Een Verhaal Uit De Zonnestad

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Verslag door een scholier
  • 5e klas havo | 931 woorden
  • 21 maart 2018
  • 197 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
197 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Leesverslag 8: Een verhaal uit de zonnestad

 

Titelbeschrijving

John-Alexander Janssen, Een verhaal uit de zonnestad. Uitgeverij De Arbeiderspers.

Amsterdam 2017. (Derde druk, 2018).

Beknopte samenvatting

Het boek ‘Een verhaal uit de zonnestad’ gaat over een jongen, Hamza, en zijn leven in de Zonnestad, Damascus. Hij wordt verliefd op de dochter van zijn professor van Filosofie en zij heet Zania. Zania heeft een sterke personaliteit, haar eigen mening, daarom werd Hamza verliefd op haar. Hamza gaf Zania wiskunde bijlessen. Achteraf gezien heeft haar vader dit expres gemanoeuvreerd om Zania anders te laten blijken dan wie zij eigenlijk is. Het burgeroorlog was ook aan het benaderen tijdens het verhaal. Hamza zijn vader raakte in een coma maar die heeft hem niet echt geraakt. Alleen achteraf, toen het bleek dat de dokter die zijn vader opereerde was de oom van Zania. Hij kon het toen heel goed vinden met de familie Al-Iskandri. Maar achteraf gezien was hij bespeeld door de familie. Aan het eind heeft Hamza iets bijzonders mee gemaakt. Zijn ID van de universiteit werd geblokkeerd en hij wordt achtervolgd door de politie. Voor de laatse keer heeft dokter Sadi hem geholpen. Hij heeft zijn laatste avond/nacht doorgebracht in zijn geliefde stad, Damascus, en vroeg in de ochtend vertrok hij.

Verhaalanalyse Personages

Hamza Fayoun: Het hoofdpersonage en de ik-verteller van het verhaal. Hij is een jonge man in het begin van het verhaal, een wetenschapper in een Wetenschappelijke Instituut ergens. Hij is veel veranderd in het verhaal. Hij was eerst gewoon een simpele man, die zijn studie al gekozen heeft en weet wat hij moet doen. HIj is ook heel erg behulpzaam in zijn familie. Hij heeft twee vrienden, en het was gewoon altijd normaal geweest, totdat hij in aanraking komt met de familie Al-Iskandri. Toen werd zijn leven een stuk spannender. In het eind van het verhaal is hij meer zeker van zichzelf, aangezien er veel problemen zijn, hij ging alles verlaten en dat is moed. Hamza is moedig. Hij is in het boek heel keurig, maar op het eind vlucht hij weg van de regime.

Zania Al-Iskandri: Het meisje waarop Hamza verliefd wordt. Zij studeert architectuur. Haar personaliteit is sterk en heeft haar eigen mening. Bijvoorbeeld, ze is wilt niet trouwen en vindt dat dat niets is voor haar.

Profesor Al-Iskandri: Vader van Zania, professor van FIlosofie. Hij is een slimme man, maar echt geheimzinnig. Hij houdt van zijn tuin en het onderhouden van zijn tuin.

Sadi Al-Iskandri: Dokter, oom van Zania. Hij heeft de vader van Hamza geopereerd voordat de vader in coma raakte. Hij heeft Hamza aan het eind geholpen met zijn problemen en de advies heeft gegeven om te vluchten. Setting

Tijd: 2008-2011 was het verhaal gebeurd. Dat was de jaren voor de burgeroorlog in Syrië. Het leven was dus nog wel normaal, mensen kunnen nog leven in vrede. Maar in 2011 was de burgeroorlog begonnen. Dus de tijd waar het verhaal zich afspeelt is vlak voor de burgeroorlog.

Ruimte: In het begin was Hamza in een Wetenschappelijke Instituut. Maar grotendeels van het boek speelde zich af in Damascus, de Zonnestad. Ook kort speelde het verhaal in Aleppo.

Tijd

Verteltijd: 221 bladzijden.

Verteldetijd: Het is niet duidelijk gezegd. In ieder gevaal heel Hamza zijn

studietijd, 2008-2011. Een paar jaar later is hij in een instituut, dus dat is ongeveer 2013-2014. Verteltijd is dus ongeveer 6 jaar.

Chronologie: Het verhaal is niet-chronologisch. Het begon in het heden, daarna

was het eigenlijk gewoon een grote flashback.

Vooruitwijzingen en terugverwijzingen: In het begin wees Hamza terug naar zijn

leven in Damascus. Er zijn ook zinnen die vooruitwijzen naar de burgeroorlog. Motieven

Familie: Er wordt veel verteld over de familie Fayoun en Al-Iskandri. Familie is een belangrijke motief in het verhaal want een grote deel van het boek gaat over familie Al-Iskandri en hun geheimen.

Filosofie: Filosofie is het vak waar Hamza veel mee bezig was en de reden waarom hij in aanraking komt met de familie Al-Iskandri. Het vak veranderde ook zijn leven.

Burgeroorlog: Het is niet direct verteld, maar tussen de lijnen kon je de inspanningen van een opkomende burgeroorlog in Syrië lezen en voelen.

Liefde: Eigenlijk de thema van het verhaal. Wat dan ook gebeurde, Hamza is verliefd op Zania. En dat maakte zijn leven een stuk makkelijker en moeilijker. Verhaallijnen

Verhaallijn 1: Hamza in het heden, als wetenschapper in een wetenschappelijke instituut. Verhaallijn 2: Zijn leven in Damascus. Vertelinstantie

Het boek is verteld in de ik-vorm met Hamza als ik-vertellende persoon. Titelbeschrijving

De titel is best wel logisch en simpel. Hamza verteld zijn verhaal in de Zonnestad, Damascus. Het is nu gezien als een stad van de dood door de burgeroorlog, maar Hamza vertelt het verhaal zo mooi, het geeft hoop dat Damascus toch de Zonnestad is. Motto

Het motto van het boek is:

“Voor mijn moeder”

John-Alexander heeft zijn moeder als inspiratie gebruikt voor het schrijven van dit boek. Thematiek

De thema van het boek is liefde. Liefde staat boven op alles. Hamza maakt van alles mee. Zijn vader ligt in coma, hij is begonnen met een pittige studie met filosofie erbij, er is een opkomende burgeroorlog in Syrië. Maar dat maakte niet uit. Hij is verliefd op Zania. Hij wilde niets mee doen met het gevoel, maar uiteindelijk wilde hij Zania vertellen, alleen is het er te laat voor. Liefde staat dus niet altijd boven alles op. Soms, moet je het laten gaan om toch betere dingen te kunnen mee maken. Soms, gaat liefde er niet voor. Eerst moet je je leven in orde hebben, en daarna, misschien, is het tijd voor liefde.

Het verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

De thema van het boek is liefde. Liefde staat boven op alles. Hamza maakt van alles mee. Zijn vader ligt in coma, hij is begonnen met een pittige studie met filosofie erbij, er is een opkomende burgeroorlog in Syrië. Maar dat maakte niet uit. Hij is verliefd op Zania. Hij wilde niets mee doen met het gevoel, maar uiteindelijk wilde hij Zania vertellen, alleen is het er te laat voor. Liefde staat dus niet altijd boven alles op. Soms, moet je het laten gaan om toch betere dingen te kunnen mee maken. Soms, gaat liefde er niet voor. Eerst moet je je leven in orde hebben, en daarna, misschien, is het tijd voor liefde.

 

 

REACTIES

deena

deena

bedanktttt

2 weken geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.