Leaving Home door Jan Michael

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Leaving Home
Shadow
  • Verslag door een scholier
  • 3e klas havo | 2662 woorden
  • 9 december 2020
  • 126 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
126 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Op Weg naar Huis
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2007
Pagina's
158
Prijzen
Zilveren Griffel (2008 Winnaar)

Boekcover Leaving Home
Shadow
Leaving Home door Jan Michael
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Leaving home

Mpatso: leefde ook bij mercy in huis maar is doodgegaan was broer van chikondy

Sam: zijn ouders zijn overleden en moet bij zijn tante gaan wonen

Ezelina: is de dochter van tante mercy

Mc Donald: is de buurjongen van de tante maar ze zien hem als familie

Enock: is de zoon van tante mercy

Chicondy: broertje van Mc Donald

Martha: Moeder van Sam ze is overleden aan aids

Atate: vader van Sam de vader is overleden aan aids

Mercy: tante van Sam en daar gaat Sam ook wonen

Gideon: vriend van Sam

Mr Bwinji: hij werkt op kantoor in het ziekenhuis

Allan Poot: de motor rijder die Sam naar huis heeft gebracht

Bart en Robbie: De tweeling waar de tante op moet passen

Brown: oude man

Mavuto: hij heeft de tassen/koffers gedragen

Malawie

Blz 5

De jongen waar het verhaal omgaat heet Sam. Hij is op de begrafenis van zijn moeder. Hij kreeg van zijn moeder sportschoenen cadeau en dat was 8 maanden voor de begrafenis.

Blz 6

De moeder heet Martha. De bijnaam van zijn moeder was Amai. Ze had een taart gebakken voor zijn verjaardag met groen glazuur en dat moest lijken op een voetbalveld met 2 doeltjes.

Blz 8

3 jaar voordat zijn moeder overleed is zijn vader al overleden. Sam hoort dat hij naar de wees boerderij gaat van zijn vaders neef. Mr Gunya (zo heet die neef) hij was advocaat en had een grote auto met chauffeur. Sam zat op een goeie school en het is nog maar de vraag of hij daar kan blijven want zijn ouders hebben niet veel geld nagelaten

Blz 9

Dit wil je ook lezen:

Zijn familie(buren en familieleden)discuseert waar hij naar school moet gaan en waar hij moet opgroeien. Hij heet eigenlijk Samuel maar iedereen noemt hem Sam.

Blz 12

De oom wil dat de computer uit het huis van Sam gehaald wordt omdat hij zegt dat hij het nodig heeft voor zijn vrouw haar lingerie Business. Sam wordt daar boos om omdat de moeder van Sam altijd zei dat hij hem altijd mocht gebruiken.

Blz 13

Zijn tante(Mercy) die wil Sam in huis nemen. Die tante woont in een modderhuis en heeft geen elektriciteit ze woont in het plaatsje Mandingwe. Hij gaat daar wonen met zijn tante en zijn neefjes.

Blz 14

Die tante wilt dat Sam zijn kleding gaat delen met zijn en neefjes. Mercy haar man is DOOD. Met zijn tante gaat hij met de bus naar zijn tantes huis en de computer moet hij helaas achterlaten.

Blz 15

In de tuin van zijn ouders staat een mangoboom.(mangotree). Sam neemt een zilver kleurig foto lijstje mee met een foto van zijn ouder op hun trouwdag. De moeder van Sam ging elke week haar haar stijlen. Sam was eenigskind.

Blz 16

Naast de kleding die Sam meenam had hij teenslippers zijn twee favoriete boeken en een game boy en eten uit de keuken. Sam had een vriend Gideon.

Blz 17

De bus waarmee hij naar zijn tantes huis gaat is niet meer dan een omgebouwd busje waar hij moet staan. Hij viel bijna om in het busje maar werd opgevangen door een man. Toen ze aankwamen in Mandingwe waren er geen stoepen. De mensen daar lopen gewoon op de weg.

Blz 20

Toen ze de bus uitstapten. Zeiden ze twee mannen gedag ze waren timmerlieden. Ze waren een doodkist aan het maken.

