Sense and sensibility

Beoordeling 9.2
Foto van een scholier
 • Verslag door een scholier
 • 3e klas havo | 1202 woorden
 • 30 maart 2013
 • 3 keer beoordeeld
Cijfer 9.2
3 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Auteur: Jane Austen

Hoofdpersonen: Elinor en Marianne

Thema/onderwerp boekje: Liefde met verstand / Liefde met gevoel

Waar speelt het verhaal zich af:

In het begin speelt het verhaal zich af in Norland park, Sussex in Engeland. Dat is alleen in het eerste hoofdstuk. Later speelt het verhaal zich af in en rondom het  Barton cottage. Het eind van het verhaal speelt zich af in Londen.

Samenvatting per hoofdstuk:

Hoofdstuk 1: Doordat de vader van Elinor en Marianne overlijdt moeten zij met moeder en zusje verhuizen. Elinor heeft het er erg moeilijk mee want ze moet haar geliefde Edward achterlaten. Zo vertrekt familie Dashwood weg van hun vertrouwde omgeving

Hoofdstuk 2: Familie Dashwood komen aan in hun nieuwe armoedig huisje. Het is erg klein maar voorlopig moeten ze het er mee doen. Ze maken kennis met John Middleton, de waard van het Barton Cottage en zijn vrouw. Ook maken ze kennis met de vriend en schoonmoeder van John Middleton. Colonel Brandon en Mrs Jennings. Colonel Brandon vindt Marianne stiekem erg leuk. Maar hij is wel tien jaar ouder dan Marianne.

Hoofdstuk 3: Als Marianne samen met haar zusje Margaret een wandeling maken. Maar als het opeens begint te regenen verstuikt Marianne haar enkel. Gelukkig ziet een man dit gebeuren en tilt haar naar haar huis. Deze man heet Willoughby en hij komt elke dag langs om te kijken of het al wat beter gaat. Marianne en Willoughby merken dat ze veel gemeen hebben en worden verliefd. Elinor denkt dat Marianne en Willoughby al stiekem verloofd zijn.

Hoofdstuk 4: Willoughby moet naar London voor een hele lange tijd. Marianne heeft erg veel verdriet. Edward komt plotseling een weekje bij de familie Dashwood slapen. Elinor vindt dit erg leuk maar ze merkt dat Edward erg ongelukkig is.

Hoofdstuk 5: De twee zussen Lucy en Anne steele komen logeren op het barton cottage. Elinor en Marianne vinden de twee zusjes maar niks. Toch gaat Elinor uit beleefdheid met Lucy om. Als Lucy haar in vertrouwen neemt en vertelt dat ze verloofd is met Edward schrikt Elinor enorm. Ze dacht dat Edward verliefd op haar was maar nu blijkt dat hij al met Lucy verloofd is. Toch moet ze haar verdriet voor zich zelf houden en aan niemand laten merken want ze heeft Lucy beloofd het tegen niemand te vertellen.

Hoofdstuk 6: Elinor en Marianne mogen met Mrs Jennings mee naar London. Marianne vindt dit erg leuk want misschien komt ze eindelijk Wiloughby tegen. Ze schrijft hem nog veel maar heeft nog geen één keer antwoord gekregen. Ze schrijft hem dit keer ook dat ze naar London toe komt. In London krijgt ze maar geen antwoord terug en hij komt ook niet bij haar langs. Als ze met Elinor naar een feestje gaat ziet ze eindelijk Wiloughby. Maar hij zegt helemaal niks tegen haar. Hij schudt alleen beleefd haar hand en gaat daarna weg. Marianne is erg teleurgesteld. Maar even later krijgt ze een brief van Wiloughby waar in staat dat hij verloofd is en binnenkort met een ander gaat trouwen. Marianne heeft erg veel liefdesverdriet.

Hoofdstuk 7: Marianne had nog steeds erg verdrietig. Als kolonel Brandon Elinor komt bezoeken vertelt hij Elinor dat Wiloughby niet zomaar ineens met een andere vrouw ging trouwen. Hij had geldzorgen en had veel schulden daarom moest hij met een rijke vrouw trouwen. En zo kwam hij bij een oude maar rijke vrouw die wel met hem wou trouwen. Dit verhaal deed Marianne goed. Ze dacht dat hij dan toch wel van haar houdt.

