Caïro

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Verslag door een scholier
  • groep 8 | 987 woorden
  • 7 november 2015
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
11 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Caïro (القاهرة ) 

Egypte is een groot land in het noorden van Afrika. De hoofdstad is Caïro, ik ga u meenemen naar de wereldstad: Caïro

De Geschiedenis

De geschiedenis van Caïro begon al voor 969 voor Christus, want de fundamenten zijn al om 4000 v.C  gelegd. Die fundamenten waren nog van de oude hoofdstad van Egypte: Memphis. De stad werd gesticht door de koning die noordelijk en zuidelijk Egypte herenigde. Voor een lange tijd werd het door verschillende farao’s geregeerd, totdat de Perzen de macht overnamen. In 333 v.C werden de Perzen verslagen door het Romeinse leger. De stad Alexandrië werd gesticht. Daarna kwam Egypte onder de macht van de Romeinen te staan. De Romeinen breidde de stad steeds verder uit naar het noorden langs de van de Nijl. De stad noemde ze Babylon. In die tijd werden veel Egyptenaren Christenlijk. De Romeinen werden rond 642 verdreven door de moslims uit Saoedi-Arabië.

- De naam Caïro 

In 969 voor Christus kreeg het gebied onder de Fatimiden, een Noord-Afrikaanse dynastie* de naam Al-Qahira, oftewel Caïro. Veel van de bezienswaardigheden komen uit deze tijd  zoals de Al-Azhar moskee en de universiteit die erbij hoort. 

Geografische Gegevens

Caïro is de hoofdstad van Egypte, en ligt aan de Nijl. De stad telt ongeveer 18 miljoen inwoners, waarvan er een groot aantal illegale immigranten zijn.  De temperatuur is warm ook in de winter.In de winter is het gemiddeld 20,5° per maand en is er gemiddeld 8,5 uur zon. Maar in de zomer is het gemiddeld 31 graden en is er gemiddeld 12 uur zon per maand. 

De Bezienswaardigheden

Er zijn heel veel bezienswaardigheden. De volgende heb ik gekozen: 

De Piramides van Gizeh zijn dichtbij Caïro. Er zijn 3 piramides: 

De piramide van Mycerinus (Macerinus): deze is de kleinste en ook als laatste gebouwd.  

De piramide van Chefren: deze is opeen na de grootste en als 2e gebouwd.

De piramide van Cheops: deze is de grootste en wordt ook wel: De Grote Piramide genoemd.   Ze staan in het piramide complex, genaamd: Necropolis. Het complex is ongeveer 10 km verwijderd van de stad.

• Het Museum der Egyptische Oudheden ligt in het centrum van Caïro, en is het allergrootste Egyptologische museum van de wereld. In dit museum zijn vondsten uit het Egyptische gebied, die belangrijk zijn of veel waard zijn. Doordat dit gebeurt, heeft het museum meer dan 100.000 verschillende stukken zoals: mummies, beelden, tronen en het graf van Farao Toetanchamon. Een van de populairste voorwerpen in het museum is het gouden dodenmasker van Toetanchamon.

Caïro Tower (in het Egyptisch Burj Caïro) is de televisietoren van Caïro en staat midden in de stad op het eiland Gezira. Dat is een stad op een eiland in de Nijl tussen Caïro en Giza. De toren is 187 meter hoog en heeft een openlucht panoramadak. Vanaf het dak kan je de hele stad zien. Als je daar wilt komen moet je eerst nog een bedrag betalen en dan kan je vanaf 9 uur ’s ochtends tot 12 uur ’s nachts kijken. Als je geluk hebt en er is geen dikke smog laag over de stad, kan je in westelijke richting de piramides van Gizeh zien liggen.

Dit wil je ook lezen:

De Bijzonderheden 

Vervuiling

- De Lucht

Caïro is een van de meest vervuilde steden ter wereld want de lucht heeft tweemaal zoveel lood dan de internationale normen toestaan. De mensen ademen ook tienmaal teveel stof op. Het gevolg daarvan is dat het aantal longproblemen in de stad heel groot is. Agenten die hun werk in de stad doen hebben zo te zien een grote kans op ademhalingsmoeilijkheden want 60% heeft een longaandoening. De oorzaak hiervan is het verkeer dat in langzaam rijdende files in Caïro rijd. Er zijn veel oude vrachtwagens en bussen die gitzwarte wolken uitstoten. 

- Watervervuiling 

In het regeringsrapport word gewaarschuwd over de vervuiling van de Nijl. Door de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) word gezegd dat er ongeveer jaarlijks 90.000 mensen in Egypte sterven door watervervuiling. De industrie en de riolen lozen vaak hun afval ongezuiverd in de Nijl, dat vervolgens weer wordt gebruikt om te: afwassen, zwemmen en als bron voor het drinkwater. De ernstigste watervervuiling is dat van de noordelijke meren bij Alexandrië en Port Said. In het Manzalameer (el manzala lake) in Port Said is de concentratie van zware metalen veel te hoog. Vroeger leverde het Manzalameer 30 procent van alle vis die Egypte leverde. Het meer is 47 kilometer lang en 30 kilometer breed. Het Marriotmeer is ook heel erg vervuild. De riolen van Alexandrië komen daar uit, dat is ook te ruiken. In sommige vissoorten is er een hoeveelheid kwik gevonden die 1000 keer groter is dan het internationaal mag. Toch gaan de vispraktijken gewoon door. De Egyptische  regering weet dat ze zelf de hoofdschuld zijn van de vervuiling, omdat ze het meeste industrie bezit. Er is geen geld om de nodige maatregelen te nemen.

Weetjes

Wist je dat…

•Caïro het beginpunt is van een 10.000 kilometer lange snelweg genaamd:Trans-Afrikaanse weg 4. Deze weg volgt een route door oost Afrika en eindigt in Kaapstad (Zuid-Afrika)

•Als je vanaf het centrum van Caïro de Trans-Afrikaanse weg 4 neemt ben je 160 uur onderweg dus bijna een week.

•De Nijl de langste rivier van de wereld is. (6650 kilometer).

•Cairo ook wel de “stad van 1000 minaretten” word genoemd?

•Er in het graf van Toetanchamonzoveel schatten lagen, dat het wel 10 jaar duurde om alles op te graven!

Bronnen

http://www.digibron.nl/search/detail/012df782d42f351cc851c94c/vervuiling-egypte-neemt-dramatische-vormen-aan

http://www.cairo.nl

http://nl.wikipedia.org/wiki/Trans-Afrikaanse_weg_4

Het verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

http://nl.wikipedia.org/wiki/Trans-Afrikaanse_weg_4

*Dynastie: keizerlijke familie die aan de macht is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.