Irinaland over the Balkans, Hundertwasser

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Verslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 476 woorden
  • 25 mei 2018
  • 1 keer beoordeeld
Cijfer 7
1 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Hundertwasser

Irinaland over the Balkans

 

Hundertwasser

Naam: Friedrich Stowasser of zijn alias Friedensreich Hundertwasser

Geboortejaar: 1928

Geboorteland: Oostenrijk

Kunststroming: Organische

Filosofie: Het zoeken naar vrijheid en spontaniteit. 

 

Wat is het?

Dit schilderij, Irinaland over the Balkans, gemaakt in 1969 en uitgegeven in 1971. Het is gemaakt door middel van aquarelverf, die met de zogeheten ‘zeefdruk’ methode aangebracht werd. Veel namaak schilderijen hiervan kun je over het hele internet vinden; naar mijn weten hangt de originele in het Indianapolis Museum of Art (IMA). 

 

Wat is er te zien?

Op het schilderij zie je eerst een stuk van een soort van dorpje, met gras hieronder. Dan zie je dat een gezicht het landschap verstoord, maar je ziet duidelijk dat het als het ware gemengt is in de rest van het schilderij. Het dorpje, met het gras onder zich, gaat daarna weer verder aan de rechterkant van het gezicht. 

 

Welke beeldaspecten?

Je ziet natuurlijk dat er veel lijnen zijn. Het merendeel van dit schilderij bestaat uit lijnen. Het zijn niet zomaar lijnen, want ze verschillen van dikte en lopen met krommingen mee. Er wordt hier dus ‘plasticiteit gesuggereerd’. Dan nu over de vorm: er zijn hier vooral gesloten, dynamische en asymmetrische vormen. Daarnaast zijn het ook organische vormen, omdat je alleen maar natuurlijke dingen ziet afgebeeld. 

In het schilderij zie je alle primaire kleuren wel terug komen. Er is in het dit kunstwerk sprake van een kleur-kleur contrast.  Uit de kleuren kun je afleiden dat de lichtbron hier waarschijnlijk het gezicht is: aan de randen van het schilderij zijn er meer groene tinten verwerkt in de gele achtergrond wat als schaduw kan dienen. 

Ruimte. Het is lastig te beschrijven hierbij. Het is in ieder geval tweedimensionaal maar het standpunt is onduidelijk. Je kunt best wel duidelijk zien dat de textuur verf achtig is. Er is in dit schilderij een duidelijke asymmetrische compositie.

 

Wat heeft de nadruk?

Het gezicht trekt overduidelijk de aandacht en heeft dus de nadruk. Verder is alles wel opvallend waardoor het niet meer opvallend is, als je snapt wat ik bedoel. 

 

Wat is de bedoeling?

Dit meesterwerk wilde Hundertwasser maken als een symbool voor het rationalisme van de moderne tijd. Volgens hem belemmert onze samenleving de mens zich creatief te uiten en vrij te leven. Dit is de reden dat je in het werk van Hundertwasser bijna nooit een rechte lijn tegen komt.  Dit is omdat hij het als een verplichting zag om af te wijken van de rechte lijn.

 

Wat vind je van het werk van deze kunstenaar?

Ik vind het werk van Hundertwasser zeer inspirerend. Hij schilderde met een algemene boodschap, om vrij te zijn. Hij zorgt er op een of andere manier voor dat deze boodschap heel goed overkomt. Verder is zijn werk erg origineel.

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.