Willem I of Het Verlies van Belgie

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
  • Theaterverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 544 woorden
  • 20 januari 2002
  • 20 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
20 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV

Koning Willem I of Het 'Verlies' van België (door theatergroep De Kern)

In 1815, na de overwinning op de Franse keizer Napoleon, besloten Engeland, Pruisen, Oostenrijk en Rusland om Nederland en België tot één staat te verenigen, onder koning Willem I: het Koninkrijk der Verenigde Nederlanden. Dit koninkrijk moest als buffer gelden om Frankrijk in toom te houden. 15 jaar later is dit koninkrijk weer uiteen gevallen.

Waarom werd besloten België en Nederland samen te voegen? In de 16e eeuw vochten Noord- en Zuid-Nederland samen tegen de onderdrukking van Spanje. Maar tijdens de 80-jarige oorlog werden ze van elkaar gescheiden. Spanje veroverde Zuid-Nederland en veel Belgen vluchtten naar Amsterdam. Hierdoor bloeit Amsterdam op terwijl Antwerpen een onbeduidend stadje wordt omdat de Noord-Nederlanders de toegang tot de haven afsluiten door de rivier de Schelde met scheepswrakken te blokkeren. Vanaf de Spaanse herovering wordt Zuid-Nederland onderdrukt en streng katholiek geregeerd, terwijl Noord-Nederland grote vrijheid krijgt. Ondertussen gaat het in het zuiden steeds slechter met de economie en in 1794 wordt 'België' ook nog eens geannexeerd door Frankrijk. In deze periode wordt er in Zuid-Nederland hoopvol gesproken over een vereniging met Noord-Nederland.

Willem I ziet zo'n vergroot Nederland onder zijn leiding wel zitten en hij maakt een deal met Oostenrijk. Als de Fransen uit de Zuidelijke Nederlanden verjaagd worden ruilt Oostenrijk dit grondgebied tegen gebieden in Noord-Italië. Het Koninkrijk der Verenigde Nederlanden krijgt nu uiteindelijk de grootte van de latere Benelux waar Willem I een aantal jaren als een vorst kan regeren. Hij ziet niets in een democratie omdat hij denkt dat de natie niet genoeg ontwikkeld is om zelf beslissingen te nemen. Maar langzamerhand komt er vooral in België steeds meer verzet tegen zijn alleen heerserei. De liberalen, die Willem eerst steunden omdat hij handel in industrie stimuleerde, sluiten een verbond met de katholieken, die niet blij zijn met Willems nieuwe onderwijswetten. Dit verbond leidt in 1830 tot een revolutie, België wil zich af scheiden van Noord-Nederland. Op 25 augustus ontstaat er een volksoploop die na drie dagen eindigt in een overwinning voor de 'Belgen' op de 'Hollanders'.

Als Willems vrouw, Wilhelmina in 1837 overlijdt besluit Willem al snel om te hertrouwen met Henriette d'Oultremont, een hofdame van zijn overleden vrouw, van Belgische afkomst en Rooms-katholiek Holland keert zich massaal tegen dit huwelijke maar de koning wil niet toegeven. In 1840 wordt Willem bijna gedwongen om troonsafstand te doen en verhuist hij met zijn nieuwe vrouw naar Berlijn, waar hij in 1843 overlijdt.

Eigen Mening Ik vond de theatervoorstelling wel leuk hoewel af en toe lastig te volgen. De voorstelling begon eigenlijk met het eind van het verhaal, Willem en Henriette stonden op het punt om naar Berlijn te gaan. En vanuit deze scène wordt naar het begin van het hele verhaal geschakeld met behulp van een gespeelde ruzie tussen de acteurs. Verder wordt er gebruikt gemaakt van de verlichting op verschillende delen van het podium, zodat het net lijkt alsof iets wat zich aan de andere kant van het podium afspeelt zich in werkelijkheid op dezelfde tijd ergens heel anders afspeelt. Aan het eind van het toneelstuk krijg je weer dezelfde scène te zien als waar het stuk mee begon, wat het geheel wel iets duidelijker maakt. Afgezien van de lengte van het toneelstuk vond ik het een leuke avond.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.