlak bij een woonwijn want het is slecht voor de mensen om constant hard geluid te horen.

Ik zelf zou nooit naast een snelweg willen wonen omdat ik nu weet wat voor slechte gevolgen het kan hebben om daar te wonen.

Waar zijn de meeste files?

Op internet heb ik een top 50 lijstje gevonden maar omdat dat een beetje te veel word heb ik de top 10 even in een lijstje gezet.

 

#

Km/min

weg

hoofdrichting

koplocatie

#

Km/min

1

 

158275

A20

Hoek van Holland ➜ Gouda

Terbregseplein

1

218293

2

 

129815

A20

Hoek van Holland ➜ Gouda

Moordrecht

3

124559

3

 

122928

A1

Amsterdam ➜ Amersfoort

Eembrugge

8

96439

4

 

109483

A16

Breda ➜ Rotterdam

Terbregseplein

4

119452

5

 

95817

A28

Amersfoort ➜ Utrecht

Rijnsweerd

20

58761

6

 

89030

A9

Alkmaar ➜ Amstelveen

Badhoevedorp

26

53416

7

 

83590

A20

Gouda ➜ Hoek van Holland

Rotterdam-Centrum

11

81469

8

 

82075

A4

Delft ➜ Amsterdam

Zoeterwoude-Dorp

36

43573

9

 

81793

A12

Utrecht ➜ Arnhem

Oosterbeek

25

54011

10

 

80895

A27

Gorinchem ➜ Breda

Merwedebrug

6

105232

Filezwaarte, ook wel filedruk genoemd, wordt uitgedrukt in kilometerminuten: het aantal minuten dat een specifieke file met een bepaalde lengte heeft gestaan. 

Poll

Wat heb ik gedaan

Ik heb een poll gehouden in mijn familie en klasgenoten. Daardoor heb ik verschillende leeftijdsgroepen waaraan ik dezelfde vraag heb gesteld. Ik vroeg iedereen wat ze liever wilde met een auto of met het openbaar vervoer ergens naartoe. Daaruit kwam dat bijna iedereen liever met zijn eigen auto ergens naartoe gaat dan met bijv. een trein. Ik vroeg toen aan mensen waarom ze liever met een auto ergens naartoe wilde gaan dan met de trein. Ik kreeg veel uiteenlopende antwoorden maar het kwam erop neer dat iedereen liever met zijn eigen auto wil gaan omdat je dan zelf dingen kan bepalen. Je weet zelf hoe laat je weg gaat en hoe laat je terug komt. Ik kreeg ook antwoorden van mensen die zijden dat ze liever met de trein gaan en toen vroeg ik ook waarom hun liever met de trein gaan en hun vertelde dat ze dan in de spits niet in de files zitten en ook dat ze dan kunnen drinken omdat ze niet hoeven te rijden.

Wat zijn de resultaten

Naam

Sarvan

Swastika

Soeris

Tom

Mike

Sephan

Mark

Charly

Luke makka

Vervoers- middel 

Auto

Auto

Auto

Fiets

Auto

Trein

auto

Auto

Auto

Reden

Je bent snel op de plek waar je heen wilt

Ze vind het leuk om niks te doen

Openbaar vervoer heeft vaak vertraging

Ik ben geen luie zak

Auto is handig

Kan je overal heen

Is makkelijk

Het is makkelijk

Je hoeft niet veel te lopen

Heeft geen zin om te fietsen

Algemene geschiedenis van auto's

Wanneer en hoe is de ANWB opgericht?

De ANWB  is 127 jaar gelden opgericht. Na het oprichten van de ANWB is er veel veranderd eerst waren er alleen fietsen maar na de 2de wereld oorlog groeide de auto’s enorm daarvoor werden ze alleen gebruikt voor oorlog maar nu die over was ging men ze gebruiken voor vervoer. Rond die tijd groeide ook de economie in Nederland iedereen werkte en verdiende goed. In 1964 verdiende iedereen goed. Toen begonnen ook meer mensen de auto te gebruiken voor ‘’normale’’ dingen zoals boodschappen doen.

De eerste files

Al ruim voordat er auto’s waren bestonden er files. Toen was het ook al een rij stilstaande paarden koetsen en soms zelfs fietsen dat was vaak het geval bij poorten van steden .

Ik 1889 werd er geschreven over files zoals wij ze nu kennen met auto’s die vast stonden en niet verder konden. Dat werd vermeld in het boek : Eline Veere van Louis Couperus.

De eerste echte file die was in 1955 1ste pinkster dag bij knooppunt oude rijn en Utrecht. In die tijd was het in Nederland groot nieuws en haalde de voorpagina in verschillende kanten.

