Martelfoto's

Beoordeling 4.6
Foto van een scholier
  • Uiteenzetting door een scholier
  • 4e klas havo | 592 woorden
  • 14 juni 2004
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 4.6
9 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

De publicatie van martelfoto’s.

Nu de oorlog in Irak die meer dan een jaar aan de gang is zijn er steeds meer mensen die zich tegen deze oorlog beginnen te keren. Dit komt natuurlijk omdat het niet zo’n overweldigend succes is geworden als men had gehoopt, en ook had verwacht. De inwoners van Irak werkt niet volledig mee, en er vallen veel “westerse” doden. Maar misschien wel de grootste factor in dit negatieve klimaat is de media. Zij laten miljarden mensen over de gehele wereld zien wat er in Irak gebeurd. Nu er vele martelfoto’s naar buiten gebracht worden zal de steun voor de Amerikanen nog verder afnemen. Deze martelfoto’s vertellen ons wat er gebeurd wat wij eigenlijk niet zien mogen. Maar mag dit zomaar gepubliceerd worden, of moet dit binnenkamers blijven bij de betrokken ministeries.

Al zolang er tegenstrijdige belangen zijn probeert iedere betrokkenen zijn voordeel te halen met het afkraken van de ander. Dit is wat er nu ook weer gebeurd. Sommige dagbladen publiceren de martelfoto’s omdat zij tegen de huidige regering zijn (links georiënteerde bladen) en het Irak beleid veroordelen. Sommige kranten publiceren ze omdat ze uit zijn op sensatie en hoge verkoopcijfers. De overheid staat hierin voorlopig machteloos. Er zijn geen wetten die een verbod leggen op het publiceren van dit soort foto’s. Dit komt mede omdat er nog nooit aanleiding tot is geweest. Zoals laatst is gebleken zijn er mensen die misbruik maken van de ernst van de zaak. In Groot-Brittannië werden de eerste martelfoto’s gepubliceerd. Deze maakt een golf van verontwaardigde reacties los, en er werd zelfs een groot onderzoek voor opgezet. Na deze foto’s kwamen er nog vele foto’s die Amerikanen lieten zien die Irakese gevangen martelde en vernederde. Uit het onderzoek, dat na lange tijd was afgerond, werd duidelijk dat de martelfoto’s die als eerst gepubliceerd werden nep waren. Maar na deze foto’s was de goede naam van het vredesstichtende leger van George W. Bush voorlopig verdwenen. Foto’s die na deze eerste nep foto’s kwamen zijn wel echt en er zijn inmiddels ook enkele gevangenisbewaarders en soldaten veroordeeld op basis van de foto’s.

In dit geval heeft de media dus een buitensporige hoeveelheid macht en zij kunnen deze oorlog maken of kraken. De eindredacties van de grote nieuwsbladen geven tegenwoordig aan wat het te voeren beleid moet zijn. Dit is een slechte zaak omdat zij niet de wetgevende macht zijn, maar de wetgevende macht wel heel erg afhankelijk maakt van de media. De politiek wil er voorlopig niks aan doen en de eindredacties zien alleen maar de hoge verkoopcijfers. Martelfoto’s zorgen voor een erg vertekend beeld van de oorlog. Want in vele Amerikaans/Irakese gevangenissen gaat het wel goed en gebeuren dit soort achterlijkheden niet. De integriteit van de ministers en de staatshoofden wordt ook danig onder druk gezet. Want wat moeten zij beslissen als er voor de bevolking vooral een onrechtmatige oorlog aan de gang is waar hun militairen steun aangeven. Ook zijn er martelfoto’s die niet echt zijn en dus een bedreiging vormen voor de opinievorming. Martelfoto’s worden vaan door de grote internationale media razend snel verspreid. Internet heeft hierbij een grote rol. Door dit wereldwijde medium kunnen mensen waar ook ter wereld zien wat er gebeurd. Ook mensen die ongeschikt voor het zien van dit soort beelden. Hierbij denk ik vooral aan kinderen. Door de grote druk die de media legt kan het gebeuren dat er foute en onterecht beslissingen genomen moeten worden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.