Voetbal

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
  • Verslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 1819 woorden
  • 3 maart 2015
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
12 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Voetbal is volgens mijn mening en ook van vele andere de mooiste sport van de wereld. Het is een sport waar alle culturen aan mee kunnen doen. En waar de strijd bijl even wordt begraven om met elkaar voetbal te kunnen kijken.

Bij vele wordt het met de paplepel in gegoten, je bent voor ajax of voor Feyenoord. En je gaat vanaf je 6de met de dolfijntjes mee doen. Je ouders brengen je, halen je en staan met bevroren poten langs de zijlijn. Te kijken hoe jij staat te stuntelen met een bal. In het begin is het nog een groot ping pong toernooi en soms valt er dan wel een doelpunt. Wat mij dus aanspreekt aan voetbal is het proces wat deze kleine jongen en meisje mee maken. Elk jaar worden ze beter, elk jaar komt er meer techniek en elk jaar zie sommige wat sneller groeien dan andere en je hebt die aparte van ‘die gaat ver komen later’. Dit en vele andere dingen vindt ik zo mooi aan voetbal.

Benodigdheden:

Voor bijna elke sport heb je spullen nodig, ook voor voetbal. Je kan hele duren dingen kopen, maar daar ga je per definitie niet beter door voetballen. Dat licht echt aan je zelf. De basis spullen die je zeker voor voetbal nodig hebt zijn:

  • Scheenbeschermers
  • Voetbalschoenen
  • Voetbalsokken
  • T-shirt en broekje
  • Voetbal

Dit is de basis, je kan dit natuurlijk allemaal uitbruiden door betere schoenen, een ‘sliding’ broekje, zweetband etc. voor het beoefenen  van de sport heb je natuurlijk ook een plek nodig. Dit kan een veldje vlak bij je huis zijn of bij een voetbal vereniging. Zoals ik doe bij VVOG.

Ik zit momenteel in de A2 van VVOG, we staan op de 5de plaats en kunnen zelfs nog 2de worden, dus we doen het aardig goed. Dit komt niet voor niets, we trainen 2 maal per week en voetballen op de zaterdag middag. Voor een goede training heb je een goede voorbereiding nodig. Je moet goed eten van te voren, het beste is pasta. Naar mijn mening, er zullen vast vele voedingsdeskundige oneens zijn, maar voor mij werkt het een daarmee klaar.

Je begint de training met een warming-up. Deze bestaat uit:

  • 2 of 3 maal een ronde om het hele veld( ligt een beetje aan de tempratuur)
  • Hakkenbillen
  • Knie heffen
  • Kruispas alle twee de kanten
  • Zijwaarts alle twee de kanten
  • Rekken en strekken
    • Hamstring: voeten naast elkaar op de grond en met je handen naar je voeten bewegen met gestrekte benen. Dit zo 10 seconde vast houden
    • Bovenbeen: knie naast elkaar en een voet naar je kont toe trekken en je knie bij elkaar houden. Dit met alle bij de kanten 10 seconden
    • Lies: ga op de grond zitten en zet je voeten tegen elkaar aan en druk je knieën met beleid naar buiten dit zo 15 seconden doen
    • Kuiten: je voeten op de zelfde hoogte in een soort van loophouding. Je voeten moeten de zelfde richting hebben. Handen aan je heupen en je heupen naar voren duwen dit alle bij de kanten zo 10 seconden. Je kan ook je achterste voet wat draaien, nu pak je een ander deel van de spier dit is alleen optioneel niet noodzakelijk.
    • Lies: twee voeten wijd naast elkaar plaatsen en naar een kant leunen. Let op rechte rug! Dit alle bij de kanten zo 10 seconde vol houden.
    • Armen: zwaaien voor uit,  achter uit.
  • Benen naar buiten draaien
  • Benen naar binnen draaien
  • Benen schuin naar voren
  • Benen omhoog
  • 3 keer springen en dan sprinten
  • Huppelen met je armen zwaaien naar voor en naar achter.

