Waar heb jij je schoolspullen gekocht?

Doe mee aan het Back To School onderzoek over schoolspullen en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro.

Dyslexie

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Uiteenzetting door een scholier
  • 6e klas vwo | 470 woorden
  • 17 maart 2009
  • 88 keer beoordeeld
Cijfer 7
88 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
5 belangrijke vragen die je jezelf moet stellen als studiezoeker

Met keuze uit ruim 1.600 hbo- en wo-bachelors in Nederland is het best lastig om een studie te kiezen. Hoe begin je met zoeken, en hoe kom je dichterbij de studie die bij je past? Om je daarbij te helpen, hebben we vijf belangrijke vragen op een rijtje gezet die je jezelf moet stellen tijdens je studiezoektocht.

Naar de pagina
Ga je mee blowen? Ga je mee bowlen?
Dyslexie, een verborgen en lastige handicap

Vroeger dacht men dat je gewoon dom was. Alle jongetjes en meisjes uit de klas waren allang klaar met het zogenaamde schrijven, terwijl jij pas bij zin 6 was en ontzettend onzeker, aangezien je niet zeker wist of het wel het goed gespeld was. Tegenwoordig is het een algemeen bekende ziekte, dyslexie. Woordblindheid. Dit heeft dus niets met je IQ te maken. Zelfs een van de grootste genieën van de mensheid, Albert Einstein, had met de lastige, familiegebonden ziekte te kampen. In deze uiteenzetting wordt dieper op deze lastige handicap ingegaan.

Het woord dyslexie komt uit het Grieks en betekent beperkt lezen. Het wordt ook wel als woordblindheid aangeduid. Dit begrip is een verzamelnaam voor een aantal aandoeningen en geldt vooral voor geschreven taal. Er zijn verschillende vormen van dyslexie met elk een verschillende oorzaak. Het is de meest voorkomende leerstoornis in Nederland, aangezien 4% van de totale bevolking met de ziekte leeft.


Dyslexie werd voor het eerst ontdekt in 1887. Het werd gebruikt voor mensen met lagere leesvaardigheden dan verwacht, aangezien ze aardig intelligent waren. Dyslexie komt voort vanuit de hersenen. Deze zijn dus in dat geval niet goed in staat visuele of auditieve informatie te interpreteren. Toch kunnen de hersenen dit op verschillende manieren compenseren door andere hersenfuncties te gebruiken, hoewel dit natuurlijk tot een zekere hoogte gaat. Hoe groter de omvang van de aandoening is, hoe moeilijker dat uiteraard is. Dyslexie heeft voornamelijk invloed op leesvaardigheid, spelling en woordenschat, maar kan ook negatief effect hebben op gehoor, spraak, schrijven en handschrift.

Meestal wordt dyslexie omschreven als \'niet goed kunnen lezen\'. Nou is dat natuurlijk een breed begrip want als je het alfabet niet leert, kun je ook niet goed lezen. Dyslectische mensen hebben moeite met het maken van de koppeling tussen geschreven en gesproken taal. Oftewel: Je ziet een woord maar herkent het niet. En dus weet je niet wat er staat.

Toch is het grappig om te weten dat er een aardig aantal auteurs zijn die dyslectisch zijn. Agatha Christie bijvoorbeeld, een wereldberoemde detectieve-schrijfster. Ook Roald Dahl liet zich niet van de kaart brengen door deze handicap en heeft het ver geschopt. En wat dacht je van Jacques Vriens, de auteur van de Meester Jaap boeken?
Andere bekende personen met dyslexie zijn J.S. Bach, Pablo Picasso, Ludwig van Beethoven, Steven Spielberg en Walt Disney.

Medicijnen om dyslexie te verminderen of te genezen zijn er niet. Alternatieve behandelingen, zoals een prismabril, edu-kinesiologie, functietraining en de Thomatis-methode, worden door de Gezondsheidsraad en de Nederlandse Commissie Dyslexie afgewezen. De resultaten zijn wetenschappelijk niet aangetoond. Toch zijn er talloze hulpmiddeltjes verkrijgbaar, zoals de zogenaamde ReadingPen. Ook helpen veel taaloefeningen deze handicap een stukje leefbaarder te maken. Leven met dyslexie klinkt dus zwaar, maar het is te doen!

477 woorden

REACTIES

H.

H.

dit is geen uiteenzetting.. maar wel goede informatie

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.