Palestina

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Verslag door een scholier
  • groep 8 | 2227 woorden
  • 8 januari 2015
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
12 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Hoofdstuk 2 Eerste kennismaking


In Palestina is het ook oorlog, die oorlog is tegen Israël, de oorlog is er al sinds 1948 al 66 jaar dus.

Palestina heeft twee soorten volksliedjes, de een delen ze met Egypte die is er sinds 1966. Er is ook een van voor de oorlog begon dat is wel het eigen volkslied die heet Fidai.

Palestina ligt in het werelddeel Azië het land ligt ten Midden-Oosten van Azië. Het oorspronkelijke Palestina is 28.092 km² en de Palestijnse gebieden van tegenwoordig heeft oppervlakte van 6.020 km². Beide oppervlaktes zijn kleiner dan Nederland. Nederland is ongeveer 7 keer groter dan het tegenwoordige oppervlakte van Palestina. Palestina heeft 4 buurlanden, en dat zijn Syrië, Libanon, Egypte en Jordanië. Het aantal inwoners van Palestina tegenwoordig is 4.440.127 daarmee is het land wel dichtbevolkt. Dat zie je ook als je daar bent dan wonen mensen best dicht op elkaar. De regeringsvorm is de republiek, de president daar heet Mahmoud Abbas. Dat is niet zoals in Nederland hier hebben wij namelijk een koning.

De hoofdstad volgens de wet is Jeruzalem, maar voor het Palestijnse volk is dat eigenlijk Ramallah. Verder zijn de belangrijke steden Betlehem, Beit Jala, Hebron of je noemt het al Khalil, Jenin, Jericho, Nablus, Qalqiliya, Rawabi en Toelkarem. De officiële landstaal is Arabisch, maar er zijn ook verschillende talen die Arabisch zijn die ook worden gesproken bijvoorbeeld Egyptisch dat is alleen met een ander accent. Er wordt ook Engels en Hebreeuws gesproken. De belangrijkste godsdienst is de Islam maar er zijn in het land ook gewoon andere godsdiensten, dat zijn het Jodendom en het christendom.

In Palestina hebben ze drie verschillende betaalmiddelen in totaal zijn dat er 3 en dat zijn de Jordaanse dinar, de Egyptische pond en de Israëlische sjekel. 1 Dinar is ongeveer 1 euro, 1 Egyptische pond is ongeveer 20 cent en de Israëlische sjekel is ook ongeveer 20 cent

De kleuren van de vlag en de uitleg:

Zwart staat voor het onrecht en vervolging van het strijdende Palestijnse volk, daarnaast staat het voor verdriet en tranen, de denkbeeldige duisternis die boven het land hangt, de stilte die de vreugde bij de jongste kinderen afneemt, de jongeren het zwijgen oplegt en verder staat het voor al het pijnlijke.

Wit staat voor de vrede, dat is ook het bericht van onze profeten die naar onze geliefde Palestina werden gezonden, ook voor onze ‘witte’ harten waar geen haat te bekennen is maar dat vol zit met liefde voor anderen in tegenstelling tot de vijand die alleen maar haat kent.

Groen staat voor het natuurlandschap, het goede, de ontwikkeling en hoop voor de toekomst. Dat Palestina in de toekomst zal groeien, waar de takken van de bomen volop zullen bloeien in de lenteà dat het volk in vrede in eigen land zal leven.

Rood staat voor de martelaren, de opoffering en gulheid. Dat het een eer is om als martelaar te sterven en het staat voor het opkomen van het eigen volk, land en de rechten.
 

Hoofdstuk 3 Landschap en klimaat

Landschap: Om te beginnen heeft Palestina een nogal bos landschap daar vind je vooral wijngaarden of gewoon druifbomen en olijfbomen. De allermeest voorkomende grondsoorten zijn zand, gewoon aarde, bergen, gras en ook veel woestijn achtige gebieden war je ook veel plantachtige kunt vinden zoals cactussen. Wat ook weer heel bekend is zijn de palmbomen.