Nu je dit alles hebt gedaan ben klaar om met de training te beginnen. Wij beginnen meestal met een ‘rondo’ voor het bal gevoel. Het hele team staat in  een cirkel en er gaat 1 iemand in het midden staan. Speel naar elkaar over met 1 of 2 keer aanraak en 1 iemand moet de bal afpakken. Je kunt het besten op je voer voetjes staan en als het mag eerst de bal aannemen en naar de beste persoon toespelen. Daarna gaan we even over passen eerst op een relatieve korte afstand en daarna op een lange afstand. Dit voor het bal gevoel/beheersing. Daarna doen we een klein positie spel. Dat houd in dat we twee partijen hebben die tegen elkaar spelen maar zonder goals je moet alleen even over passen. Dit doe je meestaal 5vs 5 met 1 kameleon die de nummer 10( mid mid ) in een normale wedstrijd voorstel. Dit de je zo 10 min. Dit doe je voor het passen onder druk en coördinatie. Hierna doen we meestal een afmaak oefening met verschillende positie van kaatser tot iemand die de goals moet afmaken.  Het makkelijkste is iemand op de 11 meter zetten, persoon A speelt naar persoon B, persoon B kaats weer  naar persoon A, persoon A maakt af. Persoon a schuift door naar de positie van persoon B en persoon B naar de positie van Persoon A. dit is de makkelijke variant met twee spelers, je kan natuurlijk ook een doen waarbij je bv. 10 spelers voor gebruikt maar dan krijg je een hele A,B,C,D t/m J formule qua doorschuiven. Dit gaat meestal ook mis.

 

Daarna doen we meestal als afsluiter de lange partij van zo circa 30 min. Twee teams van zo’n 6 man tegen elkaar met soms 1 kameleon als er een oneven aantal is. Je leert zo echt veel beter voetballen, je kan de techniek die je hebt geleerd hierbij toepassen ook weet je een beetje het niveau van je team. Met de personen met wie je graag over speelt omdat die dezelfde gedachten hebben. Hierbij zit redelijk veel verschil, je hebt mensen die defensief spelen en mensen die beter agressief spelen en mensen een beetje er tussen in. Zoals ik, meestal is de verdediging ook wat defensiever als de aanval die op hun beurt weer wat agressief zijn. Dit is helemaal niet erg zo lang er maar een evenwicht is. Zo krijg je een goed teamgevoel.

Het verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Daarna doen we meestal als afsluiter de lange partij van zo circa 30 min. Twee teams van zo’n 6 man tegen elkaar met soms 1 kameleon als er een oneven aantal is. Je leert zo echt veel beter voetballen, je kan de techniek die je hebt geleerd hierbij toepassen ook weet je een beetje het niveau van je team. Met de personen met wie je graag over speelt omdat die dezelfde gedachten hebben. Hierbij zit redelijk veel verschil, je hebt mensen die defensief spelen en mensen die beter agressief spelen en mensen een beetje er tussen in. Zoals ik, meestal is de verdediging ook wat defensiever als de aanval die op hun beurt weer wat agressief zijn. Dit is helemaal niet erg zo lang er maar een evenwicht is. Zo krijg je een goed teamgevoel.

Wedstrijden:

Sommige kijken er dagen lang naar uit en sommige pas op de dag zelf. Het meestal wel grappig om te zien dat er op de training er meestal een wat relaxte sfeer is maar vlak voor en tijdens de wedstrijd een hele gespannen sfeer is zeker voor een belangrijke wedstrijd. Meestal kleden we ons eerst om in de kleed kamer gaan dan de warming-up doen zoals hierboven beschreven staat. Dan gaan we een klein positie spel doen en gaan we weer terug naar de kleedkamer voor de teambespreking. We bespreken hierbij een aantal zaken, ik zeg dan wel we maar meestal is onze coach en begeleider aan t woord. Eerst bespreken we de opstelling en hierbij voor sommige positie een toelichting bv. Een spits in de punt moet niet verder terug zaken dan de middellijn.  Dan bespreken we de wisselspelers en wanneer en op welke positie ze zullen moeten in vallen. Dan het  ‘strijdplan’ de coach schrijft altijd wat dingen op wat die graag terug wilt zien in de wedstrijd. Dit ligt er aan hoe goed de coach het team inschat. Dit heeft dan weer betrekking op onze scherpte, lange ballen of korte ballen, laten opkomen of gelijk aanpakken etc. na dit verhaal. Verteld de coach wat de tegenstanders waarschijnlijk zullen doen. Dit heeft eigenlijk geen waarde, want je moet je eigen spel spelen. Nu is de bespreking afgelopen en gaan we weer veder op t veld met langen en korte ballen oefenen en op t laatste nog even afmaken.  

