Microscopie

Beoordeling 3.6
Foto van een scholier
  • Verslag door een scholier
  • 4e klas havo | 873 woorden
  • 27 juni 2018
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 3.6
4 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Biologie

Verslag Bacteriën Kolonies

Brenno Mulder H4C

Inhoudsopgave:

1. Onderzoeksvraag

Wat is het probleem en waarom?

2. Materialen

Wat hebben we gebruikt en waarom?

3. Hypothese

Wat denken we dat de uitkomst is en waarom?

4. Werkwijze

hoe hebben we gewerkt?

5. Resultaten

Wat is de uitkomst?

6. Verwerkingsresultaten

Een verwerking van onze resultaten.

7. Conclusie

Welke conclusie konden wij uit het onderzoek halen?

8. Discussie

Wat konden wij beter doen?

9. Nabespreking

Wat vonden wij leuk en interessant?

Onderzoeksvraag

We gaan onderzoeken of de drie normale producten die men kent om zijn handen te wassen eigenlijk wel hygiënisch is. Daarom testen we drie producten testen in hun effectiviteit in het doden van bacteriën. De drie producten, kraanwater, zeep en bacterie dodende zeep zullen op een vinger gedeponeerd worden en vervolgens in een voedingsbakje gestopt worden. Na een week gaan we kijken hoeveel kolonies er zijn ontstaan en hoe groot.

Welke manier werkt het best?

Materialen

drie vingers:

Het is noodzakelijk dat de drie vingers niet voor de proef gemanipuleerd zijn anders zouden de resultaten onbetrouwbaar zijn. De vingers die wij hebben gebruikt zijn eerst gewassen na de lunch en daarna pas gebruikt voor de proef.

kraanwater:

Elk kraanwater is mogelijk, wij hebben dat van de school gebruikt.

zeep:

Dit materiaal mag gewoon van de huishoudelijke benodigdheden komen.

bacterie dodende zeep:

Dit wil je ook lezen:

Deze zeep daarentegen moet noodzakelijk bacterie doden zijn andere zeep zou invalide zijn.

voedingsbakje:

Een goed steriel voedingsbakje is rationeel gezien belangrijk in de proef. Hier moeten de vingers tegenaan worden gewreven op de goede bodem.

broeioven:

In de broeioven moet voor een week het voedingsbakje staan om te broeien, zorg ervoor dat de broeioven op 36 graden Celsius is, anders broeit het bakje niet correct.

Hypothese

We voorspellen dat normale zeep het best gaat werken aangezien het in combinatie met water het de bacteriën zeker zal reinigen. We denken bij dit product de minste bacteriën te krijgen.

Daarnaast denken dat bacterie dodende zeep goed werkt maar net iets minder, we denken dat het misschien één of twee kolonies scheelt. Dat blijkt uit dat voor bacterie dodende zeep geen water vereist is dat toch belangrijk is om de handen schoon te spoelen.

Tot slot denken we dat water het slechtst werkt, gewoon kraanwater bevat niet echt veel effectieve stoffen dus geloven wij dat het de bacteriën niet echt doen verdelgen.

Werkwijze

was drie willekeurige vingers met water, zeep en bacterie dodende zeep, wrijf deze dan vijf seconden tegen het voedingsbakje aan. Let er op dat je per keer je vinger weer goed droogmaakt. Ook moet je letten op dat de deksel niet te lang van het voedingsbakje blijf en dat je de juiste kant van het voedingsbakje neemt. Als dit wel het geval is, zijn de resultaten van de proef invalide. Laat vervolgens het voedingsbakje voor een week broeien in een broeioven van 36 graden Celsius. Bekijk na een week het voedingsbakje en bestudeer waar de bacteriën het meest gegroeid zijn.

Resultaten

Uiteindelijk hebben wij de proef wel fout gedaan, per ongeluk heeft mijn onwetende partner de deksel verward met de bodem van het voedingsbakje. Maar desalniettemin is de proef nog steeds geldig omdat we toch aantal kolonies vonden die als minuscule druppels naar beneden waren gevallen. Er waren in totaal vijf kolonies ontstaan waarvan drie kolonies bij het product water, twee kolonies bij het reinigingsproduct zeep en geen bij bacterie dodende zeep. De kolonies waren geel van kleur en om de kolonies bevonden zich soms nog kleinere bacteriën bij elkaar die misschien later nog meer gingen groeien.

Verwerkingsresultaten

Hieronder bevindt zich een illustratie van hoe het voedingsbakje eruit zag:

Bacterie Dodende Zeep: 0 kolonies

Water: 3 kolonies

Zeep: 2 kolonies

Conclusie

Desondanks dat de proef fout werd uitgevoerd hebben we kunnen concluderen dat de bacterie dodende zeep uiteindelijk wel het beste werkt, zeep werkt ook goed, maar minder. Water die het slechts werkt, reinigt waarschijnlijk bijna niks. Gebruik dus voortaan bacterie dodende zeep als je effectief je handen wil reinigen. Tevens is het ook goedkoper en komt er geen water aan de pas.

Discussie

Mijn partner en ik gingen nog even discussiëren over zijn fout, maar niettemin kon het ook mijn fout zijn als de taken anders verdeeld waren. We vroegen ons af of dit wel de juiste manier is om zo iets te meten, om deze proef honderd procent correct te krijgen moet je heel nauwkeurig zijn en goed de bacterie aanbrengen op je vingers.

Het verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Mijn partner en ik gingen nog even discussiëren over zijn fout, maar niettemin kon het ook mijn fout zijn als de taken anders verdeeld waren. We vroegen ons af of dit wel de juiste manier is om zo iets te meten, om deze proef honderd procent correct te krijgen moet je heel nauwkeurig zijn en goed de bacterie aanbrengen op je vingers.

Nabespreking

Wij vonden het proefje erg leuk, maar het is helaas wel jammer dat er niet veel te zien was. In de eerste deed ik ook deze proef en faalde ook al, maar dat was een andere fout. Ik dacht dat ik van mijn eerste fout geleerd had maar blijkbaar moest ik toch beter opletten bij de proef.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.