> Klimaat: In januari is het overdag gemiddeld 18 graden en ’s nachts 8 graden.

In februari is het overdag gemiddeld 19 graden en ’s nachts 9 graden.
In maart is het overdag gemiddeld 21 graden en ’s nachts 11 graden.
In april is het overdag gemiddeld 23 graden en ’s nachts 13 graden.
In mei is het overdag gemiddeld 26 graden en ’s nachts 16 graden.
In juni is het overdag gemiddeld 28 graden en ’s nachts 19 graden.
In juli is het overdag gemiddeld 30 graden en ’s nachts 21 graden.
In augustus is het overdag gemiddeld 31 graden en ’s nachts 22 graden.
In september is het overdag gemiddeld 31 graden en ’s nachts 21 graden.
In oktober is het overdag gemiddeld 28 graden en ’s nachts           17 graden.
In november is het overdag gemiddeld 24 graden en ’s nachts 14 graden.
In december is het overdag gemiddeld 20 graden en ’s nachts 11 graden.

Tel Aviv dat ligt in Israël ten westen dat zijn de temperaturen van Tel Aviv er zijn ook temperaturen van Eilat maar dat ligt ten zuiden, daar is het ook wat warmer steeds een graad of 2 of 3 warmer. En er valt maar ongeveer 600 millimeter regen per jaar, dus 60 meter. Palestina heeft een mediterraan tot woestijnklimaat. Een mediterraan klimaat is ook wel een Middellandse zeeklimaat. In Palestina sneeuwt het ook wel eens in de winter, maar dat is niet elke winter.

 

Hoofdstuk 4 Middelen van bestaan

In Palestina kan je makkelijk geld verdienen door kleine supermarktjes te openen. Je kan ook gewoon bijvoorbeeld iets maken en elke dag aan kinderen op straat, onderweg naar school, te verkopen zodat die bijvoorbeeld de broodjes op school kunnen eten. Maar je kan ook gewoon in bedrijven werken van verzekeringen en om huizen te bouwen. En in verschillende soorten banken.

Landbouw: In elke stad heb je verschillende dorpjes vind je wel want landbouw. Dat is omdat ze daar wat armer zijn en omdat ze daar wat simpeler leven. In het landbouw wordt er het meeste fruit geproduceerd de meeste daarvan zijn: aardbeien, sinaasappels om sinaasappelsap te maken, druiven om wijn te maken, graan om brood mee te maken. Ook bloemen, verschillende groentes en olijven. En er worden het meest aardbeien geproduceerd.

Veeteelt: De veeteelt vind je ook meestal in dorpjes maar dan zijn het meestal best grote achtertuinen. Daar vind je vooral schapen, ezels, kippen, konijnen en koeien de meeste dieren die je dan vind zijn dieren die je kan eten. Eigenlijk is dat het zelfde als tuinbouw, maar bij tuinbouw vind je ook gewas.

Het verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Visserij: De visserij vind je vooral aan de kust van de Middellandse Zee. Dat is in de stad Gaza en is ten westen van Palestina. Dit zijn drie bekende vissen die je daar kan vangen de sardien, garnalen en de penvis.

Mijnbouw: Er is weinig tot geen mijnbouw en als het er is is het niet zo bekend.

Industrie: Ramallah is zo ongeveer de industriële hoofdstad daar vind je ook veel industrie gebouwen. Je vindt er meestal conserven zoals olijven waar olie van gemaakt wordt.

Arm / Rijk: Zelf is Palestina een Derdewereldland, dat komt vooral door de armoede op bepaalde plaatsen en de oorlog tegen Israël.

 

Hoofdstuk 5 Handel en verkeer

Handel: Palestina importeert verschillende dingen: olie, voedsel, groenten, machines, metalen voertuigen, vee, dranken en zout. Veel wordt vanuit Israël geïmporteerd, omdat zij een groter deel van Palestina hebben ingenomen en meer bezitten. Andere handelspartners zijn China, Turkije, Duitsland, Italië en de VS.

