Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Dromen

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Uiteenzetting door een scholier
  • Klas onbekend | 659 woorden
  • 9 maart 2010
  • 18 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.2
  • 18 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Inleiding
Bent u weleens wakker geworden in een droom, zonder dat u wist waar het over ging?
Dat is heel normaal voor een droom, want dat betekend dat je te snel bent wakker geworden. Je hersens niet genoeg tijd hebben om het goed te verwerken. Dromen zijn bijzonder, maar niet volledig willekeurig. Als dat wel zo zou zijn zou de droom een soort fotoboek zijn Dan zouden er de hele tijd andere plaatjes komen, dat is niet zo. Er zit meestal een verhaallijn in. De verhaallijn is niet realistisch, want je kan vliegen als je wilt.
Je kan van alles meemaken in je droom, dromen is fantastisch!

Wat zijn de kenmerken van dromen?
Als je bijvoorbeeld door je ouders wakker wordt gemaakt, blijkt meestal dat je droom niet zo bizar was. Meestal onthoud je alleen de meest bizarre dromen. Dit is niet zo vreemd, want het onthouden van een droom is best wel moeilijk. Je weet niet dat je droomt, dus de ervaringen zijn zo vergeten. Je kan je aandacht ook maar op een ding vestigen. Soms kun je denken dat je droom in een flits voorbij gaat. Dit klopt niet, want de handelingen duren even lang als overdag. Er kunnen in een droom wel bepaalde handelingen worden samengetrokken. Je kan bijvoorbeeld in een flits aan de andere kant van de wereld zijn. Dit kun je vergelijken met films, daar kan een verhaal van meerdere jaren in twee uur.
Wat is de Remslaap?
Dit gebeurt meestal in de Remslaap. De Remslaap is een fase in je slaap. Tijdens die fase kun je aparte oogbewegingen maken. Je spieren zijn dan ontspannen.
Een volwassen mens heeft zo’n vijf remperiodes per nacht. Ze zijn op het begin korter dan op het einde van je slaap. Je kan je droom makkelijker aan het einde van de nacht herinneren. Baby’s brengen veel meer tijd door in de remslaap dan de volwassen mens. Deze fase zorgt voor de ontwikkeling van de hersens van de baby. Het verschil is echter niet veel tussen volwassenen en kinderen. Je slaapt het lichtst is je remslaap, dus je kan het makkelijkst en snelst wakker worden in deze periode.
Waarom heb je emoties in je droom?

Ook kun je emoties vertonen in je droom. Onze dromen en vooral het einde van onze droom is zeker niet saai. Dit kont omdat dromen ons raken. Dromen gaan over zaken die ons bezig houden, dus niet die uit onszelf komen. Het wordt gevormd door onze verwachtingen, dat betekenend dat we geraakt kunnen worden door de gebeurtenis in onze slaap. De buitenwereld kan je droom maar een beetje beïnvloeden. Het meeste gebeurt uit jezelf. Hierdoor zijn je dromen zo echt en kunnen ze je raken. Als je dus droomt over een overwinning, ben je oprecht blij. Als je droomt over een nederlaag, ben je oprecht verdrietig.
Hoe denk je in je droom?
Je kan ook denken in je droom. Tijdens je droom denk je heel simpel en eenduidig. Het lijkt dus niet op het denken overdag. Overdag houd je jezelf bezig met meerdere handelingen. Bijvoorbeeld als je in een auto zit, muziek luistert, en iemand belt. Dat zijn dus drie handelingen. In een droom kan dit dus niet. Dat betekend dat je muziek luistert, autorijdt of belt. Eén zaak op één moment, want het denken kan niet te ingewikkeld zijn. Daardoor kunnen dromen vreemd zijn. Bijvoorbeeld dat je achter een bus aanrent, terwijl je niet weet waar hij naartoe gaat. Je denkt alleen: ‘Ik moet die bus halen’.
Conclusie:
Een droom is dus een film van je eigen gedachten. Je droomt gemiddeld vijf keer per nacht en ook steeds langer. Dat betekend dat je steeds beter je droom kan onthouden. Ieder mens droomt in de vorm van een film, dus het is nooit saai in je slaap. Dus pak je kans, doe wat je wilt doen in een slaap. Spring gewoon van een gebouw af want je gaat toch niet dood!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.