Niemand werd chagrijnig en ze vonden het heel ‘’modern’’ om in de file te staan. Want files kwamen al voor in Amerika en alle moderne dingen kwamen uit Amerika tv’s computers bijna alles.

Toen werden files nog bestreden met verkeersregelaars dat was een heel leuk beroep in die tijd want er waren vrolijke mensen in de file.

Oplossing voor de eerste files.

De oplossingen in die tijd was niet nodig want het was leuk om in de file te staan. Pas in de jaren 90 werd file een echt probleem toen kwamen ook de eerste oplossingen. Mensen begonnen te carpoolen samen met elkaar naar werk ook de wegen zagen er opeens heel anders uit ze werden breder en er kwamen tunnels splitsingen rotondes en toen werd ook het openbaar vervoer weer interessant want daar stond immers niet in de file.

Problemen

Nadat alles wat de overheid deed om de files kleiner te maken werden ze juist langen en groter. In 2011 waren alle files bij elkaar 2,5 x de wereld rond.

De drukste file ooit was in 1999 op 8 februari er stond toen 975 km file, in de ochtend spit . er waren ook dagen dat er helemaal geen file was de laatste keer was op 30 december 2007.

Kilometer heffing

Minister Eurling van verkeer en waterstaat wilde de kilometer heffing invoeren dat betekend dat je moet betalen voor de kilometers die je maakt dat moest mensen ervan gaan weerhouden veel kilometers te maken. Hoe meer kilometers je maakt hoe meer je moet betalen. Het maakt ook uit of je in een auto rijd die weinig vervuilt of in een auto met meel vervuiling.

Conclusie

Ik ben erachter gekomen dat toch door alle maatregelen die er genomen worden mensen gewoon met een auto willen rijzen omdat ze dan onafhankelijk zijn. Dus ik persoonlijk denk daar de oplossing ligt, Daar werken de nieuwe auto’s ook aan mee. Want de meeste auto’s die nu uitkomen zijn elektrische.

Ook weet ik nu dat alle uitstoot die word geproduceerd door auto’s niet de ergste  gezondheid gevolgen geeft, de meeste gezondheid gevolgen komen van het voortdurende lawaai dat de auto’s produceren. Daardoor kunnen mensen slapeloze nachten hebben en concentratie problemen .

Daarbij zijn er ook gemeente die geen diesel auto’s ouder dan 15 jaar toestaan zoals Utrecht. Mensen die toch met een verboden auto in de stad komen krijgen een boete van 200 euro. Dit is gedaan zodat mensen geen vervuilende auto 2de hands kopen en besluiten om een milieuvriendelijkere auto te kopen. Ook heb ik een paar oplossingen bedacht voor files en is daardoor mijn hoofdvraag : ‘’kunnen files worden opgelost?’’ beantwoord. Ik denk persoonlijk niet dat al mijn oplossingen ooit gerealiseerd kunnen worden omdat het erg veel geld en tijd gaat kosten, wel heb ik gezien hoeveel gezondheidsproblemen je kan krijgen als je de giftige stoffen inademt. Het is hetzelfde als dat je 1 sigaretten per dag meeroo

Dagen à

Dinsdag

20-1-2015

Woensdag

21-1-2015

Donderdag

22-1-2015

Vrijdag 

23-1-2015

Wat heb ik gedaan.

Ik heb maandag het onderwerp bedacht en mijn deel vragen.

Ik ben woensdag begonnen aan mijn werkstuk ik heb info gezocht en ik ben begonnen met de 1ste deelvraag

Ik ben verder gegaan met mijn werkstuk en heb ook veel info gezocht ik heb hier 2 deelvragen gemaakt.

Ik ben met de laatste paar hoofdstukken begonnen en heb het logboekje ingevuld

Ik ben hiermee 2,5 uur bezig geweest

Ik ben hier

5 uur me bezig geweest

Ik ben hier 5 uur me bezig geweest

Ik ben hier 5 uur me bezig geweest

Bronnenlijst

http://nl.wikipedia.org/wiki/File_%28verkeer%29 (informatie files) geraadpleegd op 18-1-2015

http://www.nu.nl/auto/3936383/files-kosten-800-miljoen-per-jaar.html (Kosten files) geraadpleegd op 18-1-2015

http://www.anwb.nl/binaries/pdf/wegenwacht/junior-lidmaatschap/spreekbeurten/spreekbeurt-files.pdf (algemene informatie) geraadpleegd op 18-1-2015

http://www.verkeersinformatiedienst.nl/top50.html (langste files) geraadpleegd op 5-3-2015

http://www.scholieren.com/werkstuk/6198 ( file problemen en oplossingen) geraadpleegd op 5-3-2015

http://www.kennislink.nl/publicaties/filerijden-ongezond (Gezondheidsproblemen) geraadpleegd op 18-1-2015

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.