Blz 22-24

Er waren 4 kinderen enoc, ezelina die waren 10/11 jaar denkt Sam. Mac Donald die was groot en ouder hij had ook een litteken op z’n gezicht. Chikondy is niet van de tante maar van en andere tante en mc Donald is de broer van Chikondy. Degene die de tassen bracht naar het huis heet Mavuto. Enoc en Ezelina zijn tweeling. Die tante past op baby’s van een buitenlandse dokter als die op het werk is. Ze slapen op matjes in het huisje behalve de tante die slaapt in een bed.

Blz 25

Mpatso woonde ook bij de tante in huis maar is overleden en was Chikondy broer.

Blz 33-35

Tante Mercy past op de kids terwijl de kinderen en Sam bananen moeten kopen en hout moete sprokkelen voor de kachel.

Blz 37-38

Het viel Sam op dat geen een van de kinderen van Tante Mercy dat ze geen schoenen droegen.

Blz 39

Toen Sam wakker werd van zijn eerste nachtje bij tante Mercy wist hij even niet waar hij was.

Blz 43-45

Sam gaat voetballen met kinderen uit de buurt. En kinderen zeiden tegen hem de hele tijd blauwe schoen blauwe schoen blauwe schoen en hij weet niet of dat pesterig was of niet maar hij heeft zijn schoenen uit gedaan. Toen hij klaar was met voetballen waren zijn schoenen verdwenen. Iedereen probeerde hem te helpen te zoeken naar zijn schoenen. Toen rende Sam naar het huis van de dokter om naar zijn tante te gaan om te vertellen dat zijn schoenen waren gestolen. Tante Mercy was aan het oppassen op Bart en Robbie (dokter zijn kinderen).Hij vond dit namelijk erg doordat hij deze schoenen van zijn moeder heeft gekregen voor zijn verjaardag. Hij had het helemaal uitgelegd aan zijn tante en zijn tante zegt ook gwn doodleuk waarom heb je je schoenen ook aangedaan.

Blz 46

Sam liep bij de veranda van het ziekenhuis. En zag door het raam een computer staan en een keyboard. Achter die computer zat een man die het niet meer zag zitten. Die man heette Mr. Bwinji. Sam vroeg aan Mr Bwinji of hij kon helpen. Die man vroeg aan Sam wat weet jij van computers af? Sam zei vroeger had ik een computer dus als ik mocht ging ik daar gelijk. Toen zie die man help me met figuur maken en dat kon Sam. En toen kwam de dokter binnen waar zijn tante voor werkt. De dokter zag er uit als een lange witte man met blauwe ogen en kort haar en heeft donkere kringen onder zijn ogen door de vermoeidheid. De dokter komt uit Denemarken. Een van de boeken die Sam had meegenomen is Oliver twist dat boek ging over weeskind. En dat andere boek heet Travels of mansa musa

Het verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Blz 50-51

Sam gaat Bwinji helpen maar wordt door de dokter weggestuurd omdat hij niet in aanraking mag komen met persoonlijke dossiers van mensen.

Blz 52

Sam kwam erachter dat enoc en Mc Donald hadden zijn boek Travels of mansa musa gepakt. Zonder het Sam te vragen en Sam wilde het boek terug. Tante Mercy zei tegen tegen enoc en mc Donald geef het boek terug aan Sam. Daarna nam tante Mercy Sam even apart ze zei dat de andere kinderen helemaal geen eigen boek hadden om te lezen het enigste wat ze hadden is een familie bijbel en Sam had Mc Donald beschuldigd dat hij dat boek had gepakt maar dat was Enoc. Tante Mercy zei tegen Sam je moet leren wat je hebt dat vond Sam niet leuk.

Blz 54

Tante mercy wil dat het boek van Sam op de boekenplank komt te staan net als de familie bijbel zodat iedereen het kan lenen.

