Pop Art

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Verslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 621 woorden
  • 10 februari 2015
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
8 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Wat is pop Art?

Pop Art is een beweging die ontstond midden in de jaren vijftig. Het kwam op in de Verenigde Staten en in Engeland. Deze nieuwe kunstrichting wilde terug naar de ’’populaire’’ kunst, die een weerspiegeling kon zijn van de beelden van het moderne leven.

De inspiratie was afgeleid van de consumptiemaatschappij en de populaire strips. Advertenties en massaproducten speelden daarbij een belangrijke rol. De naam Pop Art is afkomstig van de Britse criticus Lawrence Alloway, die hem in 1954 gebruikte als afkorting van het begrip ‘popular culture’.
Pop Art kan worden gezien als een uitvloeisel van de westerse samenleving die, na zware inspanningen in de loop van de jaren vijftig, een nieuw welvaartsniveau had bereikt. De Pop Art kunstenaars wilden een duidelijke relatie tussen kunst en dagelijkse realiteit, een eigentijdse realiteit met eigentijdse symbolen en iconen.

Hoe werkte Claes Oldenburg?

Men kan zeggen dat Oldenburgs werk tot pop - art behoorde vanaf de happening die hij in een kleine winkel aan Second Street te New York maakte. Hij richtte daar een handel in levensmiddelen in, aangevuld met zijn eigen gipsen, beschilderde levensmiddelen. Oldenburg laat voorwerpen uit het alledaagse leven in een groteske vorm zien, in weke materialen of opgeblazen tot gigantische proporties. Zijn bedoeling was het aanduiden van de overvloed in onze consumptiemaatschappij.

Hoe werkte Andy Warhol?

Andy Warhol ontwikkelde een volstrekt emotieloze, afstandelijke stijl: blikjes Campbells soep, coca-colaflessen en vooral (veel) dollarbiljetten, omdat hij daar het meest van hield. Hij trok zich niets aan van alle waarden die tot op dat moment de beeldende kunst haar status hadden gegeven: individualiteit, emotie, eeuwigheidswaarde en uniciteit waren niet aan hem besteed. Andy reproduceerde gewoon cultuurindustriële producten. Kunst werd een consumptieartikel. Andy Warhol haalde zijn afbeeldingen niet letterlijk uit zijn omgeving door ze uit tijdschriften te scheuren en op te plakken, zoals Hamilton en Rauschenberg dat deden, maar hij reproduceerde het onderwerp door het te zeefdrukken. Meestal fotografeerde hij zijn onderwerpen zelf. Hierna kon hij het reclameartikel door middel van de zeefdruktechniek in grote oplage afdrukken.

Waarom hoorden ze bij popart?

Duane Hanson

  • Claes Oldenburg,  omdat hij  zijn inspiratie haalde in onze consumptiemaatschappij door het aanduiden van overvloed en dit was ook het geval bij popart. 

  • Andy Warhol, omdat hij zijn afbeeldingen (inspiratie) niet letterlijk uit zijn omgeving haalde door ze uit tijdschriften te scheuren en op te plakken en dit was ook weer het geval bij popart.

Duane Hanson (1925-1996) is een van de belangrijkste beeldhouwers van de 20ste eeuw belastingplichtig aan het expressionisme (stroming in de kunst waarbij de kunstenaar zijn gevoelens uitdrukt door vervorming van de werkelijkheid).

Al van kinds af aan was Hanson gefascineerd door het menselijk lichaam en dat zie je duidelijk in zijn werk. Dat bestaat vooral uit levensechte beeldhouwwerken op basis van verschillende materialen.

In het begin van zijn carrière drukt het werk vaak een scherpe maatschappijkritiek uit, terwijl de latere beelden eerder een satirische kijk op Amerikaanse archetypes tonen. De expo in Elsene toont vooral werk uit die laatste periode.

Duane Hanson zelf is er niet meer, maar zijn weduwe Wesla Hanson en zoon Duane Hanson Jr waren in Elsene. FM Brussel sprak met hen en ontdekte dat zij ook model stonden voor zijn kunst. “Meestal waren het vrienden en familie die model stonden”, zegt zijn zoon. “De meeste mensen die je hier ziet, kennen we dan ook.”

Dit wil je ook lezen:

Werk van Duane Hanson

Duane Hanson kunstmatig gemaakt , levensgrote figuren zijn levensecht in elk detail en zijn allemaal in de normale vorm van menselijke modellen. Hanson werd beïnvloed door de Pop Art. Huisvrouwen , bouwvakkers , serveersters , autoverkopers , verzorgers, ect. waren geschrikte modellen voor zijn ontwerpen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.