Jeugdculturen

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Verslag door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 2262 woorden
  • 7 april 2015
  • 25 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
25 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Jeugdculturen

Inleiding / Voorwoord

Deze verdieping heb ik gekozen, omdat dit de enige was die anders was. De enige die niet zo snel iemand zal kiezen, maar die toch heel erg leuk is. (althans vind ik). Ik heb gekozen voor de eerste onderzoeksvraag. Dat is met de Provo’s en de Hippies, omdat ik daar best wel veel informatie kon vinden. Op het eerste oog. Ik vond ook het stipverhaal leuk om te lezen als inleiding, alleen was de tekst best wel onduidelijk, dus het was moeilijk te lezen.

In hoofdstuk 1 ga ik het hebben over wat het nou allemaal inhoudt en wat het nou betekent. Ook hebben we verschillende Jeugdculturen. Hierover ga ik vertellen in hoofdstuk 2. Daarna in hoofdstuk 3 ga ik het hebben over waarom het juist toen gebeurde en niet 100 jaar daarvoor. De Provo’s en de Hippies zijn voorbeelden van Jeugdculturen. Welke mensen waren juist in die twee Jeugdculturen heel erg belangrijk. Dit ga ik vertellen in hoofdstuk 4. Dan in hoofdstuk 5 ga ik vertellen wat de Provo’s en Hippies belangrijk vonden. Als bijna laatste ga ik mijn conclusie en slot vertellen en wat ik van de Jeugdculturen vond. In de evaluatie ga ik vertellen hoe het is gegaan en of ik echt wel zo veel informatie kon vinden als ik dacht. Als laatste ga ik de bronnen vertellen. Dit schrijf ik op zodat u altijd alle informatie nog kan terug vinden.


Wat is een jeugdcultuur?

Veel mensen denken bij een jeugdcultuur dat het betekend dat er verschillende culturen jongeren zijn. Voor een groot deel hebben ze wel gelijk, maar er zit veel meer achter. Een jeugdcultuur is veel bij elkaar, dus het is niet zo dat het woord jeugdcultuur één ding betekend. Een jeugdcultuur is een geheel van culturen, dat alleen bij jongeren, dus bij de jeugd voorkomt. Verder is het niet een gewoon normale jongerengroep deze groep heeft iets speciaals, anders zouden wij het nu niet meer weten. Bij deze groepen is er veel extra aandacht aan normen en waarden. Die ook te maken hebben met de ( onbeschofte ) taal die de jongeren spreken. Ook konden de mensen ze vroeger herkennen aan de aparte kleding die ze droegen. Zoals op het plaatje. Ook veranderden ze hun lichaam met lichaamsversieringen, zoals piercings en tatoeages. Ook verfden ze hun haar en hadden ze andere lichaamsversieringen. Dit hoeft niet voor iedereen die een jeugdcultuur heeft te betekenen, maar waar het eigenlijk allemaal om draait is de muziek! De muziek die ze luisterden vonden hun ouders en de wat oudere mensen helemaal niks. Ook ontstonden er toen verschillende boybands. Die de muziek draaiden die de jeugdculturen leuk vonden. In 12 april 1954 neemt Bill Haley 4rrzpEM59bIrfYn0rrFu2lcNdv85C1TPWWNCb4m2p6-Y_CknqaqmEqfTseKhCnYJb1nz54PGDkM3JdNMNTG2f47fkoLfZdCNExiHJMgS9Q6Q8ZXt6qxlbzIy9qC2e4CQTR0zjcc

de plaat Rock Around The Clock op.

Dit moment was een muzikale ommekeer tussen de jongeren en de ouderen. In de jaren 60 leefde sterk het gevoel dat het jeugdcultuur één sterke groep was die ageerde tegen de volwassene.Verschillende jeugdculturen?

