Truckstop

Beoordeling 4.5
Foto van een scholier
  • Theaterverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 976 woorden
  • 24 maart 2002
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 4.5
9 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
Methode

Maandag 10 december ben ik met school naar een toneelstuk in de Kade geweest.

Titel: Truckstop
Tekst: Lot Vekemans
Regie: Allan Zipson
Namen hoofdrolspelers: Karin meerman, Olaf Pieters en karina Smulders
Plaats en datum van de voorstelling: de Kade, Zaandam, 10 december 2001
Productie: Lies Schuring Plot Het toneelstuk ging over 3 personen, een moeder een dochter en een jongen waar de dochter verliefd op was. De moeder(Ada) en de dochter(Katalijne) hebben samen een wegrestaurant voor vrachtwagen chauffeurs, het is er ouderwets en gezellig en Katalijne helpt haar moeder met het huishouden. Ada wil haar dochter graag klein houden, ze wil vooral niet dat ze een eigen wil krijgt. Remco, een jongen die graag vrachtwagen chauffeur wil worden komt vaak in het wegrestaurant, en katalijne begint hem leuk te vinden. Ada wil niet dat haar dochter verliefd wordt en al helemaal niet op Remco, die jongen vind ze maar niks. Maar katalijne luistert niet naar haar moeder, ze wil graag met remco mee, dan kunnen ze in zijn vrachtauto de wereld rond reizen. remco kan alleen een vrachtwagen kopen als hij geld heeft, maar hij is net ontslagen en de bank wil hem niks lenen. Katalijne haar vader woont niet bij haar maar vanaf dat zei klein was wel altijd geld gestuurd en dat heeft haar moeder voor haar gespaard. Als katalijne 18 wordt mag zei opeens het geld hebben, maar haar moeder wil graag dat ze het geld gebruikt om het wegrestaurant op te knappen, omdat het teveel concurrentie heeft met een wegrestaurant vlakbij. Maar katalijne heeft heel andere plannen, ze wil het geld aan Remco geven zodat hij een vrachtwagen kan kopen. Als op een avond Remco naar Katalijne toe komt, ontdekt haar moeder hem en krijgen ze heel erg ruzie, dan steekt kataelijne haar neer, een mes door haar lever. Katalijne en Remco gaan er vandoor, maar eenmaal op de snelweg aan gekomen rijd er een spookrijder en krijgen ze een botsing, dan zijn ook zei allebei op slag dood. het Toneelbeeld De voorspelling speelde zich gewoon af in de zaal inde Kade, het publiek zat op stoelen die neergezet waren zonder verder effect op het toneelstuk. In het publiek was het donker, op het stuk waar ze speelden was het licht, de spelers hadden gewone kleding aan. Ze speelde op een rode mat met daarop zwart grind, ik denk dat dit een beetje symbolisch stond voor asfalt, en het stond af en toe een beetje rommelig omdat het grind niet bleef liggen als je er overheen loopt. In dit geval was het toneelbeeld niet echt bepalend voor de thematiek, omdat er niet echt een toneel was en ook geen decorstukken. Muziek en geluidseffecten Muziek werd alleen gebruikt toen Kathelijne Remco gingen dansen, en geluidseffecten werden gebruikt om een extreme situatie te benadrukken, bijvoorbeeld toen Ada Remco sloeg, of toen kathelijne Ada dood stak.

Personages De drie spelers waren uiteraard de belangrijkste personages. Ada: Strenge alleenstaande moeder die wel graag een man zou willen hebben, omdat ze alleen is wil ze kathelijne niet kwijt en dat merk je ook duidelijk aan hoe ze probeert kathelijne klein te houden. Ze is een beetje bazig en denkt dat wat zei doet het best is. Remco: Remco is een lieve maar wel een beetje een onzekere jongen. Hij weet wel wat hij wil maar heeft niet zo’n groot doorzettingsvermogen. Verder weet je weinig over Remco, omdat alleen de moeder over hem praat uit haar mening en die is erg onrechtvaardig. Kathelijne: Kathelijne is een meisje die weet wat ze wil en wat zei wil moet ook gebeuren anders wordt ze boos, ze heeft dus een heel sterke eigen wil, en ook een groot doorzettingsvermogen. Ze heeft af en toe wel agressieve aanvallen, maar is erg lief, dit komt vooral omdat ze lief en klein gehouden wordt door haar moeder.

Kathelijne en Remco zijn verliefd, Remco en Ada hebben allebei een hekel aan elkaar, en Kathelijne en haar moeder zijn eerst de beste vrienden en daarna de grootste vijanden(van Kathelijne haar kant) De onderlinge relaties zijn dus heel tegenstrijdig en je zag al dat het niet lang goed zou lopen.

Ik kon mij het best identificeren met kathelijne omdat haar karakter het dichtst bij mijne staat en misschien omdat zei een jong meisje is en de andere twee man, of oudere vrouw. De personages vertegenwoordigden niet een bepaald standpunt, omdat het geen typische situatie was van iets, bijvoorbeeld typisch Hollands of een gezinssituatie, het was een aparte situatie. Thematiek en Interpretatie Ik vond dat de spelers erg goed toneelspeelde en dat boeide me. Het verhaal opzicht boeide me niet zo omdat het verder geen doel had of interessante informatie bevatte. Ik weet niet wie het geregisseerd heeft maar dat het stuk mij boeide kwam vooral door de spelers zelf. Structuur Er waren weinig wisselingen van plaats, alleen Hotel - auto aan het eind. Er waren wel veel wisselingen van tijd, kathelijne begon met het stukje dat pas aan het eind gebeurde(de lamp die in stukjes viel) op de helft vertelde de moeder al hoe ze alledrie overleden in details, en pas aan het eind gebeurde dat echt, in die tussentijd was er dus een grote openplek in het verhaal. verder liep alles wel in chronologische volgorde. Recensie Ik vond de voorstelling als geheel wel goed gespeeld maar niet interessant, en daarom vond het een beetje saai worden na een half uurtje. kathelijne heeft het meest indruk op me gemaakt omdat ik vond dat zei het beste speelde en het best in haar rol paste. Er werden naar mijn mening weinig theatrale middelen gebruikt. Ik heb geen recensie inde krant gevonden omdat ik denk dat het niet zo’n bekent stuk was, het werd ook niet in een theater gehouden. Ik zou iemand het stuk niet aanraden, omdat het niets moois, maar ook niets leerzaams of interessants bevat.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.