Jongerentaal

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Uiteenzetting door een scholier
  • 4e klas havo | 682 woorden
  • 20 december 2001
  • 98 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
98 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Jongerentaal
Waaruit bestaat jongerentaal?


Jongeren verzinnen veel nieuwe woorden.
Jongeren gebruiken veel afkortingen.
Jongeren gebruiken woorden uit anderen talen.
Jongeren gebruiken veel versterkende woorden zoals ‘vet’.

Afkortingen: mzzls, b8er, c ya.
Woorden uit andere talen: ciao, chil, relaxe.
Versterkende woorden: cool, vet, heftig.

Jongerentaal is vernieuwend!

De T.V. heeft veel invloed.
jongeren taal heeft zijn eigen mode.

Muziek is heel belangrijk.
Woorden komen en gaan.

Voorbeelden
Bo en ik hadden een tijdje geleden een film gezien waarin iemand ‘fuck ass’ zei. Toen we dit op school gebruikten zei binnen korte tijd iedereen het. Maar nu zegt niemand het meer.

Reclames
De reclame van Rolo: bedenk goed wat je met je laatste Rolo doet!
De reclame van Melkunie: Ik had nog zo gezegd geen bommetje!

Waarom jongerentaal vaak niet wordt begrepen?

Jongerentaal bevat veel anders gebruikte woorden die ouderen onbeschoft vinden.
Je geeft aan bij welke groep je wilt horen.
Veel jongerengroepen hebben maken er nog iets anders van.
Soms lijkt het en beetje op een geheimtaal.

Voorbeelden:
Oudere mensen begrijpen begrijpen niet wat jongeren bedoelen en vinden het daarom vaak onbeschoft.
Daardoor heeft jongerentaal iets van geheimtaal.
De ‘Skaters’ en ‘kampers’ zijn voorbeelden van zulke groepen, ze hebben allemaal hun eigen taaltje.


Jongerentaal

Jo sup?
Als flex?
Wat gaan we doen? Effe chille?
Kay. Ay g2g c ya.
Mazzel.
Welke jongerengroep heeft er nou niet z’n eigen taaltje.
Dit was slechts een voorbeeldje ervan.

Wat is jongerentaal en waaruit bestaat jongerentaal?
Jongerentaal is een taal die door iedereen geleerd kan worden. Zolang je maar niet te oud bent. Het is een taal die door bijna iedere jongere gesproken wordt. Maar door iedereen op zijn eigen manier. De jongerentaal bestaat uit een mengtaal met Nederlands als basis, en daardoorheen buitenlandse woorden en afkortingen. Zoals chil, relaxe, flex, ciao, depri.
Ook worden er veel versterkende woorden gebruikt. Dit zijn vooral de woorden die het meest gebruikt worden. In elke zin past er wel een, dus je kan ze bijna altijd gebruiken. Voorbeelden van dit soort woorden zijn: vet, heftig, beter, sjiek.


Jongerentaal is nieuw!
Jongerentaal is heel erg aan de mode onderhevig. De woorden komen en gaan heel snel. Woorden als ‘mieters’en ‘kakkers’ worden nu helemaal niet meer gebruikt.
Daarnaast speelt muziek ook een belangrijke rol.
Bijvoorbeeld: Hoe vaker Eminem ‘bitch’ roept hoe meer mensen het overnemen. Ook de televisie speelt een belangrijke rol. Toen Bo en ik de film ‘Boondock saints’ hadden gezien hoorden we de bar keeper zeggen: ‘fuck ass’. Dit namen wij over en zeiden het de volgende dag op school. Toen namen zei het ook weer over. Een korte tijd werd het veel gebruikt en nu hoor je het bijna niet meer. Een woord dat lekker in de mond ligt en iets kort maar krachtig zegt is een geschikt woord voor in de jongerentaal. Woorden en uitdrukkingen uit reclames worden ook veel overgenomen, omdat het meestal lekker in de mond ligt. Bijvoorbeeld: de reclame van rolo, “bedenk goed wat je met je laatste Rolo doet”.

Waarom wordt jongerentaal vaak niet begrepen?
Jongerentaal wordt vaak niet begrepen door ouderen omdat het veel woorden en uitdrukkingen bevat die ze wij anders gebruiken en als ouderen dit niet weten vinden ze het vaak onbeschoft en associaal.Veel mensen zien dit ook als een nadeel. Ook snappen ouderen meestal de afkortingen niet, die heel veel in jongerentaal gebruikt worden. Daardoor heeft jongerentaal iets van geheimtaal(vooral voor ouderen). Het ligt er ook nog aan waar je woont. Op een school in Limburg wordt weer een heel andere jongerentaal gesproken als bij ons of in de randstad.
Met hun taalgebruik geven jongeren aan bij welke groep ze horen. Veel jongerengroepen ontwikkelen nog een eigen variant. Voorbeelden van jongerengroepen: Kakkers’, ‘skaters’, ‘kampers’ en ‘alto’s’, ze hebben allemaal hun eigen taaltje, die veel mensen niet begrijpen.

Slot
Jongerentaal blijft zich waarschijnlijk altijd vernieuwen en ik hoop hem nooit af te leren want dan weet ik dat het te laat is. Ook komen er steeds meer verschillende jongerengroepen, omdat de jongeren zich willen onderscheiden van de menigte, ze willen anders zijn dan de rest.

REACTIES

J.

J.

Bronnen?

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.