In de jaren 60 leefde sterk het gevoel dat het jeugdcultuur één sterke groep was die ageerde tegen de volwassene, maar al snel splitste deze groep in heel erg veel verschillende groepen. Deze kleinere jeugdcultuurtjes noemt men jeugdsubculturen. Het jeugdcultuur is versplintert in wel 30 jeugdsubculturen die bekend zijn geworden, dus er zullen nog wel veel meer jeugdsubculturen zijn geweest, alleen deze zijn niet bekend geworden. Misschien denkt u nu wel ‘waarom is het woordje sub er tussen gevoegd?’. Daarvan is de betekenis, dat er een cultuur is die verschilt van de dominante cultuur, of een specifieke tak van een bepaalde cultuur, maar ook deze jeugdsubcultuurtjes hebben veel normen en waarden. De jeugdsubculturen zijn eigenlijk hetzelfde als de jeugdculturen alleen zijn de groepen veel kleiner. Bekende jeugdsubculturen waren de Hippies en de Provo’s. Ook waren the Beatles en the Rolling Stones heel erg populair. Je hoorde of bij de een of bij de andere. Je kon niet bij de een horen en ook bij de andere. Je moest kiezen. Of je hoorde helemaal nergens bij, maar dat werd je vaak niet in dank afgenomen. De hippies waren een jeugdsubcultuurtje, maar zijn wel heel erg beroemd geworden. Deze naam is overgenomen van de Amerikanen, waar de Hippie beweging in 1965 ontstond in Californië en New York. Tussen 1970 en 1975 werden ze zo beroemd onder de jongeren, dat ze hun naam veranderden. Die nieuwe naam was Mainsteam. De jongeren die hierbij hoorden gingen Afro kapsels dragen, ook was lang haar met een pony heel erg in. Met de kleding waren ze iets somberder. Ze droegen vaak 2de hans kleding en versleten spijkerbroeken. In 1970 pas werd de gekleurde kleding meer populair. Al heel erg snel werd dit allemaal overgenomen in Nederland. Binnen de kortste tijd waren er een heleboel winkels die hetzelfde hadden. De hippies hielden niet van dure dingen, alles moest zo goedkoop en makkelijk mogelijk, maar natuurlijk was het aller belangrijkste hun samen zijn en hun muziek! De muziek die ze maakten, maar ook luisterden was een combinatie van een paar muzieksoorten deze noemden ze psychedelische rock. Deze combinatie bestond uit rock, blues, country, western, folk en indiaanse ragas. De muziek was eenvoudig van melodie en emotioneel. Dan hebben ze ook nog de provo’s. Deze mensen waren in de jaren 1965-1967 actief. Dit was ook een jeugdsubcultuur. De provo’s hebben zelfs op de gevaren van rook gewezen. In tegenstelling tot de Hippies zij vonden het juist heel cool om te roken.

Het verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Waarom toen?

Het is allemaal begonnen in de jaren 50, Maar waarom juist toen en niet honderden jaren eerder of later. Het was de tijd van de koude oorlog. Deze oorlog ging tussen de VS en Rusland. Het begon allemaal met een muziek plaat. Een plaat is een LP, dat betekent een langspeelplaat. Dit gebeurde op 12 april 1954. Deze plaat maakte Bill Haley en heette Rock Around the Clock. Eerst vonden alle mensen de plaat echt heel erg asociaal. Ze vonden het echt een hele slechte plaat, maar later vonden de jongeren het eigenlijk steeds leuker worden. Er was nieuwe muziek voor de jeugd.Ook begonnen ze na te denken. ‘Als hij de muziek kon veranderen en deed wat hij zelf wilde, waarom zullen wij dan niet doen wat we zelf willen.’ Hier begon alles mee. Er begonnen nieuwe ideeën bij de jeugd op te komen en begonnen te doen wat ze zelf wilden. Maar de volwassenen vonden dat ze zich misdroegen en vonden de muziek verschrikkelijk. Toen het een succes werd ging Bill Haley concerten geven in Groot-Brittannië. Dit liep echter compleet uit de hand. Er begonnen kleine relletjes uit te breken. De jongeren begonnen in opstand te komen tegen de volwassenen. Nadat dit was gebeurd in Groot-Brittannië was Nederland aan de beurt. De jongeren in Nederland begonnen in opstand te komen voor hun rechten en wilden niet meer naar de volwassenen luisteren. Ze wilden hun eigen wereld. In deze tijd begon het verzet van de jongeren tegen de volwassenen. In de jaren 60 hebben de volwassenen respect gekregen voor de jongeren. Ook konden ze hun mening uiten en werden ze meer serieus genomen. Ook werden ze niet meer als een probleem gezien voor de mensen. De jongeren in deze tijd zijn onderdeel geweest in de vrijheidsstrijd. In de jaren 70 kwamen de punk kapsels helemaal in. Zoals je op het plaatje ziet. Het kapsel was op grote afstand herkenbaar, geverfd in alle kleuren van de regenboog en meestal in rare vormen geknipt. De jaren 80 heeft minder te betekenen als de jaren 60-70. De verschillen tussen de jeugdsubculturen zijn minder te zien als in de jaren 60 en 70. Er waren zo veel jeugdsubculturen, dat je geen onderscheid meer kon maken tussen de ene jongere en de andere jongere. Iedereen zag er een beetje hetzelfde uit. Ze waren super trots op zichzelf met wat ze allemaal al hadden gedaan.zx9m2V9_ced1oSY89uBW_MU7dRqfiCu6gBbwrDgqsGPw1II6uGB_4dQRpoQxTztyFWk-oq73ypxLV5Q_eEAg1hzWUK5fifuGheZDdmZ-cx0j_9EWQcPsC1Q5-umDCeNpSIPcErs

Wie waren belangrijke mensen binnen de Provo’s en Hippies?