Hoofdstuk 8: Elinor vertelt Marianne van het geheim van Lucy. Ook krijgt Elinor te horen van Mrs Jennings dat Lucy het de zus van Edward vertelt heeft omdat ze al zo’n goeie band met de zus van Edward had opgebouwd. Maar de zus is woedend en zet Lucy uit huis want Lucy en Anne logeerde bij de zus van Edward. Ook word hierdoor Edward onterft. Iedereen is hier er geschrokken. Niet veel later krijgt Elinor een brief van Lucy waarin staat dat Edward in de kerk wil werken als ze genoeg geld hebben samen gaan trouwen. Kolonel Brandon weet een plek waar Edward in de kerk kan werken. Elinor moet het Edward vertellen. Ze heeft er moeite mee maar ze gunt het Edward wel. Als ze hem heeft vertelt dan bedenkt ze dat als ze hem weer ziet dat hij dan de man van Lucy is.

Hoofdstuk 9: Elinor en Marianne verlaten London. Ze reizen niet gelijk door naar Barton maar nemen eerst een tussenstop in Cleveland. Marianne vindt het weer heerlijk de natuur om zich heen. Maar als ze twee avonden buiten door het natte, dikke gras heeft gelopen, wordt ze ernstig ziek. Op een gegeven moment duikt ineens Wiloughby op. Hij vraagt of Marianne al buiten levensgevaar is. En hij wil haar vertellen dat hij niks anders kon dan met een andere vrouw trouwen. Elinor vertelt hem dat het goed gaat met Marianne en dat ze het verhaal al gehoord had van Kolonel Brandon. Daarna vertrekt Wiloughby. Kolonel Brandon wilt nog steeds krijg met Marianne trouwen en in de tijd dat ze ziek was is hij veel bij haar geweest. Gelukkig wordt Marianne langzamerhand beter.

Hoofdstuk 10: Eindelijk kunnen Marianne en Elinor weer naar hun huis. Opeens komt Edward naar hun huis. Elinor vraagt hoe het met Lucy is.  Als ze van Edward te horen krijgt dat Lucy niet zijn vrouw is maar die van zijn broer Robert kan ze haar emoties niet in bedwang houden. Edward en Elinor praten nog lang door en niet veel later zijn ze verloofd. En Elinor gaat samen met Edward mee naar Delaford waar Edward woont en trouwen. Uiteindelijk trouwt Marianne ook met Colonel Brandon. Marianne en Elinor zijn alle twee blij met hun mannen. En zo leven ze nog lang en gelukkig.

Dit wil je ook lezen:

The end.

Mening boek:

Ik vond het vooral op het begin een moeilijk boekje maar toen ik er eenmaal in zat snapte ik het boekje goed. Ik vond het wel wat moeilijker om het in het kort samen te vatten want in één hoofdstuk gebeuren best veel dingen. Toch vond ik het een mooi boekje. Ik vond het grappig dat je het verschil tussen de zussen goed kon merken. Elinor ging op haar verstand af. En Marianne op haar gevoel. Alleen op het eind was leuker geweest dat Wiloughby met Marianne trouwden want zij hielden van elkaar. Ik ben nu wel benieuwd naar de film. Ik zou die film best wel willen zien. Maar dan wel liever in het Nederlandse ondertiteling!

Het verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Ik vond het vooral op het begin een moeilijk boekje maar toen ik er eenmaal in zat snapte ik het boekje goed. Ik vond het wel wat moeilijker om het in het kort samen te vatten want in één hoofdstuk gebeuren best veel dingen. Toch vond ik het een mooi boekje. Ik vond het grappig dat je het verschil tussen de zussen goed kon merken. Elinor ging op haar verstand af. En Marianne op haar gevoel. Alleen op het eind was leuker geweest dat Wiloughby met Marianne trouwden want zij hielden van elkaar. Ik ben nu wel benieuwd naar de film. Ik zou die film best wel willen zien. Maar dan wel liever in het Nederlandse ondertiteling!

Moeilijke woorden:

 1. Sense – verstand (in titel en op blz. 2) hier wordt Elinor beschreven.
 2. Attachment – gehechtheid (blz. 9) Het gaat hier over de band tussen Elinor en Edward.
 3. Seduced – verleid (blz. 59) Hier vertelt Kolonel over Willoughby.
 4. Ankle – enkel (blz. 19) Marianne verstuikt haar enkel.
 5. Admiration – bewondering (blz. 24) Hier laat Willoughby zijn bewondering voor Marianne zien.
 6. Suffering – lijden (blz. 29) Dit gebeurt als Willoughby aankondigt weg te gaan.
 7. Mentioned – vermeld (blz. 34) Hier bezoekt  Edward het  Barton cottage.
 8. Engaged – verlooft (blz. 43) Lucy vertelt Elinor van de verloving met Edward.
 9. Astonishment – verbazing (blz. 43) Lucy vertelt Elinor van de verloving met Edward.
 10. 10.  Effort – moeite (blz. 61) Elinor vraagt naar Edward.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.