Tuinkers

Inleiding

Groeien en ontwikkelen tuinkersplantjes zich onder invloed van voedingsstoffen even goed als zonder voedingsstoffen of met heel veel voedingsstoffen? In dit practicum gaan we de invloed van voedingsstoffen op tuinkers onderzoeken.

 

Probleemstelling

 Wanneer groeit tuinkers het best, met alleen kraanwater, met de normale hoeveelheid (3 g/L) voedingsstoffen of met heel veel (15  g/L)voedingsstoffen?

 

Hypothese

Tuinkers groeit het best met de normale hoeveelheid voedingsstoffen.

 

Methode

 1. Pak al de benodigdheden en zorg dat ze overzichtelijk op tafel liggen.
 2. Schrijf op de zijkant van de Petri schaaltjes de nummers 1, 2 en 3. Nummer 1 op het schaaltje zonder voedingsstoffen, nummer 2 op het schaaltje met de normale hoeveelheid voedingsstoffen en nummer 3 op het schaaltje met heel veel  voedingsstoffen.
 3. Bedek de bodem van de Petri schaaltjes met het filtreerpapier en verdeel de zaadjes over het oppervlak (20 zaadjes per schaaltje).
 4. In schaaltje 1 doe geen voedingsstoffen, maar alleen kraanwater (blanco proef), in schaaltje 2 doe je 3 g/L voedingsstoffen en in schaaltje 3 doe je 15 g/L Voedingsstoffen.
 5. Als je de voedingsstoffen hebt toegevoegd spuit je met de injectie spuit 10 mL kraanwater in de schaaltjes (in elk schaaltje even veel kraanwater)
 6. Zet de schaaltjes dicht bij elkaar, zodat andere factoren (temperatuur verschil) geen invloed hebben op het onderzoek. Wij zetten ze bij het raam neer.
 7. Geef de tuinkers elke dag 10 mL kraanwater.
 8. Meet elke dag rond de zelfde tijd de lengte van de kiem (en wortel) op en zorg dat je het noteert.
 9. Maak van de gegevens een tabel en van de tabel een lijndiagram.

 

Materiaal

 • 3 Petri schaaltjes
 • 1 pakje voedingsstoffen (minstens 30 g)
 • Kraanwater (10 mL per schaaltje)
 • 3 filtreerpapiertjes
 • 60 tuinkerszaadjes (20 zaadjes per schaaltje)
 • 1 injectiespuit
 • 1 watervaste stift
 • 1 liniaal

 

Resultaten

Groei schema tuinkers kiemen

Dag

Petri schaaltje 1

Petri schaaltje 2

Petri schaaltje 3

1

0 mm

0 mm

0 mm

2

0 mm

0 mm

0 mm

3

Geen gegevens

Geen gegevens

Geen gegevens

4

,,

,,

,,

5

1,5 mm

2 mm

0 mm

6

4 mm

6 mm

0 mm

7

8 mm

10 mm

0 mm

Op dag 3 en 4 was het weekend en hebben we geen gegevens kunnen meten.

 

Waarneming

Tijdens de proef hebben we gezien dat de plantjes niet goed groeiden. Ze ontkiemden niet totdat we er folie met gaatjes over hadden geplaatst. Toen ze eenmaal ontkiemd waren zijn ze goed en geleidelijk aan gegroeid.

 

Conclusie

We zijn tot de conclusie gekomen dat tuinkers het beste groeit met de normale hoeveelheid voeding.
met te veel voeding zijn de zaadjes niet ontkiemd en met alleen water waren de plantjes kleiner dan bij de normale hoeveelheid voeding. De zaadjes hebben in het weekend geen water gekregen waardoor ze toen minder snel zijn gegroeid. De hypothese was: Tuinkers groeit het best met de normale hoeveelheid voedingsstoffen en deze hypothese is juist.

 

Discussie

De proef is over het algemeen goed verlopen, maar doordat de plantjes in het weekend geen water hebben gekregen zijn ze toen niet gemeten waardoor we niet kunnen zeggen of de plantjes geleidelijk aan groeien of in één keer heel snel. Dat heeft de betrouwbaarheid dus verlaagd.

Halverwege de dagen (op maandag) waren de plantjes nog maar een klein stukje gegroeid waardoor we ervoor hebben gekozen om folie met gaatjes over de Petri schaaltjes te spannen. Nadat we dit hadden gedaan zijn de plantjes sneller gaan groeien waardoor we denken dat het invloed heeft gehad op de proef. De proef was betrouwbaarder geweest als we dit niet hadden gedaan en als we elke dag (dus ook in het weekend) water hadden toegevoegd in de Petri schaaltjes.

 

Literatuur

http://tuinkers.com/tuinkers-kweken/

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

R.

R.

wat was je titel voor die proef

3 jaar geleden