Youp Speelt Youp – Youp van het HekIk ben naar Youp Speelt Youp van Youp van het Hek geweest. Youp van het Hek is de tekstschrijver. De muziek is geschreven door Ton Scherpenzeel. De muzikanten waren Rens van der Zalm, Ton Scherpenzeel en Ton Snijders.Vorm

De Deltion Schouwburgzaal is een lijsttheater. Een lijsttheater wil zeggen dat het toneel hoger dan de eerste paar rijen stoelen staat. Het is een niet zo grote zaal, met 2 balkons. De zaal heeft 506 zitplaatsen, daarom is deze zaal “gezellig”. De cabaretier heeft meer contact met zijn publiek omdat het zo’n kleine zaal is. Hij kan makkelijk op het publiek inspelen.

Het toneel was opgedeeld in 3 gedeelten. De voorste helft van het podium werd gebruikt door Youp van het Hek. Er stonden 3 dobbelstenen, waarvan 2 aan de rechter kant en 1 aan de linker kant. Op één van de dobbelstenen stonden de glazen met water.Het achterste gedeelte wordt afgeschermd met een doorzichtig soort doek, zodat je wel het achterste gedeelte van het podium ziet, maar op het doek zie je tijdens de liedjes gevormde spotlights.

Aan de linkerkant op het achterste gedeelte staat een grote poppenkast. Daaruit hangt voordat de show begint een pop die op Youp van het Hek lijkt. Als de show begint wordt die pop naar binnen getrokken en komt Youp op (Je zou dus kunnen denken dat het die pop van net was) Youp reageert goed op wat er in de zaal gebeurd. Hoe er wordt gereageerd op zijn grappen bijvoorbeeld. Op een ‘oooh’ of ‘aaah’ in de zaal, of iemand die iets later lacht dan andere mensen.

Als de show verder doorgaat gaat het gordijn van de poppenkast open en zie je daar bretels hangen. Als de show eindigt gaat het doek van de poppenkast dicht, waarna Youp van het Hek de gordijntjes weer opentrekt, staand in de poppenkast, en zijn laatste nummer zingt. Als hij klaar is gaan de gordijntjes dicht en wordt de pop weer naar buiten gehangen.

Youp gaat gekleed in een gestreepte zwart/witte broek. Die broek is een broek van een pak waar Youp eigenlijk zijn show in wou vertellen. Verder heeft hij een zwarte blouse aan met rode bretels. De eerste 3 knopen van de blouse zijn los en de borstharen van Youp steken eruit. Youp heeft zijn eigen ronde bril op en ouwe basketbal/gym schoenen aan. Iets wat Youp van het Hek altijd aan heeft.

Aan de rechter kant zitten de drie muzikanten en staat een piano. Zij zitten daar als Youp een nummer zingt. Als Youp aan het vertellen is dan zijn de muzikanten weg, is het hele podium belicht. En als hij een lied zingt staat er een spot op hem en een spot op de muzikanten en er zijn gevormde spotlights op het doorzichtige doek in het midden.Het is maatschappijkritisch cabaret, omdat hij zijn verhalen over de maatschappij gaan.het heet een Oudejaarsconference, omdat Youp over de gebeurtenissen van het afgelopen jaar verteld. Het is ook verhalend, omdat Youp alles vertelt en geen “toneelstukjes” opvoert. Wel speelt hij af een toe een typetje. Maar dat is dan maar voor heel even. Bijvoorbeeld als hij het over een gesprek tussen hem en zijn typetje heeft.Inhoud
De show heeft een rode draad die door verschillende verhalen wordt verteld. Het verhaal dat Youp alles speelt, op toneel, maar ook in het echte leven. Het verhaal dat hij eigenlijk zijn shows als Pim Fortuyn zou gaan spelen, maar na de moord op Fortuyn op 6 april dat niet meer deed. Youp reageert goed op wat er in de zaal gebeurd. Hoe er wordt gereageerd op zijn grappen bijvoorbeeld. Op een oooh of aaah in de zaal, of iemand die iets later lacht dan andere mensen.Hij vertelt een verhaal over zijn zoon die voetbalt in de buurt, en dat daar een jongen altijd komt kijken die niet helemaal goed is, de harde kern. Hij vertelt ook een verhaal over zijn Turkse vriend Ali die dit jaar naar Oostenrijk is verhuisd, omdat het mis gaat met Nederland. Terwijl Ali een allochtoon is en naar Nederland is gevlucht. Daar draait de hele show om, het gaat mis met Nederland. Nederland stikt van de welvaart, maar wil nog steeds meer hebben.De hele show is mij eigenlijk bijgebleven, omdat dit de eerste keer was dat ik een van de grootste cabaretiers van Nederland zag. Wat mij ook bijblijft, is dat er eindelijk iemand was die hardop durfde te zeggen wat hij nou eigenlijk vond. Hij draaide er niet omheen hij zei alles gewoon recht voor zijn raap. (Ik heb voor de kaartjes ook heel erg vroer voor Odeon gestaan. Heel erg vroeg!!!)Functie
De voorstelling is bedoeld om het publiek te amuseren, maar Youp wil wel een boodschap meegeven. Hij wil laten zien wat er verkeerd gaat in Nederland, en dat wij stikken van de welvaart, maar nog steeds meer willen hebben.


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.