Voorwoord

In opdracht van mijn leraar voor het vak economie in HAVO 2 heb ik een bureauonderzoek uitgevoerd. In het bureauonderzoek is gekeken naar de keuzes die door prominenten binnen Microsoft voor hun nieuwe generatie console, Xbox One hebben gemaakt. Voor u liggen mijn bevindingen.

Wat zijn de belangrijkste veranderingen van de Xbox One ten opzichte van de vorige generatie?

Om de verbeteringen van de Xbox One inzichtelijk te maken hebben we deze onderverdeeld in verschillende categorieën.

Hardware

De Xbox One is verbeterd door er een AMD CPU in te plaatsen met 8-cores, dat zijn 5 cores meer dan de voorgaande generatie. Ook het werk-geheugen is verberterd van 512MB naar 8GB RAM. Verder is de harde schijf met 250GB intern geheugen verhoogd.

Controller

Het D-pad is verbeterd, waarmee de meest geuite klacht van de Xbox 360 controller verbeterd zou moeten zijn. Ook is de controller een lichter gemaakt en is de afwerking meer toegankelijk gemaakt voor mensen met kleinere handen. Op moment van schrijven is net bekend geworden dat de Xbox One acht controllers (bron: www.xboxonecontrollerkopen.nl)gaat ondersteunen in plaats van vier, zoals bij de vorige generatie.

Live TV

De Xbox One heeft live TV support die geactiveerd wordt door tegen de Xbox “TV” te zeggen. Ook is er een Infrarood “blaster” ingebouwd, waarmee het mogelijk wordt om de Xbox One controller te gebruiken om de tv te besturen.

Blu-ray

Bijzonder is dat de Xbox One voorzien is van een Blu-ray disc speler. Daarmee is de strijdt van de voorgaande generatie om het nieuwe formaat definitief gewonnen door Sony en daarmee PlayStation.

Kinect

Kinect is iets wat standaard met de Xbox One meegeleverd zal worden. Deze is van belang, omdat allerlei functionaliteiten rondom dit apparaat gebouwd zijn. Zo is het zo dat wanneer de Xbox One controller van persoon wisselt, de camera automatisch registreert wie de nieuwe speler is en daarmee zijn account activeert.

De huls

De Xbox One heeft het ontwerp gekregen waarmee het meer aansluit op de user interface van Microsoft. Het is een stuk strakker en glanst meer dan de Xbox 360.

Plaatsing

De Xbox One kan enkel nog horizontaal geplaatst worden. Hier lijkt bewust voor gekozen, omdat bij de Xbox 360 nogal wat problemen waren met krassen op de schijf wanneer deze in de rechtop positie werd geplaatst.

Conclusie

Met de Xbox One is de nadruk nog meer komen te liggen op het multiplayer aspect van het gamen. Dit komt duidelijk naar voren door het aantal controllers te verhogen naar 8 en ook de integratie met Kinect. Verder lijkt het “all-round” concept van de console erg belangrijk te zijn. De Xbox One moet vele functies van andere electronische apparaten in de woonkamer gaan vervangen. Dit moet het aantrekkelijker maken om een Xbox One aan te schaffen en maakt het ook mogelijk om geld te verdienen aan zaken zoals muziek, film en tv. Daarmee komen er meerdere verdienmodellen beschikbaar die voorheen nog niet goed geraakt werden. Uiteraard is de Xbox One er ook op vooruitgegaan op het gebied van “performance”, dit is echter niet wat er zeer uitspringt.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.