Palestina haar economie is opgebouwd rond landbouw en kleine industrie. Israël regelt een groot deel van het verkeer van goederen en diensten. Palestina exporteert grondstoffen, groenten en fruit, ijzer en staal, meubels, tabak, hout, voertuigen en meststoffen. Elk handelsproduct ent een laag percentage. Dat toont weer aan hoe slecht de economie er eigenlijk voor staat.

Verkeer: Het wegennetwerk in Palestina is grotendeels aangelegd door Israël of het Verenigd Koninkrijk. Hierdoor controleert Israël een groot deel van de wegen dagelijks. Vaak staan er soldaten bij een controlepost die het de passagiers niet makkelijk maken om van de ene stad naar de ander te gaan. De wegnummering hoort bij die in Israël, in de Gazastrook hebben ze eigen wegen, dit zijn stadswegen en zijn vaak beschadigt. Verder heb je ten oosten van Jericho de grensovergang met Jordanië: de Allenby bridge, in de Gazastrook de grensovergang met Egypte.

De verkeersborden lijken erg op die van ons. De wegwijsborden zijn in drie talen: Arabisch, Hebreeuws en Engels. Dat geldt ook voor het STOP!-bord.

In Palestina kennen ze geen treinen, de tram of metro. In Israël is wel een spoorweg. Vroeger hadden ze in Palestina een vliegveld, twee zelfs. Deze zijn aan het begin van de oorlog vernietigd en nog niet opgebouwd. In Israël zijn een aantal vliegvelden, de bekendste is Ben Gurion. Zo heeft Gaza ook haar eigen haven, maar helaas kunnen de inwoners niet vrij gebruik maken van de haven. In Israël heb je ook havens, een van de bekende is de haven van Haifa.

 De problemen van het verkeer zijn de muur tussen Palestijnse en Israëlische steden die de oversteek voor mensen bemoeilijkt, vooral voor de Palestijnen. Verder hebben de meeste wegen maar één baan en zijn ze niet allemaal even goed als de wegen die wij hier hebben. Door de bergen heb je ook wegen, deze zijn vaak smal en niet veilig omdat er geen hek is.

 

Hoofdstuk 6 Natuur / Toerisme / Kunst

Natuur: Wat heel bekend is in Palestina zijn de olijfbomen, de mensen die daar in Palestina wonen, maken ook ongeveer elke maand ( behalve in de kou ) een tripje naar een gebied. Dat gebied is dan een gebied waar je olijfbomen kan vinden die bomen kunnen ze dan ook gewoon leeg plukken. Meestal slaap je dan ook een dagje. Dit doe je niet alleen dit doe je dan meestal met je vrienden en/of familie.
Bekende dieren in Palestina zijn eigenlijk ook wel weer de ezels, schapen en koeien ook weer veehouderij. Maar je vindt ook kippen, paarden, honden als waakhond en gewoon poezen als huisdieren

Toerisme: Mensen die als toerist naar Palestina gaan, gaan het liefst naar Jeruzalem omdat dat de wettelijke hoofdstad is. Ook gaan ze naar Nablus en Ramallah. En de toeristen gaan ook nog naar de bekende Dode Zee daar drijven ze dan lekker. Daar drijf je altijd en er is bijna geen vis te bekennen omdat het water daar zo zout is, daarom heet het ook de Dode Zee, daar kunnen ze ook een gezichtsmasker krijgen van het modder uit de zee. Mensen gaan ook naar Bethlehem, dat is een stad waar Jezus is geboren.

Kunst: Bekende Palestijnse beeldende kunstenaars zijn Tayseer Barakat, schilder Sliman Mansour  en Nabil Anani, schilderes Faten Toubassi en beeldhouwster Vera Tamari. En een soort van kunst onderwerp is de bekende Palestijnse Koufiye dat is de witte sjaal met zwarte lijnen en vakjes, dat spreek je uit als koefieyi.

