De mure urbano et mure agrario naar Romulus

Beoordeling 8.1
Foto van een scholier
  • Verhaal door een scholier
  • Klas onbekend | 274 woorden
  • 16 februari 2022
  • 45 keer beoordeeld
Cijfer 8.1
45 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!


De mure urbano et mure agrario naar Romulus


Het is beter om onbezorgd in armoede te leven dan als rijke door tegenzin verzwakt te worden.
De stadsmuis maakte een reis en zo werd hij als gast ontvangen. Hij werd gevraagd door een veldmuis die in een kleine hut een eikel en een gerstkorrel aanbood.

Toen de stadsmuis terugkeerde, vroeg hij de veldmuis om met hem mee te komen, en zo kwamen ze samen naar de stad. Ze gingen een deftig huis binnen binnen waarin ze een kelder vol van alle lekkernijen voor hen hadden. Terwijl de muis dit aan de andere muis toonde sprak hij zo:
Geniet met mij, vriend van de lekkernijen die voor ons dagelijks overblijven toen ze veel voedsel aten kwam de haastige keldermeester en opende de deur van de kelder.

De muizen bangemaakt door door het lawaai vluchten naar overal: de stads muis verborg zich in de gekende holtes, maar de arme veldmuis vluchtte snel onwetend langs de wand menend dat hij dichtbij de dood was.

Maar toen de keldermeester wegginng en de deur sloot. Zo Zei de stadsmuis tegen de veldmuis: Waarom vluchtte je zo bang weg. Laten we genieten vriend van die lekkernijen. Het is niet nodig dat je bang bent. Die veldmuis antwoorde daarop: Geniet jij (maar) van al die lekkernijen, jij die nog vreest nog angstig wordt. Maar ik zal genieten van die lekkernijen op het veld, waar ik van alle opzichten vrolijk ben; geen angst maakt mij bang, geen verstoring van mijn lichaam. Maar jij leeft onrustig, jij hebt geen voldoening. Jij zal vastgehouden worden door een muizenval of gevangen door een kat opgegeten worden.

REACTIES

een scholier

een scholier

Waar vind ik de tekst zelf?

1 jaar geleden

Louis

Louis

Caput 1 in pegasus novus 3

1 jaar geleden

een scholier

een scholier

Waar kan ik deze tekst zelf vinden?

1 jaar geleden

een scholier

een scholier

Maar op de tekst blz.9, staan er 8 zinnen, hier zijn er veel meer vertaald, gaat deze tekst misschien ergens anders verder?

1 jaar geleden

Louis

Louis

je kan de tekst vinden in het bronnenboek

1 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.