Prostitutie

Beoordeling 4
Foto van een scholier
  • Verslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 637 woorden
  • 22 april 2015
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 4
3 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Hoe is prostitutie met de eeuwen mee veranderd?

Mijn onderzoeksvraag is ''hoe is prostitutie met de eeuwen mee veranderd'. Ik heb deze onderzoeksvraag gekozen omdat ik het interessant vond om te weten hoe het is veranderd en hoe het vroeger was. Hieronder leg ik uit hoe prostitutie is veranderd, of het vroeger illegaal of legaal was en wat de gevolgen van (illegale) prostitutie waren.

Tijdens de ongelijkheid

In de middeleeuwen werd prostitutie gezien als iets wat volstrekt verboden was. Het werd door de kerk gezien als oneerlijk(heid). Toch was het ook gekenmerkt als een onmisbaar iets. Dus er waren regels: de vrouw moest bepaalde kleding dragen, zodat mensen haar konden herkennen en de vrouw mocht niet getrouwd zijn. Het was verboden voor joden en voor getrouwde mannen om met een prostituee naar bed te gaan. Voor vrouwen die zich niet aan de regels hielden en betrapt werden, waren er straffen, onder andere: ze werden met een groep andere prostituees door de stad geleid onder tromgeroffel, zodat ze zich schaamden of ze werden met stenen/keien bekogeld.

Rond de 16e en de 17e eeuw vond men prostitutie een misdrijf en werden de prostituees vervolgd. Er kwamen wetten waarin stond dat prostitutie verboden was en strafbaar was. Dit beleid had invloed op de manier waarop prostituees te werk gingen. Prostituees hadden vaak geen eigen woonplaats en werkten voor mensen in ruil voor kost, inwoning en afbetalingen van schulden. Prostituees die voor geen overlast bezorgen, geen vernielingen aanrichten en ruzie met de klanten vermeden, werden door de overheid met rust gelaten.

In de 18e eeuw was het niet meer een groot probleem, zolang er geen ruzie werd gemaakt en de rust niet werd verstoord. Prostituees die op straat leefden werden opgepakt, maar degene in hoerenhuizen werden met rust gelaten. De eigenaren van de hoerenhuizen gingen de inrichting opknappen. Sindsdien werden de hoerenhuizen luxe bordelen met tientallen meisjes erin.

Regels en wetten om aan te houden

Prostituees moesten persoonlijke gegevens opschrijven en 2 keer per week laten controleren op geslachtsziektes. De eigenaren moesten ook aan bepaalde regels en wetten voldoen. In deze tijd werd prostitutie gezien als noodzakelijk voor mannen, omdat het kon lijden tot gebrek aan levenslust. Er ontstond vrouwenhandel, doordat er luxe bordelen waren die zich aan de regels en wetten hielden, maar vooral omdat er ook goedkope bordelen waren, waarvan de meisjes weigerden zich aan de regels te houden. De bordeeleigenaren moesten steeds vaker meisjes uit het buitenland halen. Aangezien er werd geklaagd over 'de handel van blanke meisjes', kwamen er overal in Europa anti-prostitutiebewegingen opgericht. In 1911 kwam er een wet waarin stond dat niet de prostituees moesten worden gestraft, maar de bordeeleigenaren, de vrouwenhandelaars en de overige daders.

De bordeel bedrijven werden weer klein en de prostitutie verspreidde zich opnieuw over de stad. Er werd een speciale politie voor opgericht: de zedenpolitie. Deze politiemensen merkten al snel er weer illegaal prostitutie was. Maar aangezien het klein bleef en niemand er last van had, lieten deze politiemensen het zoals het was. Naarmate de maanden/jaren verstreken, hoe meer de gordijnen opengingen. De eigenaresse van de kamer krijgt de helft van de winst van de prostitutie. Er ontstonden opnieuw grote en luxe bordelen, doordat er in de jaren 60' en 70' (van de 19de eeuw) een revolutie in de prostitutie plaatsvond.

De overheid probeert nu nog steeds veranderingen in de prostitutie te brengen, maar ze doen er schijnheilig over, omdat ze weten dat het anders toch doorgaat, alleen dan op een illegale manier.

Conclusie

Mijn conclusie is dat het door de jaren door niet erg veranderd is, maar dat het wel vaak terugvalt op hoe het daarvoor/eerder was. Ik ben erachter gekomen dat prostitutie nooit echt legaal was, maar dat ze er niet altijd even veel aan deden en soms ook een oogje dichtknepen.

Bronnen

scholieren.com

www.prostitutie.nl

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.