ADVERTENTIE
Open Avond = ontdekken of jij hier past Leren is keuzes maken. Continu blijven zoeken, twijfelen, vallen en opstaan. Dát leren, dat leer je bij Hogeschool Inholland. Tijdens onze Open Avond op woensdag 30 oktober staan onze studenten en docenten klaar om al je vragen te beantwoorden. Kom langs en ontdek of jij hier past.

Meer info!

Rococo

Ongeveer 1720 na Christus tot 1750 na Christus

 

Schilderkunst

Er zijn veel engeltjes, mensen, slingerende plantmotieven en mythologische figuren in de rococo schilderkunst. Er worden vooral mooie dingen weergegeven met uitdagende, soms erotische taferelen, idyllische landschappen met herders, feesten en portretten.  Er werd vooral zachte pastelkleuren gebruikt, en het leek vaak van porselein.

 

Architectuur

Met de vormgeving van het rococo willen kunstenaars af van de beperkingen van de academie. Ze zochten naar spontaniteit en vrolijkheid in de kunst. Er wordt gebruik gemaakt van ovaalvormige plattegronden en het samengaan van de beeldhouwkunst, schilderkunst en architectuur in de interieurs. Ook worden wanden en plafonden rijkelijk versierd met overdreven rococo versieringen, wat erg veel tijd kostte en duur was. Hierdoor was het alleen weggelegd voor de rijksten.

 

Veelvoorkomende dingen

  • Plantmotieven
  • Schelpmotieven
  • Pasteltinten
  • Decadentie
  • Frivoliteit
  • Kunst als statussymbool

 

Ontwikkelingen

Rococo is het vervolg op de barok. De naam Rococo is een combinatie van de woorden barocco en rocaille (schelp). Rococo is een frivool suikerwerk, opgebouwd met schelpvormen. Het rococo begon in Frankrijk als reactie op het strakke classicisme van de Franse academie. Daardoor word de stijl verspreid naar Italië en Duitsland. Het is erg geliefd bij adellijke en rijke mensen. Het is een pronkerige interieurstijl die je vooral vind in paleizen en kerken. De kunstenaars zetten de uitbundige, versierende vormgeving van de barok voort. Zij ontlenen verschillende vormen en motieven aan de klassieke vormgeving en mythologie. Het is een vrolijke en niet serieuze kunststroming.

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.