De aminozuren

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
 • Verslag door een scholier
 • 1e klas wo | 338 woorden
 • 7 februari 2015
 • 8 keer beoordeeld
 • Cijfer 5.4
 • 8 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
De Galaxy Chromebook maakt je (school)leven makkelijker!

Met de Galaxy Chromebook Go kun je de hele dag huiswerk maken, series bingen en online shoppen zonder dat 'ie leeg raakt. Ook kan deze laptop wel tegen een stootje. Dus geen paniek als jij je drinken omstoot, want deze laptop heeft een morsbestendig toetsenbord!

Ontdek de Chromebook!

AminozurenAlifatische aminozuren-Glycine (Gly)

-Alanine (Ala)

-Valine (Val)

-Leucine (Leu)

-Isoleucine (Ile)Alifatische aminozuren zijn aminozuren die alleen koolstof, waterstof en zuurstof en geen aromatische ringstructuren bevatten.Alifatische aminozuren zijn apolair en slecht oplosbaar in water, met uitzondering van Glycine en Alanine.

Aminozuren met hydroxyl- of zwavelhoudende zijketen-Serine (Ser)

-Cysteïne (Cys)

-Threonine (Thr)

-Methionine (Met)Deze aminozuren bevatten allen een hydroxyl- of zwavelgroep. Ze zijn ook allen oplosbaar in water. Serine en Threonine kunnen fosforylering ondergaan. Doordat Methionine en Cyseïne zwavel bevatten kunnen deze twee aminozuren makkelijker geoxideerd worden dan andere aminozuren. Tevens kan de oxidatie van Methionine, in tegenstelling tot de oxidatie van andere aminozuren, door een enzymatische reactie weer ongedaan gemaakt worden.Aromatische aminozuren-Fenylalanine (Phe)

-Tyrosine (Tyr)

-Tryptofaan (Trp)De aromatische aminozuren bevatten allen een benzeenring. Alle aromatische aminozuren zijn slecht oplosbaar in water en zijn allemaal belangrijk bij de synthese van neurotransmitters. Fenylalanine en Tyrosine zijn betrokken bij de synthese van onder andere dopamine, adrenaline en noradrenaline. Tryptofaan is betrokken bij onder andere serotonine en kynurenine. Tyrosine kan dankzij de hydroxylgroep aan de benzeenring ook fosforylering ondergaan.

Basische aminozuren-Histidine (His)

-Lysine (Lys)

-Arginine (Arg)De basische aminozuren hebben allen een basische zijketen. Histidine is tevens een aromatisch aminozuur, maar deze bevat geen benzeenring.Doordat deze aminozuren een basische zijketen hebben kunnen deze aminozuren geprotoneerd worden.

Cyclisch aminozuur
 • ProlineProline is het enige cyclische aminozuur. Doordat de stikstof in de ring is gebonden, kan deze stikstof als Proline is gebonden in een aminozuursequentie geen waterstofbruggen vormen, alleen ontvangen. Dit heeft tot gevolg dat bindingen met Proline langzamer gevormd worden dan met andere aminozuren. Proline-Proline bindingen worden het meest langzaamste gevormd.Doordat Proline een ringstructuur heeft, heeft Proline wel de meest stevige conformatie.

Zure aminozuren en hun amides
 • Asparaginezuur

 • Glutaminezuur

 • Asparagine

 • GlutamineDe zure aminozuren hebben allen een zuurgroep in hun zijketen. Bij de amides is de –OH groep in de zijketen vervangen door een –NH2 groep.De aminozuren kunnen allen gedeprotoniseerd worden.


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.