Voorafgaand aan de wedstrijd doet de scheids meestal een spelers controle. Iedere speler moet voorzien zijn van een spelers pas. Dit moet i.v.m. met administratie van de voetbalbond en natuurlijk of er geen spelers meedoen die bijvoorbeeld ook in het 1ste spelen. Als dat allemaal gecheckt is kunnen we spelen.

Zoals iedereen die een keer naar het wk heeft gekeken weet dat een wedstrijd 2 keer 45 minuten duurt met een kwartier pauze er tussen. Dit is in de A en hoger ook zo.  Meestal kan je rond de 15 minuten zien wat we gaan doen, gaan we de formatie veranderen en de aanval veranderen of de verdediging. Dit gebeurt of in de wedstrijd al of in de rust. De rust vindt meestal plaats in de kleedkamer. Hoe deze verloopt ligt er een beetje aan de resultaten die tot op heden behaald zijn. Staan we 6-0 voor dat is het rustig thee drinken en even lachen met zijn alle. Staan we 0-6 achter of 1-1 dan wordt er zeer serieus naar de coach geluister hoe we dit recht kunnen zetten.

In de tweede helft moet het gebeuren, spelers zijn gewisseld en de tactiek is aangepast. Iedereen is scherp en laat de doelpunten maar vallen. Rond de 80ste minuut zie je echt verschil in de wedstrijd mensen zijn moe en zijn niet helemaal scherp. Hier gebeuren dan ook de meeste goals, die niet nodig zijn. Dit is bijna altijd wel een evaluatie puntje in de nabespreking.

De nabespreking vindt altijd in plaats in de kleedkamer tijdens het uitkleden of douchen, de sfeer is bij ons bijna altijd wel gezellig zelfs als we veloren hebben. Dan is het gewoon afsluiten en volgende keer beter. Dan vind de meest belangrijke evaluatie plaats in de kantine  tijdens de 3de ronde. Dit spreekt voor zich.

Ik vind zoals als gezegd voetbal zo onwijs mooie sport omdat het o.a. mensen bij elkaar brengt. Zoals het laatste WK 2014 in Brazilië je zag overal in het nieuws mensen in slobbenwijken maar ook in de wat rijkere wijken van de wereld bij elkaar komen om voetbal te kunnen kijken. Dat gebeurde ook in Nederland. Ik heb bijna alle wedstrijden bij vrienden of in de stad gekeken. En heb met vreemde mensen staan praten over hoe goed we het hebben gedaan of wat had beter gekund. In Amsterdam was het een groot feest. Iedereen was blij, bijna geen overlast van rellen of jongens die de boel proberen te verzieken. Dat zie je niet vaak meer.  En in deze barre tijden is dat wel leuk om te zien.

Ook vind ik los van alle plezier en dingen er omheen het spel zelf ook mooi. Er zijn wel 1001 theorie over hoe je een wedstrijd kan winnen. Een coach is een week bezig om een opstelling  te maken nog 100 mensen achter hem zijn dingen aan het regelen dat de spelers top fit zijn als ze moeten spelen. En het mooiste is natuurlijke als de ideeen van de coach uitkomen. WINNEN als techniek, omstandigheden en theorie samenkomen en zich mengt tot een groot team en het WK zal winnen. Want het WK is wat voor schaatsers en alle andere sproten een Olympische titel is, is het WK het mooiste wat een  land kan overkomen en ooit zal Nederland het ook zo ver schoppen dat ze een titel binnen slepen. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.