Dit wil je ook lezen:

In 1965 werd de Provo’s opgericht door een paar mensen. Die mensen waren Roel van Duijn, Rob Stolk, Luud Schimmelpennink en Hans Metz. Roel van Duijn was een Nederlands politicus en politiek activist. Hij zat voor beide bewegingen in de Amsterdamse gemeenteraad. Later werd hij zelfs nog wethouder als lid van de PPR. Dat betekent Politieke Partij Radikalen. Dit is in 1991 veranderd in Groenlinks. Rob Stolk was de drukker van het blad PROVO. Luud Schimmelpennink was een uitvinder. Op 10 maart 1966 leverde hij de ingrediënten voor een rookbom. Dit deed hij aan de vooravond op het huwelijk van Prinses Beatrix en Prins Claus. Op 22 februari 1967 (aan het einde van de provo’s) werd hij lid van de Amsterdamse gemeenteraad. Over Hans Metz is niet heel erg bekend geworden, maar wat we van het weten is dat hij een van de oprichters van de Provo’s was. Wouter Buikhuisen is ook bekend bij de Provo’s. Hij promoveerde in 1965 op het proefschrift Achtergronden en Nozemgedrag waar hij het begrip provo introduceerde dat was afgeleid van het begrip provoceren. Hij was erg verbaasd over hoe de jongeren en over hun gedrag. Roel van Duijn gebruikte het begrip Provo voor de roepnaam. Dan hebben we ook nog de Hippies. Bij de Hippies is het niet zo dat mensen het opgericht hebben. Ook hebben de Hippies niet heel erg veel bijzonderheden. Wel organiseerden ze zelf muziekfeesten, maar ook drugsfeesten. Verder was er nog een keer een protestactie deze is heel bekend geworden. Deze protestatie was georganiseerd door John Lennon en Yoko Ono. Deze hielden ze in maart 1969 in Amsterdam. Deze protestactie tegen de Vietnam oorlog heette Bed-In. Het was een vreselijke manier van protesteren. Op de foto zie je deze mensen protesteren.


Xnue4ST7CXXY8WVom-bWIVfO4zYHV5rEyZzg-AkL2dmYNr2EP5YPOJURaFhLmsnGNYDqhrRG8zZRQuDt7UxylKsQd-wuByyPbnJMREon30BI9gDx7mG13pGf14dce7Nn0YkfOVs

Welke dingen vonden de Provo’s en de Hippies belangrijk?

Ik begin dit keer met de Hippies. Het belangrijkste voor de hippies is de vrijheid. Ook wilde ze zich inzetten voor de wereldvrede en de milieubescherming. Voor de Hippies was het dus ook heel erg belangrijk om de Vietnam oorlog te stoppen. Ze waren hier op tegen, omdat er elke dag weer en meer verschrikkelijk nieuws was in de media. De Hippies waren één van de velen groepen die voor vrede waren, dus absoluut niet tegen. Ook hadden ze super veel hoop! Hoop op een betere wereld! Ze geloofden in respect en rekening houden met anderen. Hippies verwierpen ook de massaproductie. Ook maakten ze hun kleding zelf. Omdat ze het milieu wilden beschermen, waren ze vegetarisch. Ook hield dit verband met hun liefde voor alle levende wezens. Ze gebruikten niks uit de winkels en maakten alles zelf. Drank was hier af en toe aanwezig, maar niet uitbundig veel. Maar daar in tegen gebruikten ze veel drugs. Ook hier experimenteerden ze veel mee, want ze maakten het zelf. De Provo’s denken over sommige dingen net iets anders als de Hippies. De Provo’s hebben het doel om dingen te veranderen die niet mogen en als er weer is iets verboden werd gingen ze fel tegen de autoriteit in. Het woord Provo was afgeleid van het woord provoceren. Dit woord betekend gezag. De Provo’s waren in het algemeen geweldloos. Ze deden alleen met kleine acties de wereld veranderen. De Provo’s waren tegen kapitalisme en ook de consumptiemaatschappij. Verder vonden ze dat het gezag tegen de politie en de overheid moest stoppen. Ook vonden ze dat de U.S.A. steeds meer de overhand kreeg op de wereld. In de U.S.A. was er veel kapitalisme, dit was ook een van de redenen waarom ze er veel op tegen waren. Het werd alleen maar erger door de Vietnam oorlog. Ze wilden deze oorlog stoppen met eigen handen. Doordat de televisie nieuw was en iedereen er een wilde hebben, hadden maar een paar mensen deze en gingen de jongeren naar deze mensen om televisie te kijken. Op de televisie werd er heel erg veel uitgezonden over de Vietnam oorlog en ze konden van dichtbij meemaken wat er nou werkelijk gebeurde. Dit vergrootte de haat bij de jongeren alleen maar en wouden ze het steeds meer en meer zelf stoppen. Verder heeft dit geholpen voor nieuwe ideeën om de oorlog te bestrijden. De jongeren bedachten allemaal slechte plannetjes. De twee belangrijkste oorzaken voor het ontstaan van de Provo’s waren een nieuwe jongerencultuur en mensen die waren georiënteerd in de kunst. Ook wilden ze zich verder ontwikkelen als dat hun ouders van hun zeiden.

