Frederik Willem 1

Beoordeling 0
Foto van Marit
  • Verslag door Marit
  • 4e klas vwo | 238 woorden
  • 17 september 2022
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Frederik Willem 1; de soldatenkoning

Frederik Willem 1 was koning van Pruisen van 1713 tot 1740. Hij staat ook wel bekend als de soldatenkoning. Hij heeft deze titel verkregen door goed te presteren in de Grote Noordse oorlog tegen Zweden. Hij vind een leger het belangrijkste in een staat en voerde daarom ook de dienstplicht in. Later stelde hij een nieuwe wet in die stelt dat soldaten in zijn leger verplicht langer dan 1.88 meter moeten zijn, daarom heeft zijn leger bijnaam ook wel de bijnaam ‘’de Potsdammer reuzen’’.

In politiek opzicht stelde Frederik veel regels op voor zijn ambtenaren, waarin hun taken streng stonden beschreven. Hij lost zijn problemen het liefst zelf op, en was dus een absolutist. Hij hechte veel waarde aan een centraal bestuur, en verbood alle vormen van regionaal bestuur.

Frederik was zelf calvinistisch, al zijn daden waren volgens hem in overeenstemming met god. In zijn gebied wou hij tevens het calvinisme en het lutheranisme respecteren, omdat ze toch weinig van elkaar verschillen. Hij was op dit gebied ook erg onder de indruk van de Republiek.

Als we kijken naar de economische kant zien we dat Frederik sterk tegen overbodige uitgaven was, behalve als het om het leger gaat. Hij leefde sober en had geen overdreven paleizen zoals andere vorsten. Hij probeerde van Pruisen een welvarende staat te maken en probeerde bovendien de schulden van zijn vader weg te werken. Hij moedigde vooral boerenbedrijven aan en handelde in graan.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Marit