Ongeslachtelijke voortplanting

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
 • Verslag door een scholier
 • 4e klas vmbo/havo | 894 woorden
 • 16 maart 2016
 • 6 keer beoordeeld
 • Cijfer 5.7
 • 6 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
De Galaxy Chromebook maakt je (school)leven makkelijker!

Met de Galaxy Chromebook Go kun je de hele dag huiswerk maken, series bingen en online shoppen zonder dat 'ie leeg raakt. Ook kan deze laptop wel tegen een stootje. Dus geen paniek als jij je drinken omstoot, want deze laptop heeft een morsbestendig toetsenbord!

Ontdek de Chromebook!


InleidingVoortplanting bij eukaryoten organismen is het proces waarbij organismen zorgen voor nageslacht, voor het voortbestaan van de populatie en zo voor het voortbestaan van de soort. Bij voortplanting maken we onderscheid tussen 2 verschillende methodes. Geslachtelijke en ongeslachtelijke voortplanting. Geslachtelijke voortplanting wordt ook wel seksuele reproductie genoemd is het proces waarbij 2 individuen van meestal 1 soort hun DNA combineren en een nieuw individu creëren. Dit proces is alleen mogelijk als het aantal chromosomen gehalveerd wordt. (meiose) .  Ongeslachtelijke voortplanting of ook wel aseksuele reproductie genoemd is een proces waarbij maar 1 ouder betrokken is. Het verschil tussen de 2 methodes is dus ook dat bij geslachtelijke voortplanting je 2 ouders nodig hebt en bij ongeslachtelijke voortplanting maar 1.  De meeste organismen doen aan geslachtelijke voortplanting.

VraagstellingWelke vorm van stekken is het efficiëntst. Wat heeft een grotere impact op het groeien van de stekken (water of aarde) en heeft stekpoeder enig effect?

HypotheseDe stengelstek zal het best groeien want daar zitten de stoffen in die er voor zorgen dat er bladeren aan groeien en andersom lijkt dat me niet het geval.  De stengelstek zal het beste in aarde groeien. Het stekpoeder heeft wel effect. De stekjes in het water groeien niet.

Materiaal & Methode

Materiaal:
 • Tradescantia Plant

 • Papier

 • Potlood

 • Geo driehoek / liniaal

 • Stekpoeder

 • Water

 • Markeerstift

 • 6 Plastic bekertjes

MethodeMaak 2 verschillende soorten stekken van de Tradescantia. Deze stekken maak je in drievoud (probeer ze zo gelijk mogelijk te maken.)Kies uit :- bladstek (met/zonder snee)- stengelstek (met/zonder blaadjes)- topstekMaak een schematische tekening van alle 6 stekjes volgens de tekenregels. Teken de 6 stekjes op ware grootte. Noteer duidelijk de lengte van de stekjes, het aantal blaadjes, kleur en dergelijke, zodat je dit later in een tabel kunt weergeven. Zet elk type stek 1x in water en 2 x in aarde. Gebruik eventueel plakband voor de stekjes in water , zodat de stekjes niet volledig in het water komen te liggen. Een van de twee identieke stekjes in de aarde gaan we vooraf behandelen met stekpoeder. De docent zal hier een instructie voor geven. Probeer de omstandigheden verder zo gelijk mogelijk te houden. Maak de aarde een beetje vochtig. Zorg dat je bekertjes duidelijk gemerkt zijn met naam, klas, type stek etc. Schrijf duidelijk je onderzoeksvraag en hypothese op. Verwerk in je verslag duidelijk je gegevens in een tabel en bereken daarbij ook hoeveel % de stekken in lengte zijn toegenomen

Resultaten

StengelstekLengteKleurWater4 cmGroen/PaarsAarde4 cmGroenAarde + Poeder3,7 cmGroen/Paars
BladstekLengteKleurWater2,4 cmGroen/PaarsAarde3 cmGroen/ PaarsAarde + Poeder2,6  cmGroen/Paars


Na een paar weken de stekken met rust gelaten te hebben bekeken we de stekken weer en hebben we de volgende informatie genoteerd.

StengelstekLengteKleurBijzonderheidWater3,8 cmGroen2 blaadjes aan gegroeidAarde5,9 cmGroen + Roze2 blaadjes en stengel gegroeidAarde+ Poeder5,8 cmGroen + Roze2 blaadjes en stengel gegroeid
BladstekLengteKleurBijzonderheidWater2,6GroenLijkt niet gegroeidAarde2,4 cmGroen met zwart randjeGekrompen (lijkt dood te gaan)Aarde+ Poeder1,8 cmSchimmel kleurtjeAfgebroken, gekrompen


Bladstek% verandering GroeiWater8,33 %Aarde-20 %(!)Aarde + Poeder-31 %(!)
Stengelstek% verandering GroeiWater-5 %Aarde47,5 %Aarde + Poeder57%


Zie ook bijlage voor schematische veranderingenStaafdiagram % Verandering

ConclusieIn mijn hypothese zei ik :De stengelstek zal het best groeien want daar zitten de stoffen in die er voor zorgen dat er bladeren aan groeien en andersom lijkt dat me niet het geval.  De stengelstek zal het beste in aarde groeien. Het stekpoeder heeft wel effect. De stekjes in het water groeien niet.. Ik aanvaard deze Hypothese niet. Mits het goed gegaan is kan ik concluderen dat een bladstek niets tot weinig groeit. De stengelstek groeit het beste en het stekpoeder heeft effect.  Verder lijkt het onmogelijk voor een bladstek om ongeslachtelijke voortplanting uit te oefenen aangezien ze allemaal krimpen en dood lijken te gaan. En een stengelstek zonder aarde kan ook niet lang overleven of ongeslachtelijke voortplanting uitoefenen.

DiscussieTijdens de proef zijn we niet op veel problemen gestuit. Zoals altijd kan het meten nauwkeuriger want als je er bijvoorbeeld de 1ste keer 4 mm naast zit en de 2de keer 2 mm naast zit dan is de fout toch best wel groot en is het niet meer betrouwbaar. Met het bladstek kon het wel zijn dat je een blad pakte wat er minder stralend uitzag en dus minder gezond was dat kan altijd de gegevens aantasten. Oftewel verschil in factoren, iets wat dus eigenlijk niet meer dan 1 mag zijn voor een betrouwbaar antwoord. Met een nauwkeurig meetapparaat had 1 van de problemen al opgelost kunnen worden. Bijna elke plant heeft aarde nodig om te groeien dus daarom vind ik het merkwaardig dat het bladstek in water gegroeid is, iets wat waarschijnlijk ook een fout is. Een eventuele nieuwe hypothese zou kunnen zijn : De stengelstek groeit het efficiëntst met stekpoeder dus het stekpoeder heeft zeker impact. En als vervolg onderzoek zou je bijvoorbeeld kunnen kijken tot hoelang en stek uit kan groeien of hoelang de stek zonder water kan.

Bronnen/Literatuurlijst

http://nl.wikipedia.org/wiki/Voortplanting_(biologie)

http://nl.wikipedia.org/wiki/Geslachtelijke_voortplanting

http://nl.wikipedia.org/wiki/Ongeslachtelijke_voortplanting


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.