Ik begin dit keer met de Hippies. Het belangrijkste voor de hippies is de vrijheid. Ook wilde ze zich inzetten voor de wereldvrede en de milieubescherming. Voor de Hippies was het dus ook heel erg belangrijk om de Vietnam oorlog te stoppen. Ze waren hier op tegen, omdat er elke dag weer en meer verschrikkelijk nieuws was in de media. De Hippies waren één van de velen groepen die voor vrede waren, dus absoluut niet tegen. Ook hadden ze super veel hoop! Hoop op een betere wereld! Ze geloofden in respect en rekening houden met anderen. Hippies verwierpen ook de massaproductie. Ook maakten ze hun kleding zelf. Omdat ze het milieu wilden beschermen, waren ze vegetarisch. Ook hield dit verband met hun liefde voor alle levende wezens. Ze gebruikten niks uit de winkels en maakten alles zelf. Drank was hier af en toe aanwezig, maar niet uitbundig veel. Maar daar in tegen gebruikten ze veel drugs. Ook hier experimenteerden ze veel mee, want ze maakten het zelf. De Provo’s denken over sommige dingen net iets anders als de Hippies. De Provo’s hebben het doel om dingen te veranderen die niet mogen en als er weer is iets verboden werd gingen ze fel tegen de autoriteit in. Het woord Provo was afgeleid van het woord provoceren. Dit woord betekend gezag. De Provo’s waren in het algemeen geweldloos. Ze deden alleen met kleine acties de wereld veranderen. De Provo’s waren tegen kapitalisme en ook de consumptiemaatschappij. Verder vonden ze dat het gezag tegen de politie en de overheid moest stoppen. Ook vonden ze dat de U.S.A. steeds meer de overhand kreeg op de wereld. In de U.S.A. was er veel kapitalisme, dit was ook een van de redenen waarom ze er veel op tegen waren. Het werd alleen maar erger door de Vietnam oorlog. Ze wilden deze oorlog stoppen met eigen handen. Doordat de televisie nieuw was en iedereen er een wilde hebben, hadden maar een paar mensen deze en gingen de jongeren naar deze mensen om televisie te kijken. Op de televisie werd er heel erg veel uitgezonden over de Vietnam oorlog en ze konden van dichtbij meemaken wat er nou werkelijk gebeurde. Dit vergrootte de haat bij de jongeren alleen maar en wouden ze het steeds meer en meer zelf stoppen. Verder heeft dit geholpen voor nieuwe ideeën om de oorlog te bestrijden. De jongeren bedachten allemaal slechte plannetjes. De twee belangrijkste oorzaken voor het ontstaan van de Provo’s waren een nieuwe jongerencultuur en mensen die waren georiënteerd in de kunst. Ook wilden ze zich verder ontwikkelen als dat hun ouders van hun zeiden.

Conclusie / Slot

Ik heb veel geleerd over de jeugdculturen. Ik wist in het begin niet eens wat het was. Ik wilde deze graag doen voor een uitdaging, want over de tweede wereldoorlog is al zo veel bekend. Ook de Berlijnse muur staat in elk geschiedenisboek. Ik wou iets anders dan iedereen en ik denk dat dit een van de verdiepingen was die niet zo gewild waren. Verder zoals ik al zei heb ik veel geleerd over jeugdculturen. Ook weet ik nu waarom het nu een jeugdcultuur heet. Ik heb veel geleerd over de Provo’s en de Hippies en wat zij nou eigenlijk vonden van de wereld en de verschillende landen. Ook weet ik nu dat door deze tijd veel veranderd is in de jeugd. De volwassen mensen hebben in die tijd meer respect gekregen voor de jeugd. Ook zijn er dingen waar ze voor geprotesteerd hebben nu veranderd en heeft de jeugd hierdoor meer vrijheid van meningsuiting en andere dingen gekregen. De jeugd is nu veel vrijer als eerst en hebben nu hun eigen mening.


 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.