Groenland vs. New York

Beoordeling 0
Foto van een scholier
  • Verslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 679 woorden
  • 2 juni 2019
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Groenland vs. New York

André Kuipers, geboren in Amsterdam, op 5 oktober 1958, is een Nederlandse ruimtevaarder. In zijn televisie-programma André op Aarde onderzoekt hij de gevolgen van ontbossing, overbevolking en klimaatverandering in de landen Brazilie, Indonesie en Groenland.

Ijskappen zijn aan het smelten, dat is een feit. Wat ook een feit is is dat ze elke met meters dunner worden. Het proces van smelten is veroorzaakt door  uitstoot, en zijn gevolg; de globale opwarming van de Aarde. De smeltendewater zorg voor een stijging in de zeenievau, en zo trekt een gletsjer zich met dagelijks 40 meter terug.

Groenland, ook wel bekend als de grootste eiland op Aarde, beschikt over een totale oppervalkte van 2,166,086 kmwaarvan 83% water. Het land telt ongeveer 55,877 inwoners. De originele inwoners heten Inuiten, en tegenwoordig geven ze nog steeds de 88% van de inwoners. De bewoonde gebied is te verdelen in steden en/of dorpen maar deze woongebieden zijn meestal niet met elkaar verbonden door wegen.

Jacht en vissen zijn niet alleen de belangrijkste bronnen van vlees maar ook de belangrijkste en hoofdbronnen van inkomsten. Naast eigen consumptie wordt de andere grote deel van deze vlees naar de lokale markt gebracht en daar verkocht, dus nog steeds voor de binnenlandse markt. Wat niet op het eiland geproduceerd kan worden wordt geimproteerd uit andere landen. De nieuwe ijzermijnen betekenen een opmerkelijke economische groei voor Groenland want, naast de een waarde van 2 biljoen dollars door de economie zelf is de waarde van de ijzermijnen niet veel lager met 1.8 biljoen dollars.

Voor de langste tijd was de traditionele hondenslee de enige vorm van transport maar de effecten van de globale opwarming  op Groenland forceerden hier ook veranderingen. Toch heeft de globale opwarming positiefe effecten, ook al op korte termijn. De water loopt ook een temperatuurstijging op waardoor meer vissen en zeehonden in de buurt zijn. De nieuwe omstandigheden zijn gelukkig voor vissers, want de vondst is meer geworden.

New York is een van de steden met de meeste energiegebruik ter wereld. Ook de  uitstoot is uitsekend in deze stad. Een goede voorbeeld van zo’n consumptiemaatschappij is de Times Square. Hier zijn lichtreclames altijd aan,  de verlichting is vrijwel constant aan en aanwezig, aan het functioneren. Maar deze onbegrensde verbruik van energiebronnen is maar een snee van de feit dat de huidige wereldpopulatie, samen met de huidige consumptiepatronen niet minder dan anderhalve planeet nodig zou hebben, en is snel aan het groeien.

Orkanen zijn niet ongehoord van voor de bewoners van deze gebied. Het laatst hadden de birgers met orkaan Sandy te maken. In tegenstelling tot de populaire geloof zijn orkanen, of het steeds meer voorkomen van deze natuurampen niet veroorzaakt door de globale opwarming. Wat wel aan de overmachtige broeikaseffect te danken is, is de toeneming van risicos in verband met een orkaan. Waaronder een grotere risico aan overvloed op straten in steden, door gestegen waterniveaus door de smeltende ijskappen, uiterlijk veroorzaakt door de opwarming van de Aarde.  

Wall Street – vaak gebruikt als metonymie voor de Amerikaanse financiele wereld, thuis voor de aandelenbeurs. Hier wordt leven op een dag voor dag wijze geleid, ook wel een economische wijze. De wereld van aandelen verandert continu, er wordt op korte termijn nagedacht. Maar wat op korte termijn voor een opmerkelijke economische groei zorgt, veroorzaakt soms de uitputting van milieu en natuur. Er zijn gelukkig wel een aantal goede initiatiefen, waaronder de Brookly Rooftop Garden, een gemeenschappelijk verzorgde tuin voor geheel Brooklyn, of de zogenaamde dumpster diving, wanneer uitgegooide, maar voor de rest perfect eetbare voedsel wordt gegevan aan mensen in nood.

De gebeurtenissen in New York en de situatie van Groenland zijn dus sterk verbonden met elkaar.  De gassen die je hier uit laat stoten, brengen eerst daar veranderingen onder. Wat hier voor een meer of minder goed werkende consumptiemaatschappij zorgt, levert daar milieuaantasting op. Daarom is het nodig om een globale bewustheid, en sterker nog een globale samenwerking te bereiken voor het beschermen van ons enige planeet, en zijn milieu.

Verslag over: https://www.npostart.nl/andre-op-aarde/15-11-2013/NPS_1230333

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.