Havisten en vwo'ers uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


Van de Frisse
Een toneelstuk van The Young Ones II
met: Maurits van den Berg, Niels Horeman, Lise van den Hout, Silas Neumann, Peter Vandemeulenbroecke en Nard Verdonschot
Nederland, 2005
100 minuten
De voorstelling, in de Krakeling was in een donkere zaal, helemaal zwart en daarop kwamen de lichteffecten mooi over. Het decor was erg simpel, er waren panelen, met lichten erachter die van kleur verschilden in sommige scènes, er was een soort fauteuil in het midden en een bad aan de linkerkant, een tafel met een paar stoelen en verder heel veel bier. De kostuums waren net, nette pakken, maar ze werden niet zo net gedragen, vaak hadden de toneelspelers geen broek aan en hun overhemden zaten de hele tijd scheef. Als een van de toneelspelers soms iets zei naar het publiek, wat meestal lang duurde gingen de lichten uit, er bleef alleen een licht gericht op datgene, en er waren rode lichten op de panelen, de rest van de toneelspelers ging rare langzame bewegingen doen die gelijk stopten alsof er niks aan de hand was als de scene verder ging. Verder waren er geen dansmomenten, wel op een gegeven discolichten waarbij de ‘studenten’ is het huis heen en weer renden, en de ‘Matras’ met blote borsten op het podium kwam.
De voostelling speelde zich af in een studentenhuis waar drie studenten wonen, die erg uiteenlopende meningen hebben over politiek, ze drinken veel en noemen vrouwen ‘Matrassen’.


Het zijn drie jongens, ze hebben het voraal over vrouwen en politiek. Er zijn drie hoofdpersonages: Lont, Hermans en van Aartsen, Hermans is de ‘baas’ in het huis, hij is nemt zijn functie ook letterlijk aan en gedragt zich erg autoritair, van Aartsen is homo en wordt een beetje als een neurt beschouwd en is dan absoluut tegen discriminatie, Lont was wel tegen buitenlanders en erg voor ‘eigen volk’. Ze studeren allemaal, en vermaken zich met bier en Matrassen, hebben allerlei verschillende standpunten over onder andere politiek. Er kwamen later in het spel ook twee buitenlanders, een Vlaamse en een Duitse die Dutroux en Adolf werden genoemd, Dutroux bracht ook drugs in het huis, wat voor veel verwarring zorgde, de Duitse was iets zieliger, hij was een beetje klein en durfde niet zoveel, werd vaak uitgelachen.
Het is een voorstelling dat vaak vooral grappig is, om te amuseren dus maar het laat ook zien dat studenten ook serieuze standpunten hebben hoewel ze veel drinken en drugs gebruiken, zoals veel jongeren.
Enige minpunt is dat het erg langdradig was. Het had echt korter gekund.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.