Vluchtelingen uit Afrika

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
 • Verslag door een scholier
 • 1e klas vmbo/havo | 596 woorden
 • 26 oktober 2016
 • 20 keer beoordeeld
 • Cijfer 6.1
 • 20 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
De Galaxy Chromebook maakt je (school)leven makkelijker!

Met de Galaxy Chromebook Go kun je de hele dag huiswerk maken, series bingen en online shoppen zonder dat 'ie leeg raakt. Ook kan deze laptop wel tegen een stootje. Dus geen paniek als jij je drinken omstoot, want deze laptop heeft een morsbestendig toetsenbord!

Ontdek de Chromebook!

Inleiding

Op maandag 19 september 2016 kwam meneer Cyprus een presentatie over vluchtelingen geven aan onze klas. Meneer Cyprus komt zelf uit Afrika, uit Ghana om precies te zijn. Hij werkt met vluchtelingen die in Italië aankomen.Inhoud

Tijdens zijn presentatie heeft meneer Cyprus de volgende vragen beantwoord:
 1. Wat is het verschil tussen vluchtelingen en migranten?

  Vluchtelingen vluchten ergens voor, bijvoorbeeld voor oorlog of voor ander gevaar. Migranten vluchten voor een slechte economie of voor (veel) armoede.

 2. Waarom willen de vluchtelingen eigenlijk naar Europa komen?

  Daar kunnen allerlei redenen voor zijn. Mogelijke redenen zijn: misleiding door mensenhandelaars, oorlog in het eigen land en/of een gebrek aan vertrouwen in de bestuurder(s).

 3. Hoe reizen de vluchtelingen naar Europa?

  Ze reizen met tientallen mensen naar Europa, meestal op kleine bootjes. De vluchtelingen zitten met twintig tot vijftig man op zulke boten, misschien met nog wel meer. Dat is ver over de capaciteit van de boten, die vaak ook nog eens gammel en slecht onderhouden zijn.

 4. Waarom reizen de vluchtelingen op deze manier?

  Reizen met het vliegtuig is veiliger en vaak ook goedkoper, maar dan moet er een visum aangevraagd worden. Met dit visum mogen ze maximaal zes maanden blijven. Door met deze bootjes te reizen, komen ze als “vluchteling” aan in Europa. Dat heeft als voordeel dat ze langer (twee jaar) mogen blijven en zelfs kans maken op een verblijfsvergunning.

 5. Waarom is de reis van de vluchtelingen zo gevaarlijk?

  Vluchtelingen uit Afrika moeten eerst door de Sahara, de grootste woestijn op aarde. Tijdens dit stuk van de reis is er een grote kans op uitdroging. Daarna moeten ze door Libië. Dit is een zeer gevaarlijk land, omdat daar een burgeroorlog heerst en de kans bestaat dat ze neergeschoten worden. Vervolgens steken ze met kleine bootjes de zee over, naar Italië. Deze bootjes zijn erg gammel en veel te klein voor de grote groep mensen die erop zit. Hierdoor is de kans groot dat zo’n boot zinkt of motorpech krijgt. De meeste vluchtelingen kunnen niet zwemmen zullen dus verdrinken.

 6. Als de vluchtelingen in Italië aankomen valt het ze vaak toch tegen, waarom is dit?

  Het valt vaak tegen, omdat de taal en de cultuur in Europa en in Italië anders is dan in het thuisland van de vluchtelingen. Italianen spreken vaak niet goed Engels, dus kunnen de vluchtelingen en de Italianen niet goed communiceren. Ook voelen de vluchtelingen zich niet welkom en is het onzeker of ze mogen blijven. Als ze familie thuis hebben achtergelaten, missen de vluchtelingen die ook.

 7. Waarom gaan de vluchtelingen niet terug, als ze afgewezen worden?

  Als ze niet mogen blijven, blijven de meeste stiekem toch. Ze maken foto’s van zichzelf voor chique  auto’s en huizen om te laten zien dat ze het goed hebben, hoewel dat niet zo is. De afgewezen vluchtelingen schamen zich; ze worden gezien als mislukkelingen.​Conclusie

Ik denk dat het probleem van de vluchtelingen kan worden opgelost door andere afspraken te maken over de visums. Als deze langer geldig zouden zijn, dan konden de vluchtelingen veiliger reizen met het vliegtuig en niet allemaal Italië proberen te bereiken, maar ook andere plaatsen in de wereld.Ik vond de presentatie erg interessant, want ik heb heel erg veel geleerd over de manier waarop vluchtelingen hiernaartoe komen en waarom ze moeten vluchten. Het was wel een beetje moeilijk te volgen, omdat meneer Cyprus Engels sprak.


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.