Blz 56-77

Ze deden een condoom om een kaars heen als grappig dingetje. Sam was stiekem naar binnen gegaan voor de computer totdat hij voetstappen horden.  Sam en Enoc lopen samen naar een hut en ze kijken naar binnen en ze zien een dode man liggen. Enoc zegt tegen Sam je hebt die lucht ingeademd dus nu krijg jij ook die ziekte maar Sam zegt nee dat krijg je alleen als je seks hebt. Sam en Enoc gaan naar het graf van de vader van Enoc. Sam wil langer blijven maar Enoc zegt niet doen want dan komen de geesten je halen. Sam bleef even bij het graf staan en hij voelde een geest bij zich zijn hart ging tekeer. Het leek alsof de bomen naar hem toe kwamen en hem wilde grijpen. Maar toen hij weerging knipperen met z’n ogen was alles weer normaal. Sam liep weg van het kerkhof en ging terug naar huis maar hij wist niet welke weg het was en toen kwam hij een motor tegen toen zei die motor gast ben je doof ofzo en hij vroeg aan Sam is dit de goede weg naar de mission. Die man zegt tegen Sam woon jij ook in de mission anders geef ik je wel een lift. Deze motor is een BMW. De motor bestuurder heet Allan Poot. Allan zegt tegen Sam toen ik net zo oud was als jou namen me ouder me mee naar Holland. Omdat ze daar elkaar tegen gekomen zijn omdat ze daar studeren. Die moeder van Allan was uit Nl en die vader uit Malawie. Iedereen was jaloers op Sam dat hij met de motor thuis werd gebracht. Mc Donald is eigenlijk geen neef van hun maar een buurjongen maar ze noemen hem gwn familie. Ze gaan samen met alle kinderen houtsprokkelen. Sam wil graag weten wat er achter die heg is en enock zegt we mogen niet voorbij de heg en sam zegt wrm niet en enock zegt daar horen we niet te zijn.De timmerman zegt als je voorbij die heg gaat dan wordt je betoverd/vervloekt. Sam vraagt zich af wat kan die heg nou eigenlijk aanrichten. Sam ging buitenspelen op z’n game boy. Hij was er nog niet aan toe om de game boy uit te lenen aan de rest van de kinderen. En toen liep Mc Donald langs met een smalle tas over z’n schouder en was een beetje sneaky aan het lachen en toen kwam hij uit het huis zonder die tas. En toen liep Sam in het huis om z’n game boy op te ruimen. En toen ging hij kijken in de tas van Mc Donald en daar zaten zijn blauwe schoenen in. Hij sloeg Mc Donald met z’n schoenen.  Hij sloeg Mc Donald. Ze raken in gevecht. Tante Mercy kwam er tussen en Sam moest naar binnen Sam voelt zich eenzaam. Sam had besloten om Mc Donald te zoeken. Tijdens de zoektocht naar Mc Donald kwam iemand met zwarte leren schoenen naast hem lopen en zwart broek en shirt het was de baas van de kerk. Sam voelde zich verlegen bij de baas van de kerk. De baas van de kerk vraagt hoe het met hem gaat en hoe het bevalt. Sam voelt zich goed bij Brown(oudere man). Stella is de dochter van Brown. Sam vraagt aan Brown wat zal je doen als iemand je favoriete spullen heeft gestolen en je weet wie het heeft gestolen Brown zegt misschien hangt het ervan af dat je deze spullen nodig hebt. En in 1 was Mc Donald weg want hij zag Mc Donald in z’n ooghoek. En hij botst tegen Mc Donald op en hij zegt waarom heb je Mn schoenen gestolen. En mc Donalds zegt ik ben geen dief. Sam zegt ik geloof je niet. Mc Donald zegt dat Sam denk dat hij beter is dan de rest.  Mc Donalds zei voordat je er was waren we nog gelukkig. Sam was naar huis gegaan zijn tante mercy riep Mc Donald en Sam Mc Donald ontkent dat hij de schoenen heeft gestolen. Sam kookt vanbinnen. Mercy vindt dat sam sorry moet zeggen.

