Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Wat is de mens

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Verslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 736 woorden
  • 27 april 2018
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
4 keer beoordeeld

Wat is de mens?

 

Wat zijn we eigenlijk? Verschillen wij van andere diersoorten? Hebben wij een vrije wil? Al deze vragen brengen nog meer andere vragen naar boven, waar we vaak geen duidelijk antwoord op hebben.

 

Wat zijn we eigenlijk? Dit is voor mij een vraag die veel verschillende theorieën oplevert.  We zijn, volgens velen, een zoogdier die geëvalueerd is. Op één van deze theorieën ga ik in de onderstaande tekst dieper in.

De mens bestaat onder andere uit atomen, cellen, weefsels, organen en ledematen. Dit is allemaal iets wat je kunt waarnemen (met eventuele hulp van een microscoop), maar hetgeen dat jou jou maakt kun je niet met je ogen zien. Je eigenschappen en het denkvermogen zitten opgeslagen in je brein. Dit brein is in de afgelopen miljoenen jaren geëvalueerd tot wat het nu is. Ons denkvermogen is veel groter geworden dan het denkvermogen van andere diersoorten. Ik denk ook dat dit één van de belangrijkste punten is wat ons doet verschillen van andere diersoorten. We verschillen dus wel degelijk van andere diersoorten. Hiermee beantwoord ik dus mijn eerste vraag in de inleiding: Verschillen wij van andere diersoorten?

 

Hebben wij een vrije wil? Dit is een vraag waar we, naar mijn mening, twee antwoorden op kunnen geven. We worden beïnvloed door onze omgeving waar we in leven. Als je iets doet, krijg je altijd wel een reactie van iemand, soms een negatieve, soms een positieve. Ook mag je dingen die je eigenlijk wil doen soms (wettelijk) niet doen. Je vrije wil wordt eigenlijk ingenomen door deze maatschappij, want ondanks dat je vaak nog wel je eigen keuzes mag maken moet je ook steeds vaker verplicht iets doen. Ik ben van mening dat je geboren wordt met een vrije wil, maar dat die bijna direct van je afgepakt wordt. Dus, hebben wij een vrije wil? Nee, op dit moment niet, maar ik denk wel dat we die vroeger héél even gehad hebben.

 

We worden geboren met instincten. We hebben vanaf onze geboorte een overlevingsinstinct en we weten hoe we kunnen communiceren, of het nou met gebaren en taalklanken is, of met woorden. Ik denk dat deze maatschappij ervoor zorgt dat deze basiseigenschappen steeds minder worden, omdat ze gewoonweg minder nodig zijn. Haast niemand hoeft in deze tijd nog echt te overleven. Natuurlijk, jij of je ouder(s) werken, zodat je kunt eten en ergens kunt slapen, maar zelfs als je geen geld hebt blijf je leven. Dit komt doordat deze maatschappij, en dan vooral in West-Europa en Noord-Amerika, ons helpt als het niet in je eentje lukt. [Bron: TVCN, Baby’s worden al met taalkennis geboren]

 

Zoals ik net al heb beschreven, hebben we bij onze geboorte al instincten. Ik denk dus dat we zowel door onze instincten als door onze opvoeding bepaald worden. We worden geboren met eigenschappen, maar door opvoeding komen er nieuwe bij en worden de eigenschapen die je bij je geboorte had veranderd.

 

Al deze eigenschappen moeten ergens opgeslagen worden. Dit wordt in de hersenen gedaan. Alles wat in het brein opgeslagen wordt, zorgt ervoor dat je anders reageert op situaties dan je zou doen als bepaalde informatie niet in je brein zat. Het reageren op situaties, je emoties, je verbeelding en je creativiteit wordt door een deel van je hersenen geregeld. Bijvoorbeeld, stel dat er een auto op je af komt rijden. Je ogen geven dan elektronen (prikkels) door naar je hersenen die het logisch denken en het reageren op situaties gebruiken om weer elektronen naar je benen te sturen, waarna je aan de kant springt. [Bron: Wikipedia, Menselijke hersenen]

Je kunt de mens opdelen in twee verschillende types, de monisten en de dualisten. De monisten geloven alleen in het lichaam. Ze geloven niet dat er zoiets als een ziel bestaat. De dualisten daarentegen geloven in zowel het lichaam als een ziel. Ze geloven dat een ziel jou aanstuurt.

 

Ik denk dat er niet zoiets bestaat als een ‘’losse’’ ziel die over je emoties en gevoelens gaat. Als ik al iets de ziel als naam moet geven, zou ik dat aan het deel van je hersenen geven die het reageren op situaties, je emoties, je verbeelding en je creativiteit aanstuurt. Ik zou mezelf als mens dus een monist noemen.

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.