 

Hoofdstuk 7 Sport en recreatie

Palestina heeft als vele andere landen haar eigen voetbalelftal. Dit elftal vertegenwoordigt Palestina tijdens het WK en de Asian Cup als ze worden gekwalificeerd. Tot nu toe zijn ze nooit gekwalificeerd voor het WK. Voor de Asian Cup ook niet, maar voor 2015 wel!

Van de AFC Challenge-Cup historie hebben ze in 2006 in de kwartfinale gespeeld, 2008 teruggetrokken, 2010 niet gekwalificeerd, 2012 halve finale en in 2014 waren ze de winnaar.

Palestina haar eerste interland was in 1953 waar ze helaas met 1-8 verloren van Egypte. In 2006 hebben ze met 11-0 van Guam gewonnen. Een interland is een wedstrijd tussen twee landen.

In 2010 heeft Palestina meegedaan aan het Olympische jeugdzomerspelen. Bij atletiek deed Nour Aldin Hammouda mee en aan het zwemmen deden Fouad Alatrash en Sabine Hazboum mee. Helaas hebben ze geen medailles binnengehaald.

Verder heeft Palestina niet echt bekende sportmensen en stadions.

 

Hoofdstuk 8 Geschiedenis

De profeet Mozes trok met het Joodse volk die toen slaven waren van de farao’s over de zee naar het beloofde land Palestina. De Profeet Jezus is in Bethlehem geboren, in Palestina dus, daar staat de heilige geboortekerk. Tot slot is onze profeet Mohammed ook in Palestina geweest. Alle drie de profeten liggen daar ook begraven. Dit is ook een van de redenen dat Palestina een heilig land is en alle drie de geloven daar bij horen.

De profeet Mozes trok met het Joodse volk die toen slaven waren van de farao’s over de zee naar het beloofde land Palestina. De Profeet Jezus is in Bethlehem geboren, in Palestina dus, daar staat de heilige geboortekerk. Tot slot is onze profeet Mohammed ook in Palestina geweest. Alle drie de profeten liggen daar ook begraven. Dit is ook een van de redenen dat Palestina een heilig land is en alle drie de geloven daar bij horen.

Rond de 13e eeuw v. Chr. Woonden de filistijnen in het toenmalige Kanaän. In de 6e eeuw v. Chr. Werd het gebied door de Babyloniërs veroverd. Vanaf de 16e eeuw tot 1917 was Palestina een deel van het Ottomaanse Rijk. In dit Rijk woonden de Arabieren en Joden in vrede met elkaar.

Vanaf 1918 t/m 1948 maakte Palestina deel uit van Groot-Brittannië, het Britse mandaatgebied heette het toen. In de Arabisch-Israëlische oorlog van 1948 kwam Palestina in de handen van Jordanië en Egypte. In de zesdaagse oorlog van 1967 kwam het in de handen van de Israëliërs.

Op 15 november 1988 richtte de PLO, Palestijnse bevrijdingsorganisatie de staat Palestina op en riepen ze de Palestijnse onafhankelijkheidsverklaring uit. In 1993 werden de Oslo-akkoorden gesloten en in 1994 kwam de Palestijnse Autoriteit. Door de jaren heen en nu nog steeds zijn er conflicten bezig en vallen er duizenden onschuldige slachtoffers. Afgelopen zomer was ook een heftige periode.

11 november 2004 overleed oud-president Yasser Arafat, in janauri 2005 werden nieuwe verkiezingen gehouden en won Mahmoud Abbas. In 2009 deed de VN Veiligheidsraad een oproep voor de oprichting van een Palestijnse staat. In 2012 kreeg Palestina de status niet-lidstaat van de VN. Dit betekend dat Palestina kan mee doen met de VN-commissies en bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag terecht kan. Dit kan helpen bij het vredesproces met Israël en zo wordt de toestand daar ook beoordeeld vooral de aanwezigheid van de muur.

REACTIES

M.

M.

Hoofdstuk 1 was topografie, vandaar dat het met hoofdstuk 2 begon

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.