Blz 80-einde

Robbie heeft malaria. Sam heeft zin in school want hij denkt dat hij de slimste is want hij heeft op een goede school gezeten. De kerkleding is voor de meisjes een blauwe rok en een witte blouse. Ze gingen bidden voor Robbie in de kerk omdat hij Malaria heeft. Het koor in de kerk was in het wit gekleed. Tijdens de kerkdienst hoorde Sam gebonk op het dak van de kerk. Ezelina zei het is oké want het zijn apen die vechten. De baas van de kerk vraagt aan Mercy of ze wat heeft met de timmerman en vsam vraagt dat ook maar zei zegt nope. En tijdens de kerkdienst is Mc Donalds met mavuto stiekem weg gegaan. Sam wil graag weten of er voor zijn moeder een overlijdens advertentie in de krant is geplaatst. Maar hij vraagt zich af waar of hoe hij daar aan komt. Hij kan dat vinden bij de regeringskantoren (goverment office) Ezelina zal hem daar naar toe brengen. Onderweg naar het regeringskantoor komen ze Allan poot tegen. Sam vraagt aan Allan of hij een stukje mag meerijden en ezelina ook. Allan neemt ze mee naar het werk. Ze gaan op het werk van Allan thee proeven. Ze waren aangekomen in de govement office. Sam ging eerst opzoeken naar de krant van 6 juni (toen overleed de moeder van Sam) .Sam is op zoek naar de krant van 7 of 8 juni. Hij heeft wat gejat uit een krant. In de krant van 7 juni stond de advertentie. Onderweg naar hun huis kwamen ze weer langs die heg en Sam dacht ik ga daar toch ff heen wat daar achter zit. En toen werd hij neergeslagen door ezelina. Sam zei waarom mag ik daar niet kijken. Als je daar naartoe gaat kan je niet meer zien en niet meer horen. Ze liepen in de stromende regen. Sam heeft de overlijdens advertentie bij de foto van zijn ouder gedaan. Sam is boos op enzelina en pakt zijn boek travel of mansa musa en hij gaat lopen naar mr Brown. Maar mr Brown was nergens te bekennen. Toen Sam langs het ziekenhuis liep riep de dokter hem en vroeg hij of Sam de computer had gestolen uit het ziekenhuis. Sam zegt ik was het niet en waar is die mr bwinji die is voor onbepaalde tijd naar een andere stad voor een uitvaart. Die dokter komt er nu achter dat Sam de neef is van aunt mercy. Sam heeft Brown gevonden hij was in het ziekenhuis en lag in een hoek. Sam gat een boek voorlezen aan Brown. Sam ziet dat het slecht gaat met Brown. Sam gaat klagen bij Brown wat hij allemaal meemaakt(schoenen gejat, niemand mag hem). Brown zegt tegen hem tel je zegeningen heb je niet genoeg eten, een dak boven je hoofd, familie die naar je kijkt. Mavuto wil ook bij mercy wonen maar het zit vol. Brown had tegen Sam vertelt dat sam de schoenen moest weg doen voor een gelukkiger leven. Sam geeft de schoenen weg door ze aan de kant van de weg te leggen. Toen kwam de kerk menneeer de schoenen weer terug brengen. Sam was van plan om weg te lopen. Hij gaat naar de verboden heg. Hij is door de heg gegaan en in het gebeurde eigenlijk niks maaar op een gegeven moment gaat zijn hart sneller slaan en wilt hij weg en hij rent terug om weer terug te gaan. Hij kan de opening niet vinden van de heg uiteindelijk vind hij de opening. Daarna ging hij verder lopen en toen zag hij iets glinsteren en hij dacht het is water maar het was een motor bike hij zag alleen de motor niet die man. Omdat hij niemand zag dacht Sam ik ga de motor maar ff starten. Hij startte niet . Hij was vergeten dat je daar een sleutel voor nodig had. Toen kwam Allan terug en vond Sam op zijn motoren Sam zegt heb je water voor me. Allan zien dat de voeten van Sam bloeden. Hij is weggelopen om zijn moeder te vinden waar ze begraven ligt. In de motor van Allan ligt de gestolen laptop van het ziekenhuis. Allan zegt dat hij de laptop heeft gekregen van mr Bwinji. Hij heeft dat ding gekregen om te checken om te kijken op internet. Maar de laptop heeft geen modem dus er is geen internet verbinding mogelijk. Allan zegt dat hij de laptop gister al zou terugbrengen maar hij had nog dingen te doen voor de theefabriek. Allan zegt tegen sam of hij naar huis gebracht moet worden sam wil het niet maar doet het toch. Allan had ook zn moeder verloren allan zegt dat zn moeder altijd in zn hart zit. Hij krijgt chocola van Allan.

