Analyse theatervoorstelling

Een titel, schrijver, regisseur en acteurs zijn er niet in dit toneelstuk. Het is cabaret dus alles is gemaakt door een persoon. De cabaretier heet  Patrick Laureij. Deze voorstelling heeft geen duidelijk onderwerp. De cabaretier Patrick Laureij vertelt verhalen, veelal uit zijn jeugd zijn Rotterdam-Zuid. Die lopen vanaf de peuterspeelzaal, via de middelbare school tot aan zijn uitgaanservaringen in een danceclub. Er staat natuurlijk maar een man op het podium. Toch zijn er meerdere karakters. Dan speelt Patrick Laureij ze na. Voorbeelden van personages zijn: zijn moeder, zijn broer, zijn vrienden en de rechter. Elk verhaal wat hij vertelt speelt zich op een andere plek af. Dit kan thuis zijn maar ook bij de dokter. Het stuk is afgelopen acht jaar gemaakt. Sommige grappen heeft hij net verzonnen, andere gaan al jaren mee en zijn ook terug te vinden op Youtube. Het stuk speelt gewoon in het heden af.

De voorstelling was in theater Ludens. Het was een kleine schouwburg met slechts een zaal waar ongeveer honderdtwintig man in kon. Er was geen decor gebouwd. Er was slechts een zwart gordijn zodat de nadruk op de cabaretier lag. Patrick Laureij had als rekwisiet alleen een traditionele barkruk. Aan zijn kostuum en haardracht was geen aandacht besteed. Hij droeg alledaagse kleding. Ook was er geen sprake van grime of maskers.

Er waren geen geluidseffecten, muziek of dans. De voorstelling is gemaakt op mensen te vermaken en vooral te laten lachen. De voorstelling is voor een brede doelgroep. Daarom waren er in de zaal tieners, volwassenen en ouderen aanwezig.

Ik vond het een erg vermakelijke voorstelling en vooral erg grappig. Het contrast tussen stoer een gevoelig wordt heel erg mooi verteld vind ik. Patrick is op een authentieke manier grappig. Deze ‘gozer’ zoals hij genoemd wil worden liet mij en de hele zaal lachen. De plat Rotterdamse verhalen over de voordelen van de Hema, het afgeven van DNA, en de met mandarijnen gooiende docent op school waren erg grappig. Daarnaast had hij veel contact met het publiek. Vooral de mensen op de eerste rij waren de klos. Hij begon tijdens de show met een aantal toeschouwers te kletsen en ze rare vragen te stellen. Dit leverde grappige momenten op.

 

 

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.