Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Dromen

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Uiteenzetting door een scholier
  • 5e klas havo | 530 woorden
  • 3 mei 2009
  • 32 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
32 keer beoordeeld

Dromen
Slapen vormt zo’n vast onderdeel van ons leven dat we er nauwelijks over nadenken. Tijdens onze slaap verliezen we het bewustzijn en de controle over onze bewegingen en gedachten, en gaan we over tot dromen. Dromen zijn al zolang er mensen bestaan een onderwerp voor discussies en onderzoek. Daarom vragen we ons af; Zijn dromen bedrog?

Soorten dromen
Er zijn verschillende soorten dromen. Nachtmerries zijn meestal een uiting van angsten. Bij voorspellende dromen beweert de dromer dat hij/zij in de toekomst kan kijken en gebeurtenissen kan voorspellen. Sommige mensen hebben terugkerende dromen. Bij terugkerende dromen heb je steeds opnieuw dezelfde droom. Als die droom een nachtmerrie is, kan dat behoorlijk lastig zijn. Dan zijn er ook nog visioenen. Visioenen kunnen een gebeurtenis in de toekomst voorspellen. Eén van de bekendste voorbeelden van was Jeanne D’arc, die zichzelf zag als de redder van Frankrijk doordat ze luisterde naar de stemmen die ze hoorde in haar dromen, stemmen die volgens haar van God kwamen. Helaas voor Jeanne vond de kerk van Engeland dat ze in contact stond met de duivel en werd ze op de brandstapel ter dood gebracht.

Hoe kunnen we dromen verklaren?
Dromen moet je verklaren vanuit de tijd waarin we leven. Vroeger waren er geen computers, televisie, enz. De indrukken, dus alles wat je ziet of hoort, die je opdoet zijn enorm! En je moet natuurlijk rekening houden met de persoonlijkheid van iemand en de omstandigheden die van invloed zijn. We kunnen het gemakkelijker maken als we uitgaan van een aantal basisgedachten.


De basisgedachten
Je moet bij de verklaring van je dromen er altijd van uit gaan dat alles over jezelf gaat. Geest, gedachten en gevoelens spelen een rol. Kun je de sfeer van je droom terughalen? Was het er donker of zonnig? Is het een bekende plek? Was je bang? De antwoorden hierop zeggen vaak veel van de emotionele staat waarin je op dat moment verkeert. Massieve voorwerpen zoals gebouwen en auto’s symboliseren het lichaam. Als je bijvoorbeeld droomt over een huis dat verwaarloosd is of instort, dan kan dat betekenen dat je ziek bent of ziek zal worden. Het is heel normaal dat dromen een uiting zijn van lichamelijke conditie. Bijvoorbeeld kun je dromen over een lekkende kraan als je moet plassen. We ervaren vaker dat we niet altijd onszelf kunnen zijn en dat is frustrerend. Beelden en dromen kunnen dan ook wijzen op beperking en opsluiting.

Lucide dromen
Veel mensen denken geen invloed te hebben op hun dromen, maar bij lucide dromen is dit anders. Lucide dromen zijn dromen waarbij de dromer weet dat hij/zij droomt en waarvan de afloop beïnvloed kan worden. Voor de meeste mensen is dit soort dromen zeldzaam, maar het hebben van lucide dromen kan worden aangeleerd. Volgens sommigen kan het een positieve ervaring zijn om het bewustzijn in droomtoestand te brengen en dromen te beheersen.

In de meeste dromen staan de emoties van de dromen in verband met de situatie in de droom. De dromen van ieder persoon bevatten dingen van zijn of haar psyche en situatie, zoals levensomstandigheden, relaties en ervaringen. Daarom kan bewust zijn van dromen ons helpen onze gedachten en emoties beter te begrijpen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.