Robbie heeft malaria. Sam heeft zin in school want hij denkt dat hij de slimste is want hij heeft op een goede school gezeten. De kerkleding is voor de meisjes een blauwe rok en een witte blouse. Ze gingen bidden voor Robbie in de kerk omdat hij Malaria heeft. Het koor in de kerk was in het wit gekleed. Tijdens de kerkdienst hoorde Sam gebonk op het dak van de kerk. Ezelina zei het is oké want het zijn apen die vechten. De baas van de kerk vraagt aan Mercy of ze wat heeft met de timmerman en vsam vraagt dat ook maar zei zegt nope. En tijdens de kerkdienst is Mc Donalds met mavuto stiekem weg gegaan. Sam wil graag weten of er voor zijn moeder een overlijdens advertentie in de krant is geplaatst. Maar hij vraagt zich af waar of hoe hij daar aan komt. Hij kan dat vinden bij de regeringskantoren (goverment office) Ezelina zal hem daar naar toe brengen. Onderweg naar het regeringskantoor komen ze Allan poot tegen. Sam vraagt aan Allan of hij een stukje mag meerijden en ezelina ook. Allan neemt ze mee naar het werk. Ze gaan op het werk van Allan thee proeven. Ze waren aangekomen in de govement office. Sam ging eerst opzoeken naar de krant van 6 juni (toen overleed de moeder van Sam) .Sam is op zoek naar de krant van 7 of 8 juni. Hij heeft wat gejat uit een krant. In de krant van 7 juni stond de advertentie. Onderweg naar hun huis kwamen ze weer langs die heg en Sam dacht ik ga daar toch ff heen wat daar achter zit. En toen werd hij neergeslagen door ezelina. Sam zei waarom mag ik daar niet kijken. Als je daar naartoe gaat kan je niet meer zien en niet meer horen. Ze liepen in de stromende regen. Sam heeft de overlijdens advertentie bij de foto van zijn ouder gedaan. Sam is boos op enzelina en pakt zijn boek travel of mansa musa en hij gaat lopen naar mr Brown. Maar mr Brown was nergens te bekennen. Toen Sam langs het ziekenhuis liep riep de dokter hem en vroeg hij of Sam de computer had gestolen uit het ziekenhuis. Sam zegt ik was het niet en waar is die mr bwinji die is voor onbepaalde tijd naar een andere stad voor een uitvaart. Die dokter komt er nu achter dat Sam de neef is van aunt mercy. Sam heeft Brown gevonden hij was in het ziekenhuis en lag in een hoek. Sam gat een boek voorlezen aan Brown. Sam ziet dat het slecht gaat met Brown. Sam gaat klagen bij Brown wat hij allemaal meemaakt(schoenen gejat, niemand mag hem). Brown zegt tegen hem tel je zegeningen heb je niet genoeg eten, een dak boven je hoofd, familie die naar je kijkt. Mavuto wil ook bij mercy wonen maar het zit vol. Brown had tegen Sam vertelt dat sam de schoenen moest weg doen voor een gelukkiger leven. Sam geeft de schoenen weg door ze aan de kant van de weg te leggen. Toen kwam de kerk menneeer de schoenen weer terug brengen. Sam was van plan om weg te lopen. Hij gaat naar de verboden heg. Hij is door de heg gegaan en in het gebeurde eigenlijk niks maaar op een gegeven moment gaat zijn hart sneller slaan en wilt hij weg en hij rent terug om weer terug te gaan. Hij kan de opening niet vinden van de heg uiteindelijk vind hij de opening. Daarna ging hij verder lopen en toen zag hij iets glinsteren en hij dacht het is water maar het was een motor bike hij zag alleen de motor niet die man. Omdat hij niemand zag dacht Sam ik ga de motor maar ff starten. Hij startte niet . Hij was vergeten dat je daar een sleutel voor nodig had. Toen kwam Allan terug en vond Sam op zijn motoren Sam zegt heb je water voor me. Allan zien dat de voeten van Sam bloeden. Hij is weggelopen om zijn moeder te vinden waar ze begraven ligt. In de motor van Allan ligt de gestolen laptop van het ziekenhuis. Allan zegt dat hij de laptop heeft gekregen van mr Bwinji. Hij heeft dat ding gekregen om te checken om te kijken op internet. Maar de laptop heeft geen modem dus er is geen internet verbinding mogelijk. Allan zegt dat hij de laptop gister al zou terugbrengen maar hij had nog dingen te doen voor de theefabriek. Allan zegt tegen sam of hij naar huis gebracht moet worden sam wil het niet maar doet het toch. Allan had ook zn moeder verloren allan zegt dat zn moeder altijd in zn hart zit. Hij krijgt chocola van Allan.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.