Chat-taal opdr. 27

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Uiteenzetting door een scholier
  • 4e klas havo | 420 woorden
  • 16 februari 2009
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
12 keer beoordeeld

Chat-taal

Chatten op chatboxen of MSN wordt steeds populairder. Steeds meer mensen chatten op een chatbox of op MSN op Internet en leren de chattaal kennen. In de chatboxen wordt veel chattaal gebruikt omdat het lekker makkelijk is, het is snel en iedereen snapt waar je het over hebt.

In de chattaal worden de woorden zo kort mogelijk geschreven. Er worden veel afkortingen gebruikt zoals “biw”, dat staat voor ben ik weer en “iig”, dat in ieder geval betekent. Ook vervallen er letters, alleen omdat dat sneller en makkelijker typt, want je moet snel reageren als je iets wil zeggen. Bij werkwoorden vervallen vaak de laatste letters. Zoals bij slapen, dat wordt in chattaal dan slape. Of het woord wordt helemaal vervormd door cijfers zoals “w88” dat staat voor wachten. Vaak worden woorden aan elkaar geplakt. Hoe is het wordt dan “hoest” of het gaat wordt “tgaat”. Ook wordt bij chattaal gebruik gemaakt van Engelse woorden en afkortingen. Bijvoorbeeld “brb”, wat be right back (ben zo terug) betekent. Ook worden er bij de chattaal smilies gebruikt, daarmee kunnen de chatters aangeven hoe ze zich voelen bijvoorbeeld door een huil of lach poppetje.

Chattaal lijkt een beetje op sms-taal. Het is dus de bedoeling om zoveel mogelijk informatie in een korte tijd door te sturen. Alleen is sms-taal nog meer ingekort omdat je voor een sms’je geld moet betalen. Bij chattaal worden natuurlijk ook veel woorden geschreven zonder dat er spelfouten in zitten.

Dat meestal wel door volwassenen.

Er wordt gezegd dat jongeren door de chattaal, repetities/PTA’s op school voor Nederlands slecht maken. Omdat ze niet meer weten hoe ze de woorden goed moeten schrijven. Ook zie je dat jongeren vaak spelfouten maken als iets snel moet worden geschreven voor school. De spelling lijdt er dus onder. Bij het chatten wordt vaak niet gelet op hoe de woorden eindigen (d, t, dt). Zo eindigen voltooid deelwoorden, die met een d geschreven moeten worden, op een t.

Volwassenen begrijpen meestal helemaal niks van de chattaal. Dat komt omdat zij vroeger niet met chattaal te maken hadden. Ze hadden nog geen computer, dus ook geen internet en MSN.

Chattaal wordt dus heel veel gebruikt. Maar de spelling van de jongeren lijdt er wel onder, wat weer inhoudt dat er veel woorden verkeerd worden geschreven. Zelfs ik heb gemerkt dat ik met het schrijven van deze uiteenzetting veel fouten heb gemaakt, die gelukkig worden gecorrigeerd door de spelling- en grammatica controle.

Bronnen:
Mijn eigen ervaring met chattaal en wikipedia.nl, google.nl

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.