Over zo'n 2 maanden zijn er Tweede Kamerverkiezingen. Ben jij hier mee bezig of juist helemaal niet? Laat het ons weten en doe mee aan ons onderzoek (circa 5 min + kans op Bol.com tegoed!)

Meedoen

De aminozuren

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Verslag door een scholier
  • 1e klas wo | 338 woorden
  • 7 februari 2015
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
9 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Aminozuren

Alifatische aminozuren

-Glycine (Gly)
-Alanine (Ala)
-Valine (Val)
-Leucine (Leu)
-Isoleucine (Ile)

Alifatische aminozuren zijn aminozuren die alleen koolstof, waterstof en zuurstof en geen aromatische ringstructuren bevatten.

Alifatische aminozuren zijn apolair en slecht oplosbaar in water, met uitzondering van Glycine en Alanine.

Aminozuren met hydroxyl- of zwavelhoudende zijketen

-Serine (Ser)
-Cysteïne (Cys)
-Threonine (Thr)
-Methionine (Met)

Deze aminozuren bevatten allen een hydroxyl- of zwavelgroep. Ze zijn ook allen oplosbaar in water. Serine en Threonine kunnen fosforylering ondergaan. Doordat Methionine en Cyseïne zwavel bevatten kunnen deze twee aminozuren makkelijker geoxideerd worden dan andere aminozuren. Tevens kan de oxidatie van Methionine, in tegenstelling tot de oxidatie van andere aminozuren, door een enzymatische reactie weer ongedaan gemaakt worden.

Aromatische aminozuren

-Fenylalanine (Phe)
-Tyrosine (Tyr)
-Tryptofaan (Trp)

De aromatische aminozuren bevatten allen een benzeenring. Alle aromatische aminozuren zijn slecht oplosbaar in water en zijn allemaal belangrijk bij de synthese van neurotransmitters. Fenylalanine en Tyrosine zijn betrokken bij de synthese van onder andere dopamine, adrenaline en noradrenaline. Tryptofaan is betrokken bij onder andere serotonine en kynurenine. Tyrosine kan dankzij de hydroxylgroep aan de benzeenring ook fosforylering ondergaan.

Basische aminozuren

-Histidine (His)
-Lysine (Lys)
-Arginine (Arg)

De basische aminozuren hebben allen een basische zijketen. Histidine is tevens een aromatisch aminozuur, maar deze bevat geen benzeenring.

Doordat deze aminozuren een basische zijketen hebben kunnen deze aminozuren geprotoneerd worden.

Cyclisch aminozuur

  • Proline

Proline is het enige cyclische aminozuur. Doordat de stikstof in de ring is gebonden, kan deze stikstof als Proline is gebonden in een aminozuursequentie geen waterstofbruggen vormen, alleen ontvangen. Dit heeft tot gevolg dat bindingen met Proline langzamer gevormd worden dan met andere aminozuren. Proline-Proline bindingen worden het meest langzaamste gevormd.

Doordat Proline een ringstructuur heeft, heeft Proline wel de meest stevige conformatie.

Zure aminozuren en hun amides

  • Asparaginezuur
  • Glutaminezuur
  • Asparagine
  • Glutamine

De zure aminozuren hebben allen een zuurgroep in hun zijketen. Bij de amides is de –OH groep in de zijketen vervangen door een –NH2 groep.

De aminozuren kunnen allen gedeprotoniseerd worden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.